Etappe 3 Elfstedenroute van Rijs naar Workum via Stavoren en Hindeloopen

Nederland, Rijs

Vanmorgen om 9.30 uur zaten we weer op de fiets voor etappe 3, een korte etappe van ruim 30 km. Het zonnetje scheen en er was minder wind dan gisteren. Ondanks de slechte voorspelling voor vandaag hebben we het de hele dag zo goed als droog gehouden op klein miezerbuitje rond het middaguur na.
Vanuit Rijs fietsen we langs de IJsselmeerkust richting Stavoren. Al na een km of 5 zien we de eerste bezienswaardigheid. Het Rode klif aan het IJsselmeer is 10,35 meter hoog en is ontstaan in de voorlaatste IJstijd. Enorme ijsmassa’s uit Scandinavië duwden de grond verder en nam dikke keien en grind mee. Door de kracht ontstonden er heuvels in het landschap. De golfslag van de Zuiderzee zorgde ervoor dat er drie kliffen ontstonden waarvan het Rode klif de hoogste is. Het Rode klif kreeg deze naam vanwege de rode kleur van het rode keileem. De grote zwerfkei met de tekst ‘Leaver dea as slaef’ (liever dood dan slaaf) herinnert aan de Slacht by Warns. In 1345 versloegen hier de Friezen de Hollandse Graaf Willem IV.
Eerste stop daarna was Stavoren. Voormalige Hanzestad en belangrijk voor de Friese handel en visserij. Het oude stadshuis is nog bewaard gebleven. Bij de haven staat een beeldje van het vrouwtje van Stavoren, dat refereert aan een bekend volksverhaal over een rijke vrouw die in armoede eindigt. Van Stavoren fietsen we over de dijk naar Molkwerum. We fietsen langs camping het Seleantsje. In mijn pubertijd zijn we samen met mijn ouders hier een paar keer op vakantie geweest. Mooie herinneringen om even bij stil testaan. Dan weer de binnenlanden in, door naar Koudum. Een flink dorp maar niet veel bezienswaardigheden. Het doopsgezinde kerkje is leuk om even te bekijken. Van Koudum weer terug naar de kust. Rond het middaguur komen we aan in Hindeloopen. Vroeger een belangrijke handelsplaats. De schippers uit Hindeloopen voeren veel naar de Oostzee om handel te drijven. Ze verkochten er jenever en wollen sloffen. Ook hier weer veel historie en bezienswaardigheden. Van Hindeloopen fietsen we via slingerende fietspaden door een mooi polderlandschap naar Workum. Na het inchecken in hotel Workum, verkennen we het stadje. We zien veel monumentale gebouwen, maar ook leuke winkeltjes en terrasjes. De Sint Gertrudis kerk, is de grootste laat gotische kruiskerk van Friesland. Vooral bekend om de zeldzame collectie doodsbaren. Elk gilde had zijn eigen doodsbaren met specifieke teksten.

Geschreven door

Al 1 reacties bij dit reisverslag

Dat waren mooie tijden op die camping

Ollie 2024-06-01 09:58:58
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.