De coronajaren zijn voorbij. Tijd voor weer een buitenlandse fietstocht. Tijdens de eerste coronafietsvakantie hebben we de reis afgesloten door de Maas van Maastricht via Rotterdam tot uiteindelijk de monding in de Noordzee bij Hoek van Holland te volgen.
In dat kader leek het ons passend om nu de Maas andersom te volgen. We starten in Maastricht en fietsen door het Maasdal naar de bron van de Maas in de buurt van Langres.
We moeten ook weer thuiskomen. Dat doen we door vanaf de bron weer noordelijk richting Nancy en Metz te fietsen. We volgen vandaar het Duits/Luxemburgse grensgebied en komen uiteindelijk via de Vennbahn in Aken en vandaar is het nog 35 km naar Maastricht. Als het goed is hebben we dan pakweg 1.150 km weggetrapt.
Als voorbereiding fietsen we in het Hemelvaartweekend van huis naar Maastricht en terug. Zo is uiteindelijk de cirkel rond. Of eigenlijk is het meer een soort van ballonnetje op de kaart.
DAG 1Op Hemelvaartsdag fietsen we door het bos bij de Hugterheide ons dorp uit. Langs de grenskerk in het Weerterbos komen we na een uurtje aan in ons buurdorp Nederweert. We slaan in voor de lunch en langs het kanaal gaat het richting Wessem. Het jaagpad is afwisselend verhard en onverhard. We zien de nodige ganzen en wilde eenden en zelfs nog een koppel reetjes. Op 30 km steken we de Maas over en drinken koffie op een terrasje bij het haventje van Maasbracht. De bediening lijkt niet echt gediend te zijn van aanloop, wat een chagrijnige mevrouw. Bij het vestingstadje Stevensweert vinden we op de wallen een heerlijk bankje in de schaduw met uitzicht op de Maas. De vesting blijkt door de Spanjaarden gebouwd. De landsgrens trouwens loopt in het midden van de rivier, de boerderij aan de overkant ligt in België.
Als je van of naar Maastricht fietst, kom je altijd door het smalste stukje Nederland. En dat willen ze weten ook. Om de paar honderd meter staan banieren om de reiziger hiervan te doordringen.
We volgen beurtelings de rivier en het Julianakanaal. Wind in de rug, zonnetje van voren en de bermen raken zo langzamerhand in bloei. De klaprozen komen nog wat aarzelend op, maar weegbree, kleefkruid en ijle dravik staat er al volop. We horen koolmezen, zwartkoppen, tjiftjafs en vinkjes. Ook de eerste rietzangertjes zijn weer terug. Langs de rivier staan geregeld grote grazers en in de populieren groeit de maretak.
Het is fietsvakantie! We drinken limonade op een terras in Berg, via Urmond en Geulle komen we klokslag 4 uur aan bij B&B Viva la Vida in Klein-Weert, het noordelijkste puntje van Maastricht. ‘s Avonds eten we een hapje bij de Griek en besprenkelen het geheel met de nodige retzina.
DAG 2De vrijdag na… Prima slapen en ontbijt bij de B&B. We stappen tegen 9.00u op gaan via de Noorderbrug de Maas over richting België. Vanaf Smeermaas volgen we de Zuid-Willemsvaart tot net voorbij Bocholt. We zien konikspaarden in de natuurreservaten Biesweerd en Oude Weerd. Vanaf Rekem volgen we het jaagpad langs het kanaal. De Zuid-Willemsvaart was in de eerste dagen van de Tweede Wereldoorlog onderdeel van de verdedigingslinie van het Belgisch grondgebied. Aan de westkant zijn er nog veel bunkers overgebleven. Sommige nog in redelijke staat, andere zijn volledig overgroeid en worden door vogels dankbaar als broedplaats gebruikt. De jaagpaden zijn goed en rustig, we kunnen lekker doortrappen. In de buurt van Neeroeteren serveert iemand koffie en appeltaart vanuit een alleraardigst rijdend loketje. De boel is vrolijk aangekleed en we kunnen de verleiding om te af te stappen dan ook niet weerstaan. Ter hoogte van de vispassage bij de Keyartmolen zien we een familie zwanen.
Net voorbij Bocholt buigt het kanaal bij Lozen pal oost af, richting Weert. Wij gaan vanaf daar verder noordelijk, naar huis. We blazen in Hamont nog even uit op een terrasje, via het Cranendoncks bos rijden we het dorp weer in.
We zijn klaar voor de tocht! Vertrek vrijdag 16 juni.
BLUFFEN ZONDER BLOZEN- tijd 9:56 (5:05 + 4:51)
- afstand 152,6 km (78,6 + 74,0)
- gemiddeld 15,3 km
- max. 31,0 km
Totaal
Overig
Geschreven door Gerdi-en-hans.op.de.fiets