Vanmorgen na het ontbijt zijn Rob en ik eerst onze auto op het station van Holten gaan brengen. Met de auto van mijn ouders terug gereden naar het bungalowpark en de rest van de familie opgehaald. In de kleine Fiat met zijn vijven naar de kerk in Hellendoorn gereden, daar starten we met de 11e etappe. Hellendoorn is een esdorp tussen het Reggedal en de Hellendoornse Berg. We lopen een klein stukje door de bebouwde kom en dan gaan we het bospad op. We lopen de Hellendoornse Berg over. Marillion heeft in het begin last van haar voeten en op de kruising naar het bungalowpark vraag ik haar of ze door wil lopen of terug naar het huisje. Onze bikkel gaat door en zij zal heel de route steeds als verkenner voor ons uitlopen, zodat zij in haar eigen tempo kan lopen.
Als we over de 1e Berg zijn van deze dag lopen we via een tunneltje onder de spoorlijn en ogen daarna direct de verkeersweg oversteken.
We lopen verder via het bos en komen als eerste het werkkamp Twilhaar tegen. Van 1940-1947 werd dit kamp gebruikt. Het begon als Nederlands werkkamp, maar al snel werd het door de Duitsers overgenomen en ook gebruikt als "Durchgangslager" voor Joden. Na ruiming van het kamp heeft het bos bezit genomen van het terrein. Het monument wat er staat is in 2003 daar geplaatst.
We lopen een klein stukje verder en dan komen we langs schaapskooi Twilhaar. De schapen staan in het veld. We lopen er even heen en gaan dan door richting de Noetselerberg. Als we deze beklommen hebben mogen we direct door richting de Haarlerberg, op het hoogste punt staan orientatietafels en infopanelen. We lassen daar een kleine pauze in en maken daar een praatje met een mede Pieterpadwandelaarster.
We lopen na onze pauze de berg weer af via een smeltwaterdal, de Rietslenk, wat super mooi was. Je moest wel uitkijken dat je niet over de boomstronken struikelde.
We lopen daarna een flink stuk over het open veld. Dit gebied heet het Noetselerveld. De naam duidt erop dat dit vroeger al een heidegebied was, behorende tot de marke van Noetsele. De naam Sikkelbosch dateert uit de tijd dat de heide werdbeplant met bos. Dit bos is kort geleden echter gekapt, om meer leefruimte voor het korhoen en andere heidefauna te creëren. We lopen van het heideveld weer het bos in en lopen nu over het landgoed de Noetselenberg. Het landgoed bestaat voor een groot deel uit naaldbos. Het bos is aangelegd als productiebos. Ook staan er nog een viertal boerderijen op het landgoed met landbouwgronden.
Als we de oude Hellendoornseweg oversteken gaan we weer klimmen en lopen we de Holterberg op. Als we op het hoogste punt staan, staan 58 meter boven NAP. Bovenop de berg staat een schuilhut. De bosbes groeit hier uitbundig en bedekt dan ook een grote oppervlakte van de berg. Het is het lievelingshapje van de korhoen.
We besluiten om hier boven op de berg te lunchen. Na de lunch hoeven we nog maar een klein stukje te wandelen naar het station van Holten. Wie lopen via de weg die langs het natuurdiorama loopt het bos uit en komen uit op de fraaie beukenlaan die richting het station loopt.
Daar aangekomen trakteren we ons zelf op een heerlijk ijsje bij de lekkerste ijsboer van Holten.
Daarna rijden we nog even met de auto naar de Canadees begraafplaats. Hier liggen 1355 Canadezen die tijdens de WO ll het leven lieten in Noord West Europa. De begraafplaats is formeel Canadees grondgebied.
Geschreven door VakantieRobSimone