Bos, bos, bos en uiteindelijk toch Vilnius

Litouwen, Vilnius

Met bosangst beter niet naar Litouwen komen! Één en al bos.
Uitgebreide kaartstudie leverde geen voor de handliggende doelen op. Vilnius te ver, meer dan 140km. Varena te dichtbij, maar daar had ik wel iets willen zien. Rudiskes dan? Daar heeft een Nederlander camping De Harmonie; hij is jaren de coach geweest van de Litouwse wielerploeg en helpt ouderen die moeilijkheden hebben in de winters. De wegen daarnaartoe zijn slecht: wasbord en rul zand. Tweemaal bijna omgevallen. Dan de wegen naar Vilnius: bijna niet én niet geschikt voor fietsers, met razend verkeer. Dan maar wat weggetjes door dorpjes en bossen: dan zou ik onderweg wel hotel of camping vinden. Niet dus. Wél 145 km op de fiets gedaan en gedwaald door Vilnius op zoek naar een camping die niemand kent. Na de bossen volgde regen, dus kletsnat aangekomen😣 Tent in donker opgezet en dan de douche.

Varena is de plaats waar onder leiding van Duitse Einsatzgruppen de Litouwers de lokale Joodse bevolking van Druskininkai en omgeving hebben uitgeroeid. Antisemitisme was virulent in heel Europa maar in Litouwen en Oekraïne was de lokale bevolking ook nog eens bereid te moorden. De Duitsers zelf ook en je vraagt je wel eens af wat voor soort mensen in die Einsatzgruppen zaten. Het antwoord: redelijk normale mensen die als het ware in een fuik van het leven waren terechtgekomen en dan door groepsdruk niet meer weg konden. Harald Welzer heeft dat wetenschappelijk onderzocht. Geen memorials voor die moorden, wel voor de Litouwse partizanen.

Geschreven door

Al 2 reacties bij dit reisverslag

Door weer en wind via een zoektocht naar hotel of camping na 140 km drijfnat in het donker aankomen en dan een tentje opzetten, nou, dat zou ik ook wel willen.

Pinutd 2018-07-23 23:30:33

Goed werk! We zijn stiekem een beetje jaloers op de regen hier...

Pieter 2018-07-24 08:18:01
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.