Etappe van Holten naar Laren

Nederland, Coevorden

Vandaag was de weersverwachting redelijk goed. Droog, windkracht 3 en ca. 9 graden met af en toe een paar zonnestralen. Prima weer om weer een etappe te lopen van het Pieterpad. In het Noorden hebben we alleen nog de etappe van Groningen naar Winsum open staan. Die is 22 km, voor nu nog even te lang in onze opbouw. Daarom de volgende etappe zuidwaarts gelopen die 15 km is en daarmee beter in onze opbouw past. We starten vanaf het NS station in Holten met deze etappe. De route loopt dwars door het dorp en daarna richting de Beuseberg. Het eerste stuk vooral door open gebied en groen. Dan een minder leuk deel dat km's lang over een geasfalteerde provinciale weg voert met regelmatig passerend autoverkeer. Nadat we over een viaduct de A1 hebben overgestoken wordt de route weer grotendeels onverhard. We lopen een aantal kilometers langs de Schipbeek erg mooi om te wandelen tussen een dubbele rij grote bomen langs deze brede beek. Daarna steken we het water over en lopen we richting de N332. Even daarvoor pauzeren we bij een landelijk gelegen Rustpunt, waar we een kop koffie/thee drinken en van het mooie uitzicht op een ven genieten. Ter hoogte van de N332 buigen we af en lopen door bosrijk gebied naar het fraaie landgoed Verwolde met het huis Verwolde. Het hoogtepunt van deze dag.

Huis Verwolde is een classicistisch edelmanshuis uit 1776 op het gelijknamige landgoed in de voormalige gemeente Verwolde, ten noordoosten van Laren. Verwolde behoort sinds 1854 tot Laren, dat weer sinds 1971 behoort tot de gemeente Lochem in de Nederlandse provincie Gelderland. Ondanks de hoektoren is het geen kasteel, maar meer een statig landhuis. De vroegste schriftelijke vermelding stamt uit 1346 als Derck II van Keppel als eigenaar van Verwolde te boek staat. Rond 1500 raakte het kasteel betrokken in de politieke strijd tussen de Heeckerens en Bronckhorsten, waarbij Derck IV de Heeckerens steunde. In 1505 nam hertog Karel van Gelre kasteel Verwolde in omdat Derck IV van Keppel en Verwolde de eed van trouw aan de hertog had gebroken. Karel zette het kasteel in als verdedigingsvesting op de grens met het Oversticht, en plaatste een ritmeester met twintig manschappen op het huis. Hij liet het grondig versterken tot een burcht met grachten en met doornstruiken beplante wallen. In 1510 werd het aangevallen door de bisschop van Utrecht Frederik van Baden met een leger van 1600 ruiters en 300 voetknechten, waarbij het kasteel werd afgebroken, de drievoudige grachten werden gedempt en de wallen werden geslecht. In de 16e eeuw werd nog onder de Van Keppels een nieuw huis gebouwd dat nog vele malen door verschillende eigenaren werd verbouwd.

Na nog een km of vier lopen we Laren via de buitenkant binnen. De etappe zit er op en we zoeken een terrasje voor een warme cappuchino. Voor het vervoer terug naar Holten, waar onze auto geparkeerd staat, worden we opgehaald door Douwe onze zwager die in Holten woont. Super de luxe en fijn geregeld. Nogmaals bedankt daarvoor.
De volgende etappe wordt van Laren naar Vorden, ook weer 15 km.

Geschreven door

Al 3 reacties bij dit reisverslag

Mooie route

Caroline 2024-11-27 15:53:55

Henk , weer reuze bedankt voor het verslag !! We konden weer meegenieten!!

Margreet 2024-11-27 15:57:19

Mooie route weer..leuk om zo weer mee te genieten 🥰🥰

Evelien. 2024-11-27 19:58:50
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.