Etappe 6 Pieterpad Sleen naar Schoonloo

Nederland, Schoonoord

Vandaag hebben we deel 2 van deze etappe gelopen. Vorige week maandag hebben we het deel van Sleen naar Schoonoord gelopen. Deel 2 was met ruim 15 km wel een stukje langer. De route loopt bijna volledig door bosgebied. We zijn gestart vanaf de parkeerplaats aan de Voshaar. Gelijk aan het begin van onze wandeling zagen we een grote veldkei met een plaquette ter herinnering aan Prof. Dr. ALBERT Egges van Giffen ( archeoloog). Natuurlijk even opgezocht wie dat was:
Albert Egges van Giffen was een Nederlands archeoloog. Hij werd ook wel 'vader van de hunebedden' genoemd en in Drenthe 'oes spittertien', vanwege zijn vele opgravingsactiviteiten daar.

Hij heeft o.a. het hunebed de papeloze kerk gereconstrueerd en gerestaureerd. Dit hunebed (D49)staat een paar honderd meter verderop. Het verhaal hierachter:
In 1819 schreef N. Westendorp in een lezing over grafheuvels: 'Tusschen Rolde en Sleen merkte ik [in 1811 of 1812] geenen anderen heuvel op, dan de zoogenoemde Papelooze Kerk op het Ellertsveld, waar de berugte geest spookt, die het Hunebed van Noordsleen gelegd heeft.' In de drie versies van zijn Verhandeling over de hunebedden (ms. 1812; 1815; 1822) staat ongeveer hetzelfde. Met het hunebed van Noordsleen zou het noordelijke van de twee (!) hunebedden te Noord-Sleen bedoeld zijn. De Podagristen opperden: 'misschien staat dit sprookje met de vertelling van Ellert en Brammert, de beruchte struikroovers, in verband.' D49 lag destijds omringd door de resten van de hunebedheuvel op een terreinrug in het Ellertsveld.

Pas omstreeks 1848 wordt hunebed D49 in publicaties 'Papeloze Kerk' genoemd. De naam, 'une église sans pape' in Calvijns woorden, betekent protestantse kerkdienst ('paap' is katholiek priester) en de naam zou aan een of meer hagepreken in de Tachtigjarige Oorlog herinneren, op een hoog punt in het Ellertsveld, vanwaar men onraad tijdig kon zien aankomen. Hierover ligt echter niets vast. In de late 19e eeuw dacht men of aan preken van Menso Alting in 1566 of aan reformatorische preken in de jaren vanaf 1580 toen Groningen en Drenthe weer Spaans geworden waren. Maar kerkelijk is Drenthe pas in 1598-99 tot de Reformatie overgegaan en of Alting, oud-pastoor te Sleen, in 1566 voldoende gehoor bijeen gekregen heeft, is onzeker.

We lopen na de Papeloze kerk een flink stuk door het mooie bos tot aan het Oranjekanaal. Daar steken we via een boogbrugje het kanaal over ter hoogte van Wezuperbrug. Aan de overkant wandelen we gelijk weer het bos. Via zandpaden en kasseienstroken komen ter hoogte van het Orvelterveld het bos uit. Dan volgt een aantal km's door het open land. Daar merken we dat windkracht 5/6 pittig is om tegen in te wandelen. Gelukkig is het maar een paar km voordat we weer het bos in duiken van de boswachterij Schoonloo. Vanaf het Orvelterveld, bij het ven de Tweeling, lopen we door fraai bosgebied richting het Loomeer. Daar komen we ter hoogte van de Schoonloerstraat het bos weer uit en pakken de bus terug naar Schoonoord. Moe, maar we hebben er weer van genoten.

Geschreven door

Al 3 reacties bij dit reisverslag

We kennen dit gebied aardig goed maar dan op de fiets !! Leuk om te lezen !

Fac en Margreet 2024-02-05 21:09:43

Mooi stukkie gewandeld en naast natuurlijk ook stuk geschiedenis meegenomen. In hoeveel etappes hebben jullie het plan het Pieterpad te lopen?

Ollie 2024-02-05 21:18:20

We splitsen nu de officiële etappes nog in tweeën. We bouwen het op. Lastig te zeggen hoe dat gaat uitpakken. We zien het wel. Leuk dat jullie een reactie plaatsen👍

Henkdezwaantraveling 2024-02-05 22:13:23
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.