Waarom die kampen in Polen liggen...en hoe Mongolië een rol kon spelen bij de bevrijding van West-Europa...

Polen, Zwierzyniec

Waarom lagen die kampen dáár en niet ongeveer 1km verderop, in Oekraïne? Dat komt door het Molotov-Ribbentrop Pakt van augustus 1939, waarbij Mongolië ook nog een belangrijke rol speelde.

Dit wordt een long read uitsluitend voor de liefhebbers.

Dit jaar is het 80 jaar geleden dat een verbaasde wereldgemeenschap zag dat Rusland en Duitsland een niet aanvalsverdrag hadden uitonderhandeld en getekend neerkomend op (weer) een verdeling van Polen. In september 1939 vielen beide landen Polen binnen en verdeelden het conform de afspraken uit het verdrag: dat bepaalde de grens tussen Duitsland en Rusland. Pal aan die grens, ver weg van het Duitse moederland en nieuwsgierige blikken, werden o.a. Sobibor en Belzec gesticht. Eerst, in 1939, als min of meer gewone kampen en na de Wannsee Conferentie van januari 1942 als kampen uitsluitend voor het fabrieksmatige uitroeien van Joden uit heel Europa. 1 miljoen in één periode van april 1942 tot eind 1943 voor die twee alleen en daarbij nog eens 900.000 in Treblinka II.

Waarom dit verdrag?
Standaard is de redenering dat Rusland en Duitsland hun legers nog niet op sterkte hadden om het tegen elkaar op te nemen. Ook gaf het Hitler dekking in de rug die de inval in Frankrijk, België en Nederland in 1940 mogelijk maakte. Onbekend is dat voor Rusland een belangrijke reden was om het gebied terug te krijgen dat door Polen in de Pools-Russische oorlog van 1919-1921 was veroverd. Die oorlog waarin Charles de Gaulle zich zo heldhaftig onderscheidde. Polen deed dat onder leiding van legerleider en staatshoofd Jozef Pilsudski. Staatshoofd sinds 1919 toen Polen weer een zelfstandige republiek werd. Immers: na het grote Pools- Litouwse rijk van 1570 tot 1775 hadden Pruisen, Rusland en Oostenrijk-Hongarije Polen verdeeld. Toen die rijken in 1919 niet meer bestonden werd een zelfstandig Polen weer een feit. Om een buffer tegen Rusland te hebben veroverde het een groot deel van (thans) Oekraïne. Het was dat deel dat Rusland terug kreeg door het Molotov-Ribbentrop Pakt.

En Mongolië dan?
In het verre oosten had de Japans-Russische oorlog gewoed (1905 oa) en had Japan grote delen van China gekoloniseerd en tot de vazalstaat Manchukuo, grenzend aan Mongolië, gemaakt. Verdere Japanse uitbreiding ten koste van Russisch grondgebied dreigde. Er waren schermutselingen en spanningen. Mongolië was de eerste socialistische staat die die de nieuwe Sovjet Unie had erkend.

Tijdens een patrouille van de Mongoolse cavalerie bij Khalkin-Gol stuitten ze op Japanse weerstand. Besloten werd, natuurlijk in overleg met Stalin, om de Japanners een halt toe te roepen. Uiteindelijk kon dat logistiek alleen maar nadat het Molotov Ribbentrop Pakt was gesloten: grote hoeveelheden materieel en troepen werden in het westen vrijgemaakt. Ook de befaamde maarschalk Zhukow werd vrijgemaakt en het resultaat was een grote nederlaag voor Japan. Japan was daardoor, door het optreden van Rusland én Mongolië, in het oosten geen bedreiging meer, waarna Rusland (na Stalingrad in 1943) onder leiding van Zhukow naar het westen kon oprukken ter 'bevrijding' van Europa. Had Rusland halt gehouden bij de grens van 1939 weet ik niet of wij nu niet Duits hadden gesproken.

Voor Mongolië was de slag bij Khalkin-Gol een militair hoogtepunt, met name voor maarschalk Choilbalsan, die een prominente plaats heeft in het Mongoolse Legermuseum en tot 1952 Mongolië regeerde als een quasi Stalin en verantwoordelijk was voor decimering van de boeddhistische geloofsgemeenschap.

Haha, samenvattend: zonder Mongolië geen bevrijding van Europa.

Geschreven door

Al 4 reacties bij dit reisverslag

Zou onze Cor deze interessante historische verhalen steeds op een camping schrijven met een wifi-verbinding van 0.2MB? Boeiend zijn ze in elk geval wel. Wie zou nu zo gauw een relatie leggen tussen het verdrag van Duitsland met de Sovjet-Unie en Mongolië? Wie wist er eigenlijk van? Niemand, vrees ik. Zoals steeds weet hij de lezer te boeien door de actualiteit te koppelen aan de geschiedenis. Hij zou wat vaker op reis moeten gaan. Of heeft Cor deze verhalen al thuis voorbereid, heerlijk rustig aan zijn werktafel, spotify aan met een lekkere kop koffie binnen handbereik. 'Zo, dit verhaal verstuur ik op dag 2, dan stuur ik een dag geen tekst maar wel foto's en dan op 26 augustus die geschiedenis over Mongolië. Vinden ze vast interessant.' Voor onze Cor een fluitje van een cent met Wikipedia via 200 MB bereikbaar en een kast vol literatuur. Maar mooie interessante verhalen blijven het wel. Ook is het mogelijk dat hij een verhaal van Godfried Bomans heeft gelezen die vertelde dat hij en zijn familie steeds ansichtkaarten uit verre landen ontving van Oom Wim. Die was zeeman en als hij weer eens in een stadje was aanbeland, stuurde hij een ansichtkaart naar de familie. 'Bloedheet hier in Bombay. Maar we slaan ons er wel doorheen. Groet, Oom Wim.' Of: 'De Israëlische bommenjagers vliegen hier laag over het Suezkanaal. Best wel spannend. Oom Wim.' Iedereen was vol bewondering over Oom Wim die het allemaal toch maar flikte. Totdat een familielid een tapperij in Den Bosch binnenkwam waar Oom Wim ontspannen achter een fluitje zat, terwijl hij eigenlijk in Buenos Aires zou hebben moeten zitten. Hij wond er geen doekjes om. Hij gaf de ansichtkaarten mee met een vroegere collega die ze hier en daar op de bus deed. Maar zoiets verwachten we toch niet van onze Cor?

Heintje Franconi 2019-08-26 22:43:33

De groeten

Wim 2019-08-26 23:20:24

Nou Heintje, het is alsof je op zijn bagagedrager zit!

Christa Janetzky 2019-08-26 23:32:05

Ik weet niet of ik vandaag harder heb gelachen om 'ons Cor' of om Heintje! Commentaar voor Cor: t.l.t.r.

Jolize 2019-08-27 13:57:22
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.