Etappe 12 Holten - Laren.

Nederland, Laren

Gisteren hebben we onze caravan op de camping in Vorden gezet en zullen we deze week 3 etappes gaan lopen. Vandaag lopen we de etappe van Holten naar Laren. De etappe lopen Jan en Mai met ons mee. Zij zijn gisteren ook aan gekomen in hun hotel in Vorden en zijn 's middags naar de camping gekomen om bij ons te komen eten.
Vanmorgen hebben wij hen opgehaald bij het hotel en zijn we met 2 auto's naar het eindpunt in Laren gereden. Daar hebben we de auto van Jan laten staan en met onze auto zijn we naar het station in Holten gereden.
Daar waren we tenslotte geëindigd de vorige keer.
We lopen via de stationstraat het dorp in. We komen bij het dorpsplein aan waar 3 bronzen varkens staan. Die herinneren dat Holten vroeger een boerengemeenschap was die leefde van de handel in varkens. We steken het plein schuin over en lopen langs de kerk en wandelen het dorp uit. We lopen naar het buurtschap Beuseberg, als we daar doorheen zijn lopen we een heel stuk op een asfaltweg die uitkomt bij het viaduct die over de A1 loopt. Na het viaduct mogen weer een zandpad op die uitkomt bij een rioolwaterzuiveringsinstallatie. Bij de ingang mogen we linksaf een graspad af. Deze komt uit op een brede beek, Het Schipbeek. Deze beek was tot ver in de 19e eeuw een handelsverbinding tussen Deventer en de Achterhoek en Twente. De beek kon in het verlenen tot in Holten buiten zijn oevers treden. In de loop van de 20e eeuw is deze 'getemd' rechtgetrokken en voorzien van stuwen. We lopen over de dijk die beplant is met dubbele rij beuken aan weerszijden. Een erg mooi gezicht. Aan het einde van de dijk gaan we de beek over en houden we pauze bij een bankje. Lekker een bakkie koffie gedronken die ik vanmorgen in de caravan heb gezet. In de verte zien we de zendmast van Markelo. Een radiotoren uit 1958. Hij heeft een hoogte van 151 meter, een kleine zendmast vergeleken met de Gerbrandytoren in Lopik met zijn hoogte van 372m.
We wandelen weer verder. We volgende Pieterpad markeringen, maar die gaan volgens Rob zijn boekje verkeerd. Meestal kijk ik van tevoren op de website van het Pieterpad of er nog aanpassingen zijn op een route, maar dat had ik nu niet gedaan. Achteraf bleek dat we niet meer over het erf van de boerderij mochten lopen en dat het pad was omgelegd.
We komen weer uit op de Vellerweg en kan Rob de route weer oppakken. De Vellerweg is een authentieke boerenweg dat ontgonnen is rond 1930. De boerderijen die er staan zijn allemaal van hetzelfde type sommige hebben een naam en het jaartal 1931 op de gevel staan.
We lopen een fietspad richting het landgoed Verwolde, vlak voor het landgoed komen we bij de Verwoldsehof aan. Hier staat een open tuinhuisje met versnaperingen en je kan hier het Pieterpad poppetje kopen. Natuurlijk moeten wij die ook hebben. We kunnen hier ook naar de wc en hier maken we allemaal gebruik van. We lopen naar het landgoed en komen bij het huis uit. Hier mogen we niet naar toe, maar ik maak er wel even foto's van. Het landgoed word al reeds sinds 1346 genoemd. Het was een belangrijke vesting van Gelre nabij de grens met het Oversticht (Overijssel). In de 17e eeuw kwam het landgoed in handen van de familie Ripperda, die meerdere landgoederen in Gelderland bezat, waaronder slot Vorden. Dit huis ging in 1725 in vlammen op, maar werd in 1776 herbouwd in de Louis XVI-stijl door de familie van den Bosch van Verwolde. Het landgoed is zeer uitgestrekt en omvat boerderijen, bossen, weilanden, akkers, houtwallen, lanen en paden.
We volgen 1 van de paden naar de Dikke Boom die op dit landgoed staat. Het is de dikste eik van Nederland met een omtrek van 7.60 meter. De boom moet rond 1500 geplant zijn. Bij de boom staat een picknicktafel en hier gaan wij even aan zitten om de laatste broodjes op te eten.
We lopen weer terug naar de route en lopen via de akkers naar de Pastorielaan. Hier lopen we langs het mooie witte huis de Binnenhof. Dit was oorspronkelijk in de 18e eeuw de pastorie, maar in de 19e eeuw is het verbouwd tot villa voor freule Verwolde. We lopen de Pastorielaan uit en komen op de Verwoldseweg. Deze lopen we uit tot we bij het tunneltje komen. Hier lopen we het dorp Laren in en komen we uit bij de auto van Jan. In de verte zien we de kerk waar eigenlijk het eindpunt is. NH kerk is van 1835 en is een fraai voorbeeld van een waterstaatkerk. Deze kerken werden met overheidssteun gebouwd en door de waterstaatsingenieurs ontworpen. Ze zijn te herkennen aan de neoclassicistische architectuur en het klokkentorentje. Een echte toren was te duur.

Geschreven door

Al 3 reacties bij dit reisverslag

Het was weer leuk

Het was weer leuk 2021-04-25 21:41:46

Mooie foto's nog veel plezier

Truus en ton 2021-04-26 11:05:35

Ik ben jaloers

Bas 2021-04-26 14:48:27
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.