Partizanenstrijd en museale communisten

Litouwen, Druskininkai

Nog op de camping in Druskininkai; dacht eerst nog direct naar Varena te gaan maar had te lang gelummeld. Morgen dan maar vroeg weg naar Vilnius? 124km, dat is wat te veel en er is toch geen limiet qua tijd? Geen afspraken? Daarom maar de tijd genomen: gefietst langs de Nemunas, bij ons beter bekend als de Memel. Bekende grensrivier aan de monding waarvan aan het einde van WW II zich drama's hebben afgespeeld. Mooi fietspad, gerenoveerd met EU geld. De vermelding zou ook wel eens in een andere taal dan alleen Litouws kunnen. Puntje voor Frans Timmermans.

Dan naar het Druskininkai Résistance and Exile Museum. Alleen geopend op woensdag en zondag tussen 13 en 15 uur. Wonderlijke tijden; dit onderwerp zou toch meer aandacht verdienen? En niet zo weggestopt hoeven zitten? Ook EU geld in gegaan, maar niet voldoende vind ik. Het gaat over de strijd van Litouwse partizanen tegen het Sovjet communisme en over de deportatie van de bovenlaag van de bevolking naar Siberië, om daar te creperen. Tezamen met de strijd van de partizanen, zijn meer 200.000 Litouwers omgekomen/omgebracht. Ik krijg een privé rondleiding in het Litouws door Irene, onbegrijpelijk maar duidelijk door de info map.

Dan 8km buiten de stad naar het Grutas Park: een verzameling van sinds 1990 afgedankte communistische standbeelden die in diverse Sovjetsteden stonden. Met interessante historische toelichting. Aardig ook de foto's zoals de beelden oorspronkelijk stonden en hoe ze werden neergehaald. Men bleek daar niet te weten dat tot ca 2008 UB de laatste stad ter wereld was waar nog een reusachtig Leninbeeld stond.

Op de camping nog een Russische fietser ontmoet: wat een materiaal!

Geschreven door

Al 1 reacties bij dit reisverslag

Hoi Norbert, Een park voor afgedankte standbeelden uit het Lenin-tijdperk. Ik dacht even dat Irene er ook tuis hoorde maar dat zal vast aan de fotograaf gelegen hebben.

Jurriaan 2018-07-22 22:28:34
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.