Pieterpad etappe Winsum naar Groningen

Nederland, Coevorden

Vandaag een droge dag, 5 graden en bijna geen wind (windkracht 1/2). Ideaal om te wandelen. Om 9.00 uur stappen we in de auto en rijden naar Winsum, waar de start van deze etappe ligt. We parkeren de auto bij station Winsum en lopen naar het startpunt bij de brug "De Boog" midden in het dorp. We kopen nog een cappuccino "to go" in het voormalig gemeentehuis (nu biologische winkel met klein terrasje). Op deze brug zien we een plaquette ter ere van schaatser Jan Uitham. Een week na de "Hel van '63" won Uitham de Noorder Rondritten. In totaal wist Uitham de Tocht der Tochten zesmaal te voltooien, de eerste keer in 1942 en de laatste keer in 1997. Hij was toen 72 jaar. De Pieterpad route volgt de loop van het Winsumerdiep het dorp uit. Erg fraai stukje ook om te lopen. Via de sportvelden lopen we het dorp uit de weidse landerijen in. We steken het Oude Diepje over en wandelen richting het gehucht Alinghuizen. Vandaar lopen we richting het Reitdiep en volgen de loop van deze beek naar Garnwerd. De route loopt niet door het dorp, maar passeert het dorp aan de overzijde van het Reitdiep. Op zich wel jammer want het is een bezoekje zeker waard (fraaie molen en oud kerkje). Wij zijn daarom even kort van de route afgeweken en via de brug het Reitdiep overgestoken. Na Garnwerd blijven we de loop van het Reitdiep volgen, steken het Oude Diepje en daarna de Wetsingermaat over. De reguliere route loopt hier over een brug die momenteel niet toegankelijk is i.v.m onderhoud. De alternatieve route voert ons door het moerassige gebied "Hekkum". Hier missen we een routeaanduiding en lopen we verkeerd, gelukkig ontdekken we dat redelijk snel en blijft de schade beperkt tot een km of 2. Via een lusje komen we weer op de oorspronkelijke route terug. Het landschap is de heel dag vooral veel weilanden, vergezichten en waterloopjes. We blijven min of meer het Reitdiep volgen en steken bij de Wierdumerschouw over. Aan de overkant blijven we het Reitdiep volgen tot de kruising van het Reitdiep met het Tjarda van Starkenborgh kanaal. Een mooi gezicht hoe deze waterwegen hier samenkomen. We steken drie bruggen over en vervolgen onze weg langs het Starkenborgh kanaal richting Groningen. We zien onderweg een paar imposante binnenvaartschepen voorbijkomen. Ter hoogte van het Zernickepark buigen we af van het kanaal. Schijnbaar uit het niets staat er een straatnaambordje "Laan naar 't klooster" bij een met gras overgroeid pad langs een sloot. Dat triggert mij dan om even te googelen. En wat blijkt: Het weidegebied hier, ten noorden van de begraafplaats Selwerderhof, kent een rijke geschiedenis. In de middeleeuwen stonden hier het Kasteel Selwerd, het klooster Maria Virgo en er was bovendien een galgenveld. Een historische plek dus die je maar zo voorbij loopt.
We passeren het enorme Zernickepark waar o.a. de Hanzehogeschool is gevestigd. Voor mij jarenlang bekend terrein, waar ik van 1997-2001 de HEAO opleiding volgde en twee avonden in de week colleges volgde. We lopen de Paddepoelsterweg uit tot aan het Park Selwerd. Daar houden we nog even een korte pauze en drinken een heerlijke warme chocolademelk. Wat kan dat lekker zijn na zo'n tocht, een warme zoete opkikker voor de laatste kilometers richting het Centraal Station Groningen. Via de Noorderbegraafplaats en de studentenbuurt steken we het spoor over (vlakbij station Noord). Daarna steken we via de Plantsoenbrug nog een keer het Reitdiep over en via de Lage der A en de Vissersbrug lopen we langs het water naar de A-brug. Via het A-kerkhof langs de mooie Der Aa-kerk en de Korenbeurs richting Folkingestraat. We steken het Gedempte Zuiderdiep over en via de Ubbo Emmiussingel (waar ik bijna 10 jaar heb gewerkt bij Brugmans Assurantien) naar het Groninger Museum op het museum eiland in het verbindingskanaal. Het Groninger Museum is ontworpen door de beroemde Italiaanse architect Mendini en een bijzonder gebouw in deze omgeving. Aan de overzijde van het kanaal zien we het "peerd van ome Loeks" al staan en bereiken we het station. Nog zo'n mooi historisch gebouw. De etappe zit erop en we gaan op zoek naar spoor 2 van waar, elk half uur, een Arriva trein vertrekt richting Winsum. Maar niet voordat we nog even het mooie stationsgebouw, dat in 2019 door de NS is verkozen tot het mooiste station van Nederland, van binnen hebben bewonderd. Tijdens de bouw eind negentiende eeuw had men er wel zin in en overgoot het station met renaissancistische, gotische en classicistische elementen. Dat zie je terug in de bogen en de galerij aan de voorkant en het veelvuldig gebruik van glas-in-lood, roosvensters en halfronde ramen. En als kers op de taart werd er bovenop het dak een gevleugeld wiel geplaatst: destijds hét symbool van de spoorwegen. Echt prachtig en de moeite van een bezoekje waard als je toch in Groningen bent.

Geschreven door

Al 2 reacties bij dit reisverslag

Heerlijke wandeling 👍 en een beetje cultuursnuiven

Ollie Zomer 2024-12-12 22:42:41

Prachtig weer..je beschrijft de routes ook zo mooi . Station van Groningen inderdaad zo mooi vaak neem je er de tijd niet voor ..ga volgende keer ook eens beter kijken 😉😊😊

Evelien 2024-12-14 17:52:01
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.