Etappe 22. Venlo - Swalmen. 23,3 km

Nederland, Swalmen

Vanmorgen om 10.08 op de trein in Swalmen gestapt naar ons begin punt van vandaag. Het station in Venlo. Om half 11 vertrokken we van het grensstation. Dit station werd gebouwd in 1958. De grote luifel en de klokkentoren van 24m benadrukken het belang van dit voormalige grensstation.
We lopen langs de spoorrails richting waar vroeger de oude watermolen was, nu is het een woonhuis. We lopen Venlo uit en gaan richting de Jammerdaalsche Heide. Het hoogterras is sterk versneden door klei- en zandwinning. We moesten hierdoor gelijk gaan klimmen. Onderaan de hellingen waren mooie kwelwaterplassen met mooie natuur erom heen. We lopen door het klaphek de heide weer af en lopen langs de akkers richting het voormalig Trappistenklooster. Helaas was het vandaag dicht toen wij er langs liepen.
We lopen door richting Tegelen. We gaan de rijksweg A73 over en lopen naar een klaphek van een voormalige stortplaats. We volgen het pad over de stortplaats en aan de andere kant gaan we weer door een klaphek. We lopen langs de visvijver Wambach en missen hier grenspaal 445. We hebben heel even verkeerd gelopen,maar hadden al snel door hoe het pad verder ging.
Bij grenspaal 439 komen we aan bij het café Maalbekerhöhe een voormalig grenscafé. De landsgrens werd in 1815 vastgesteld. Toen Napoleon was verslagen, werd Europa opnieuw verdeeld. Dit werd bepaald door een kanonsschot van de Maas. De reikwijdte van het geschut viel samen met de breedte van het oostelijk Maasdal. De staatsgrens valt sindsdien grotendeels samen met de rand van het hoogterras van de Maas. Precies waar het Pieterpad loopt. Op 't randje van Nederland en Duitsland.
We drinken op het terras wat en gaan daarna richting de steilrand. Het was daar erg mooi om te lopen, gelukkig was het pad droog anders had ik het toch wel eng gevonden.
Bij de schuilhut aangekomen gaan we links. Het pad gaat daar naar beneden en lopen we het bos uit. We staan dan weer precies op de grens.
We gaan links af en waar wij lopen is nog Duitsgrond gebied en de akkers en weilanden aan de rechterkant zijn Nederlands. We lopen 2 km langs deze saaie weg en komen dan bij de grensovergang met wederom een café. Hier is het lekker druk, maar wij lopen door richting Elmpt via de Prinsendijk. Dit was vroeger een deel van de oude Romeinse verbindingsweg van Xanten naar Heerlen.
We lopen 4,5 km door bossen en het natuurgebied Meerlebroek. Dit gebied is aangelegd als compensatie voor de aanleg van de A73. De waterplassen zijn uitgegraven en vullen zich met kwelwater uit de heuvels van het hoogterras. Er komen meer en meer water en trekvogels naar dit gebied. De begrazing wordt verzorgd door de Schotse Hooglanders en Konikpaarden. In dit gebied ligt ook onze camping waar wij nu 4 dgn staan. We slaan weer de grens over en lopen door het Diergardtscher Wald. We moeten gelijk klimmen en dat na 20km. Na deze klim komen we na 1 km weer bij een grenspaal en zijn we weer op Nederlands grondgebied. We volgen de weg richting het riviertje de Swalm. Een snelstromende meanderend zijriviertje van de Maas. We lopen aan de bosrand van Swalmen naar het centrum. We lopen over de stenenburg langs de kerk Swalmen binnen. Op het marktplein voor de kerk eindigt onze etappe na 23,3 km. Het was een pittige tocht. We zijn naar restaurant de Mert gelopen voor wat koude dranken en een borrelplank. Om 18 uur zetten we de auto weer op de parkeerplaats van de camping neer.

Geschreven door

Al 4 reacties bij dit reisverslag

Zo eerste route weer gehad leuk om weer te lezen

Marion 2022-04-24 21:43:26

Leuk verslag Simone en Rob. De kop is er af, morgen nog een etappe?

Jan v H 2022-04-24 22:46:25

Mooi hoe alles in bloei staat. Bij ons was dat wel anders. Niet verkeerd gegaan in de bossen?

Anna-Isabel 2022-04-29 16:52:15

@ Anna-Isabel nee we zijn niet fout gelopen.

VakantieRobSimone 2022-04-29 19:09:46
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.