Harvey heeft het niet gehaald

België, Gent

Donderdag begon "forecaster Brown" redelijk opgewonden te berichten over "Invest 91L". Ik begon mij lichtjes zorgen te maken.
Vrijdag hernoemde hij "invest 91L" in "Harvey". Normaal is het altijd heuglijk nieuw als iemand zijn kindje een naam gaat geven maar in dit geval is het enkel heuglijk voor "forecaster Brown" maar niet zo voor al wie in contact dreigt te komen met "Harvey". Vandaag echter is "Harvey" opgelost in het niets.

voor zij die nu in hun haar krabben: Invest 91L is de naam die gegeven wordt aan een storm die aan het groeien voor de kust van africa door warme saharawinden die kracht putten uit hun contact met de atlantische oceaan. deze schuiven in wat eruitziet als een stormautostrade op van africa in rechte lijn naar de carraiben, de evenaar volgende. juist voor ze aan de carraiben komen is er een kantelpunt waar ze in kracht gaan toenemen of juist wegebben in een regenbuitje. iets verder komen ze dan aan een afslag waar rechts een pijl staat naar Miami en links een pijl staat naar New orleans. De meeste stormen hebben een voorliefde voor de noordelijke caraiben en florida. Heel begrijpelijk want dan gaan ze lang martinique (een baguetje halen) dan langs cuba (amerikaanse oldtimers bekijken) om dan eventueel de gepensioneerde amerikanen in florida de stuipen op het lijf te jagen. Moest ik een storm zijn dit zou mijn route zijn.

De enkelingen die de zuidelijke afslag vóór st-vincent nemen moeten tussen st-vincent en aruba door wat we de "hurricane-graveyard" (hurricane kerkhof) noemen. Hier verliezen ze kracht door het contact met de eerst eilanden en de beinvloeding van het weer in zuid america. Indien ze deze passage overleven kunnen ze weer in kracht toenemen als ze in veel opener water komen voor colombia om dan zoals bv katrina te groeien tot een onstopbaar monster tot in het amerikaanse binnenland.

"Invest 91L" begon veelbelovend en werd een hurricane waardoor hij een naam krijst ipv een nummer. dus "forecaster Brown" noemde hem "Harvey". Forecaster brown werkt voor nooa. niet dienen met zijnen langen baard die een bootje bouwt met van alle schepsels 1 manneke en 1 vrouwke. Hoe is die er trouwens opgekomen van van alles 2 mee te nemen. Kon hij niet echt een beetje een keuze maken en tegen mr. en mvr. mug zeggen dat den boot vol zat !!!!!!!.

Neen niet dienen noa maar NOOA; de National Oceanic and Atmospheric Administration . Een amerikaans weerinstituut dus en in hun instituut in zit een zekere Daniel Brown [Bio] – Warning Coordination Meteorologist (WCM). En deze mijnheer was dus den enigste mens op deze wereld die een feestje bouwde toen "invest 91L" "Harvey werd". Nog een reden dat dienen pipo content was is omdat de storm linksaf geslagen was weg van de route naar miami want waar hij zit ergens in een airco-bureautje in sunny miami. De gelukzak. Voor wie trouwens het voorgaan heel interesant vond en dus duidelijk ambities koestert op het domein van meteorologie dan kan je op de site van "the national hurricane center / personeel" zien dat de positie van hoofd van daniel brown vacant is. Miami; coctails; mooie stranden; leuke stad; de keys dichtbij; mooi weer en rapportjes maken over slecht weer voor andere mensen. Lijkt me niet zo slecht........ maar we dwalen af.

Om de juiste context te schetsen nog even dit:
  • daar de expeditie in een kritische periode beland is van 2 weken voor vertrek beginnen bij mij 2 grote voorbereidingen.
  • Deel 1 is mijn weerkunde nog eens heropfrissen en aan te passen aan de locale eigenheidjes. In dit geval betekend dit de lokale windpatronen bestuderen en onze route en ankerplaatsen bekijken vanuit het perspectief van de meest voorkomende windsituaties. bij noorderwind hier ankeren en bij andere wind daar ankeren. Tegen de wind in varen geeft deze mogelijke dagafstand en met de wind een andere. etc. etc.
In het geval van thailand was dit ook rekening houden met de moeson en in dit geval is het rekening houden met het "hurricane" seizoen.
Het hurricane seizoen begint ongeveer .............NU. en duurt een 2-tal maanden. Het is wel zo dat we het risico genomen hebben om nu naar Belize te gaan omdat ten eerste het hurricane seizoen nu begint en in het begin redelijk onstabiel is en dus minder kans op de grote klap. En ook omdat In de laatste 20 jaar er maar 1 hurricane over belize gepasseerd is.
  • Blijkt nu wel dat dit jaar het iets vroeger aanzet en er toch al twee stormpjes de afslag naar links genomen hebben. De eerste een week geleden die als tropisch storm (net geen hurrican) iets noordelijker dan belize de all-in toeristjes in cancun uit hun zwembad geblazen heeft en de tweede dus Harvey; Maar zoals je op de foto kan zien is Harvey in de "hurricane-graveyard" ter zielen gegaan. wij zullen er geen traan voor laten.

