Vanmorgen om 11 uur vertrokken met de auto naar Hardenberg. Auto bij het station geparkeerd en met frisse zin op pad. Rugzak gevuld met broodjes, drinken en versnaperingen. Het is droog, 8 graden en af en toe een waterig zonnetje. Dat gaat helemaal goedkomen. Vanaf het station lopen we naar de aansluiting op de route waar we de vorige keer zijn gestopt (Voorstraat). De route loopt nog kilometers langs de oevers van de Vecht met mooie landschappen, voordat we de bebouwde kom van Hardenberg verlaten richting Heemse Dit dorpje en voormalig kerspel is onderdeel van de gemeente Hardenberg. Nu ligt het tussen meerdere woonwijken van de stad Hardenberg ten westen van de Overijsselse Vecht en de oorspronkelijke kern van Hardenberg op de oostelijke oever. We lopen verder door het mooie stroomdal landschap van de Vecht naar Rheeze, een esdorp in de gemeente Hardenberg. Rheeze bestaat al sinds de vroege middeleeuwen. Het heeft een karakteristiek en gaaf bewaard gebleven brink, waar omheen de boerderijen van het dorp zijn gegroepeerd. Door de ligging van Rheeze in het groene Overijsselse Vechtdal is het geliefd bij toeristen aan de vele campings in het gebied te zien.
Na Rheeze lopen we richting de streek Diffelen. Via fraaie landweggetjes bereiken we het landgoed Junne een bosrijk gebied dat zich uitstrekt tot aan Ommen. Junne is een zeer oude buurtschap in de gemeente Ommen. De buurtschap ligt in een bocht van de Vecht. Deze rivier is vanaf de monding bij Zwolle tot de stuw bij Junne bevaarbaar voor schepen.
We lopen vooral over zandwegen door de bossen verder richting Ommen. Als we daar aankomen hebben er 23 km op zitten en dat voelen we goed in onze benen en voeten. Misschien toch een beetje te grote stap van 10 km naar meer dan 20 km. wel weer een prachtige route.
Extra achtergrond info voor de liefhebbers.
Hardenberg (Nedersaksisch: Harnbarg of 'n Arnbarg) is een Nederlandse stad gelegen aan de Overijsselse Vecht in het Vechtdal in de gemeente Hardenberg. Het gemeentehuis bevindt zich in het centrum van de stad. De stad Hardenberg heeft 19.675 inwoners.
Rond het jaar 760 zou iets ten westen van het huidige centrum van Hardenberg het plaatsje Nijenstede zijn ontstaan, De bisschoppen van Utrecht waren vaak in Overijssel (het Oversticht) te vinden. Bisschop Otto van Lippe verloor in 1227 de Slag bij Ane. De opvolger van Otto was Willebrandt van Oldenburg. Hij bouwde nog in hetzelfde jaar dat Otto van Lippe de slag had verloren aan de westkant van Nijenstede een kasteel op de Hardenbergh. Dit kasteel moest bescherming bieden bij een eventuele volgende strijd. Het kasteel werd aan de noord- en westkant beschermd door de Vecht, en aan de andere zijden werden grachten gegraven. Vanwege de bescherming die het kasteel bood verhuisden, gedurende een periode van circa een halve eeuw, veel bewoners van Nijenstede naar Hardenberg. In 1362 kreeg Hardenberg stadsrechten.
In 1386 werd het kasteel nog meer verstevigd en verfraaid. Ook de stad kreeg een muur om zich heen. In 1497 werd het stadje door brand vrijwel totaal in as gelegd; enkel de kerk, het kasteel en slechts een aantal huizen bleven overeind. In 1518 liet Filips van Bourgondië, de bisschop van Utrecht, het kasteel alsnog slopen. De stadsmuren bleven evenmin bespaard. Pas aan het eind van de jaren 1950 zijn restanten van de muur gevonden en is er een stukje van gereconstrueerd. Op de plek waar toen het kasteel stond, staat nu de Höftekerk.
In de tijd van het Hanzeverbond, tot circa 1500, waren er in Overijssel Hanzesteden als Kampen, Zwolle, Oldenzaal en Deventer. Deze zogeheten Gemeene of Principaalsteden zochten contact met kleinere steden en dorpen in hun achterland. In Overijssel was een groot aantal van deze Bijsteden aan een van de grote IJsselsteden gelieerd. Zo was de stad Hardenberg door de ligging aan de Vecht verbonden met Zwolle. Hardenberg had waarschijnlijk niet meer dan landbouwproducten te bieden.
Hardenberg is tot in de twintigste eeuw een sterk agrarische plaats gebleven. Alleen de scheepvaart over de Overijsselse Vecht met zompen was een economische activiteit van belang. De opbouw van het oorspronkelijke stadje was dat van een voorstraatdorp. Deze straat loopt vanaf de brug over de Vecht, langs de Stephanuskerk verder naar het oosten. Hardenberg staat ook bekend als 'Klepperstad'. In vroeger tijden was er een zogenaamde Klepperman aangesteld,[3] een soort nachtwacht. Deze riep 's avonds met een klepper de tijd om en controleerde op eventueel brandgevaar.
Aan het begin van de twintigste eeuw was Hardenberg sterk agrarisch. De eerste industriële vestiging betrof de melkfabriek Salland. Door de toegenomen industrie is Hardenberg behoorlijk gegroeid.
Landgoed Junne
De buurtschapsgronden van Junne zijn van 1872 tot 1932 in eigendom geweest van de familie Lüps. Daarna is het landgoed in handen gekomen van baron M. Bentinck tot Buckhorst uit Beerze. Na de dood van Mw. Bentinck op 29 juni 1938 is het landgoed voor 400.000 gulden verkocht aan verzekeringsmaatschappij Amstleven, het latere Delta Lloyd, nu Nationale-Nederlanden. Medio 2018 is het landgoed verkocht aan verzekeraar a.s.r. voor 25 miljoen euro. Voor de Tweede Wereldoorlog was er in Junne een werkverschaffingskamp, waar op het landgoed van de verzekeringsmaatschappij met rijkssteun en onder leiding van de Nederlandse Heidemaatschappij werkloze arbeiders uit het westen ontginningswerkzaamheden moesten verrichten.
In de bossen rond Junne werd tot eind jaren 60 hout gekapt dat vooral werd gebruikt als mijnhout voor de mijnen in Limburg. Het hout werd per trein vervoerd vanaf de bij de kruising van Beerzerweg en Nieuwe Hammerweg gelegen stopplaats. Het haltegebouw (niet meer dan een uitgebouwde wachterswoning) aan de spoorlijn Zwolle - Stadskanaal is in 1963 afgebroken.
Geschreven door Henkdezwaantraveling