MotorVessel Hamako Cannes Leha bay

Belize, Stann Creek District

11:15 h met onze zeilboot vertrekken we richting pelican key na een briefing van 3h.Het is broeierig heet en drukkend, kennismakend met de deining van de boot...Tess heeft gewenning nodig en zit vooraan in de "breeze". Enkele dolfijnen komen af en toe vooraan de boot zwemmen. Rond 16h hangen we aan de mooring boei van Hideway key , een zwempartij geeft verkoeling in een diepte van 55ft.helemaal alleen omgeven met 3 eilanden. Pelikanen vliegen rond de oevers...vandaag was het een dag met de motor aan...want tegenwind zou ons niet ver gebracht hebben..nog effe melden aan de Sunsail basis dat we anker uitgegooid hebben om 17h en gaan slapen om 22h.

Nog wat meldingen van de kapitein.

Een half uur geprobeerd met ons drijvend appartement tegen de wind in te zeilen met als resultaat..............niets. Over en weer tegen de wind, vechtend tegen de logheid van de boot en niettegenstaande dat we 5 knopen deden liepen we amper op tegen onze route. Dan de luie optie genomen en tegen de wind in op motor en grootzeil erbij noordwaards naar de ingang van pelican bay. De zuidelijke ingang want de noordelijke is enkel goed te doen met de zon in de juiste hoek boven u want anders zie je de ondiepte niet. En van sunsail mag je die ingang ook niet doen. Zelf het paradijs heeft zo zijn regeltjes. Dus de "veilige " optie genomen, de zuidelijke iñgang dus die je gerust mag aanzien als een van de moeilijkste maneuvers die je met een boot kan tegenkomen. Een tiental eilandjes met riifen rond de eilandjes, uitlopers van die riffen en tussenin nog wat ondieptes en koraalformaties. De helft van al die dingen staan niet op de kaart omdat ...............er nog niemand opgevaren is. Het op punt stellen van zeekaarten is heel tijdroven en heel duur voor de overheid. Aangezien de meeste locals vissen met ondiepe bootjes is er dus voor de overheid niet erg veel stimulans om zoveel te investeren voor wat namaakkapiteintjes op hun drijvende apartementen. De electronische gps kaarten waar wij een schitteren systeem aan boord hebben met een touchscreen zijn even onbetrouwbaar omdat die een combinatie maken van de oude zeekaarten die de laatste keer geupdate zijn toen er nog slavernij bestond gecombineerd met satelietbeelden maar ja als wij bovenop het water soms al moeite hebben om in te schatten of dat rif nu 1 of 5 meter diep is laat staan dat nasa dat vanop 20 km hogte kan.

Dus de kaarten worden enkel aangepast als er een duidelijke melding is wie waar ergens tegenaan gevaren is. Ter info wij zijn de pelican kays binnen en buitengeraakt zonder dat iemand de kaarten moet updaten met "joris rock".

Durde wel een half uur om door het doolhof te geraken met twee man bij het stuur, een stuurman' iemand die telkens de kaart vergelijkt met de detailkaart van de cruising guide en dan nog een derde controle doet met de digitale kaart. Vooraan dan nog an als linkse spotter en tim als rechtse spotter als controle voor de obstructies die niet op de kaart staan door te geven aan het stuurhuis. Helemaal op het einde merkten de spotters een drijvende obstructie op die zelf ik nog nooit tegengekomen was, en ik heb al wat werelddelen bezeild en rare dingen tegen gekomen. Eerst werd het omschreven als groot stuk piepschuim, dan werd het een karkas van een haai, dan het opengereten karkas van een dolfijn, maar na er naast gelegen te hebben denken we eerderdat het een door haaien opengereten manatee of bij ons beter bekend als zeekoe is.

Andere obstructies die we al varen tegenkwamen en waarom je enkel vaart met een spotter vooraan zijn: zeewier, bamboe, kokosnoten, afval en de gevaarlijkste: volledige palmbomen.

Voor de rest weinig verkeer. Op 3 h varen 1 bootje gezien. Wij zijn trouwen maar met twee sunsailboten buiten. Wij zijn de laatste die voor het einde van het seizoen uitvaren en een halve dag voor ons is er nog 1 vertrokken met een gehuurde sunsail kpitein maar die zijn naar een atol gevaren buiten het grote rif. Daar waar the big blue hole is. Een sinkhole ontdekt door capitein cousteau.

In pelican kays lagen we helemaal alleen op de wereld. Moeilijk om dat nog te bereiken op deze wereld heden ten dage.

Fotos volgen later. Hou het in de gaten

Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.