nu even terug naar de voorbereidingen.

deel twee van de voorbereiding is het heropfrissen van mijn navigatiekennis. dit hield in dat ik vorige week mijn lesboeken kajuitjachtzeilen en de bijhorende tools als compas; plotter; looppasser etc bovengehaald heb.
Ik dacht dat het allemaal wat ver zat en had ettelijke lange dagen en avonden studeren voorzien maar wat bleek..........het zit er allemaal zo goed ingebeiteld dat het er allemaal zonder probleem weer uitkwam. Momenteel zelf de cursus nog niet moeten inkijken.
Ik begon dus met de mogelijke afstanden die we zouden kunnen afleggen onder motor en onder zeil uit te tekenen op de zeekaart die mij vriendelijk ter beschikking gesteld werd door chartco.com uit engeland. Mits een kleine vergoeding natuurlijk. Nu moet je weten dat er voor Belize maar 1 officiele navigatiekaart bestaat. En op deze kaart staan er dan nog grote delen met de vermelding "incomplete survey" wat zoveel wil zeggen als : we weten echt niet wat hier ligt en als het gevaarlijk is zal je het zelf wel ondervinden. Deze kaarten worden dus niet up to date gehouden door dure onderzoekschepen met sonar die metertje per metertje de bodem afspeuren maar er worden gewoon ondiepe rotsen en riffen bijgevoegd als ze horen dat een onschuldige toerist er een gevonden heeft.

Er is ook een "cruisers guide" van een amerikaanse zeilster die wel heel uitgebreid de hele eilandengroep geprobeerd in kaart te brengen maar de combinatie van die 2 geeft wel de mogelijkheid om uit de problemen te blijven maar je moet ze wel iets beter bestuderen op voorhand dan in andere gebieden. En het is ook beter niet teveel af te dwalen van wat zij al gezien hebben en aanraden. studeerwerk dus.

Op de foto zie je de eettafel van ons expeditie hoofdkwartier die de laatste weken omgevormd is tot kaartentafel. Een mens moet zijn prioriteiten kennen.

Nog wat weetjes:
  • koraal leeft. Dus koraal dat diep genoeg zat als ze die kaart gemaakt hebben in 2009 kan nu zo ondiep zijn dat je er los tegenaan gaat.
  • koraal leeft maar is steenhard. dus als je er los tegenaan gaat gaat er kort daarop iets anders heel los en los op een zeilboot is een natte bedoening en niet iets wat je wil meemaken.
  • koraal is mooi en kleurrijk op national geographic omdat ze er met heel wat lampen op 1meter ervandaan belichten. Als je normaal duikt is alles dezelfde kleur behalve als het heel ondiep is en er geen wolken zijn. Om de ervaring dus wat te verrijken heeft Eline het sublieme idee bedacht om een OLIGHT S1R baton TurboS te kopen. JA ja ik hoor je het al zeggen; "een Turbo-S!!!" ja ja een turbo-S die 900 lumen uitstraalt en nu komt het: tot 2 meter onder water kan gaan. Een uitvoerige test van dit hebbedingetje dat zo klein is als een aansteker volgt bij de eerste ankerplaats met koraalrif die we aandoen. Wij houden u op de hoogte of de wilde uitspraken van de firma OLIGHT enige steek houden.
  • als je door zo een gebied vaart dien je bij twijfel steeds een "spotter" vooraan op het dek te plaatsen wiens taak het is de kleuren van het water in het oog te houden en een onderscheid te maken tussen diep; ondiep en te ondiep. Hier hebben we al enige ervaring mee opgedaan en de eerst maal ttoch een kleine ontnuchtering gehad toen we in thailand bij een ankerbenadering volledig vertrouwden op tom de spotter zijn aanwijzingen en met een gerust gemoed voor anker gingen. de ontnuchtering volgde ongeveer 15 minuten later toen we alle dolblij met snorkel en al in het water sprongen en onder water de werkelijke diepte van het koraal zagen waar we net overgevaren hadden. Bij benadering hadden we onder de kiel en 10tal cm over. van een oeps moment geproken. Men leert uit zijn fouten en hoopt dat die fouten niet teveel pijn of geld kosten.
dus een spotter vooraan voorzien van een zonnebril met gepolariseerde glazen zodat je door de weerspiegeling van het wateroppervlak kan kijken. Dat is het verschil tussen tom zijn inschatting toen en de werkelijkheid. een klein detail dat een wereld van verschil maakt. ik heb dus ook mijn polarizerendeglazentest (als je de text onder de zonnebril op de foto kan lezen is hij gepolariseerd anders is het een gewone zonnebril)mee om iedereen zijn zonnebril te testen. voorbereiding garandeerd geen perfecte uitkomst maar geen voorbereiding creëert dommeriken.
  • spotter zijn lijkt de saaiste job aan boord maar die zit er bovenop als de dolfijnen voor de boeg komen spelen. Elk nadeel heb zijn voordeel.

nu sluit ik af ga duik weer in de kaarten en de boeken







Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.