Vandaag geen lange rit, maar de hele dag de tijd om op ons gemak, lopend, de stad te verkennen.
We hebben ons vooraf alvast een beetje verdiept in de geschiedenis van de staat en de stad. De vroegste bewoning van mensen in Utah dateert van ongeveer 10.000 tot 12.000 jaar geleden. Paleolithische mensen leefden in de buurt van de moerassen van het Great Basin, waar een overvloed aan vissen, vogels en klein wild was. Groot wild, waaronder bizons en mammoeten, kwamen ook veelvuldig voor..
Rond 1200 kwamen Shoshonean-sprekende volkeren het grondgebied van Utah binnen vanuit het westen. De eerste Europeanen waren Spaanse ontdekkingsreizigers rond 1540. Rond 1825 kwamen de eerste pelsjagers.
Emigrantenleden van de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen , algemeen bekend als Mormoonse pioniers, kwamen rond 1847 naar de Salt Lake valley, aangemoedigd door de gunstige beschrijvingen van Salt Lake Valley door verkenner John C. Frémont. Utah was in die tijd nog mexicaans territory. Pas in 1895 werd de staat Utah officieel lid van de VS. Geschillen tussen de Mormoonse inwoners en de federale overheid namen toe nadat over de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen bekend werd dat ze polygamie praktiseerden. De naam Utah is afgeleid van de Native Amerikaanse "Ute" stam. Ute betekent in hun taal "mensen van de bergen".
Salt Lake City is niet alleen de hoofdstad, maar, met ruim 200.000 inwoners, inmiddels ook uitgegroeid tot de grootste stad van Utah. De stad heeft een rechthoekig stratenstelsel waarbij de meeste straten precies van noord naar zuid, of van oost naar west, lopen. Het beginpunt van het stratenstelsel is de zuidoosthoek van Temple Square, de locatie van de Salt Lake City tempel van de Mormonen.
Om 8.30 uur lopen we richting "down town" met een lijstje bezienswaardigheden en een ouderwetse papieren plattegrond. Ons eerste doel is het Salt Lake City en County Building. Een prachtig stadhuis en een echte "eye-catcher". Het gebouw werd oorspronkelijk tussen 1891 en 1894 door vrijmetselaars gebouwd om kantoren voor de stad en de provincie Salt Lake te huisvesten. De bouw van het gebouw was omgeven met controverse. In de late 19e en vroege 20e eeuw was het City and County Building het symbool van de openlijke minachting van niet-mormoonse burgers voor de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen. Het werd ontworpen om te wedijveren met de Salt Lake tempel als architectonisch middelpunt van de stad. We konden het gebouw ook van binnen bezichtigen, na screening en registratie door beveiligingsbeambten.
Ons volgende doel is het Utah State Capitol, het regeringsgebouw van de Amerikaanse staat Utah. Het gigantische gebouw herbergt de kamers en kantoren van de wetgevende macht van de staat Utah, de kantoren van de gouverneur, de volksvertegenwoordiging en de senaat. Om hier te komen moesten we een flinke wandeling maken van downtown naar het veel hoger gelegen uptown deel van de stad. Het gebouw ligt hoog boven de stad verheven en je hebt er vanaf de terrassen een prachtig uitzicht over de stad. We hebben een rondleiding met gids in dit imposante gebouw gedaan. We konden een kijkje nemen in de "supreme-court" rechtzaal, in het huis van afgevaardigden en in de senaat. Echt uniek.
Derde doel was de Salt Lake Tabernacle, bekend als de Mormoonse Tabernakel op Temple Square in Salt Lake City. De oorspronkelijke Tabernakel werd tussen 1863 en 1875 gebouwd om bijeenkomsten van de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen te huisvesten. In 2010 werd dit immens grote gebouw gerealiseerd. Jaarlijks vinden hier grote conferenties plaats van de Mormoonse Kerk. Deelnemers uit de hele wereld nemen hieraan deel. Er kunnen 20.000 gelovigen in bijeenkomen. Jonge Mormonen kunnen vanaf hun 18e jaar, 1,5 jaar educatie volgen en missionaris werk doen. Van twee van hen kregen we een interessante rondleiding.
Tijdens het wandelen (15 km totaal) hebben we veel mooie gebouwen, "historic points" en muurschilderingen gezien. En heel veel foto's gemaakt. Te veel, dus dat wordt nog moeilijk indikken.
Morgenochtend voor 8.00 uur de huurauto inleveren op het vliegveld en om 12.23 uur locale tijd vliegen we naar Chicago. Daar hebben we nog een overstap (1 uur en 15 minuten) en dan vliegen we door naar Amsterdam. Daar landen we om 9.15 uur op woensdagmorgen (door het tijdsverschil van 8 uur).
Geschreven door Henkdezwaantraveling