Kyoto verkennen op de fiets en meer..

Japan, Kioto

Vanmorgen stond fietsen in Kyoto gepland. Om 08:30 uur vertrokken we uit het hotel. Met de metro naar de fietsverhuurder, waar onze fietsen en de gids al klaar stonden. In groepjes van vijf- of zestallen per gids gingen we op pad. Fraai weer erbij, droog zonnig en 24 graden. Een geweldige ervaring weer. Een stad op de fiets verkennen is echt een aanrader. Je actieradius is groter en je voelt de stad. Door mooie straatjes en stegen langs plekken waar je anders niet zo snel komt. We troffen het met de gids die veel wist te vertellen over de plekken waar we stopten. Bijzonder ook was de stop bij één van de vele tempels. Hij nam ons mee naar binnen (schoenen uit) en vroeg ons in kleermakerszit op de vezelmatten te gaan zitten. Hij nam ons mee in hoe een Japanse boeddhist zijn geloof beleeft en de historische achtergrond daarvan. Echt heel mooi. De tempel als oase van rust om even tot jezelf te komen. In de oude tijden was het leven buiten een hel. Één grote strijd om te overleven, mensen crepeerden op straat en de stoffelijke resten bleven liggen. Stank, weinig of niet te eten, hoe haal je de volgende dag. In de tempel kon je even tot jezelf komen en was de belofte van een beter leven in het hiernamaals.

Na het fietsen hebben we 's-middags met onze reisleider nog een paar hoogtepunten van Kyoto bezocht:
  • Eikan-do tempel
  • Pad der Filosofen
  • Ginkakuji (Zilveren) Tempel
  • Kiyomizu Dera Tempel
  • Gion district; Geiko / Maiko (of zoals wij zeggen Geisha)
Weer mooie fraaie tempels met goede uitleg over de verschillen binnen de verschillende stromingen van het Boeddhisme. Shintoisme is sober weinig kleur en franje, dat zie je ook terug in de vaak bruine houten tempels. Boeddhistische tempels zijn juist kleurrijk (scharlaken rood/oranje) en veel fraaie versieringen, goud etc.
Het Taoïsme zegt dat je gestraft wordt als je geen goed leven leidt. Dan loopt het slecht met je af. Boeddhisme is vergevingsgezindheid als je goed leeft wordt je beloond, maar ook kun je vergeving krijgen/ kopen. Het idee van de straffende en de liefhebbende god.

Het Filosofenpad, Tetsugaku no Michi in het Japans of Philosopher’s Walk in het Engels, is een wandelpad dat zich uitstrekt aan de voet van de Higashiyama bergketen aan de oostkant van Kyoto. De filosofenwandeling voert langs een kanaaltje met een enorme hoeveelheid kersenbomen op de oevers. Langs het pad liggen leuke winkeltjes, restaurantjes en een aantal kleine tempels.
Het Filosofenpad volgt de route die de invloedrijke filosofieprofessor Kitaro Nishida dagelijks nam van zijn huis naar de Universiteit van Kyoto. Nishida was een filosoof uit de eerste helft van de twintigste eeuw en grondlegger van de zogenaamde Kyotoschool, een belangrijke stroming binnen de Japanse filosofie. Naar alle waarschijnlijkheid kwam hij hier al wandelend en mediterend tot een aantal van zijn inzichten.

Ginkaku-ji (Jushō-ji) is een boeddhistische tempel in de heuvels ten oosten van Kyoto. Het is de tegenhanger van Kinaku-ji (Gouden Paviljoen). Ginkaku-ji is niet slechts één gebouw, maar een complex bestaande uit meerdere tempels, gebouwen, tuinen, vijvers en natuurlijk het Zilveren Paviljoen. Dit Zilveren Paviljoen is in tegenstelling tot het Gouden Paviljoen niet compleet van zilver, hij is gewoon van hout namelijk. Wel staat de tempel net als de gouden op de lijst van UNESCO werelderfgoed.

Geschreven door

Al 1 reacties bij dit reisverslag

Wat heerlijk weer op de fiets. Zie je zoveel andere dingen. Top foto’s weer en reisverslag 🫶🏻

Ollie Zomer 2023-10-12 17:51:06
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.