Drukke warme dag

Maleisië, Kuala Lumpur

Deze ochtend, na het ontbijt, vertrok ik naar de Nationale Moskee in Kuala Lumpur. Ik wist dat je er tijdens de gebeden niet binnen kon, maar een mens kan toch niet de hele dag bidden, hé? Een halfuurtje stappen bij al 29 graden en een luchtvochtigheid van 62% – het zweet liep waar het maar kon.

Bij aankomst moest ik me registreren. Omdat mijn benen bedekt waren, mocht ik zo naar binnen. Mannen met blote benen kregen iets om aan te trekken, en vrouwen moesten sowieso een aangepaste gewaad dragen, inclusief hoofdbedekking. Bezoekers mochten tot aan de gebedsruimte, maar slechts een paar meter naar binnen. Eerst wat meer uitleg over de moskee.

De Nationale Moskee van Maleisië (Masjid Negara) in Kuala Lumpur is een iconisch islamitisch gebedshuis dat in 1965 werd voltooid. Het moderne ontwerp, geïnspireerd door de Grote Moskee van Mekka, heeft een opvallend stervormig dak met 18 punten en een 73 meter hoge minaret. De moskee biedt plaats aan ongeveer 15.000 gelovigen en ligt te midden van serene tuinen. Masjid Negara symboliseert de islam als de officiële religie van Maleisië.

De grootste religies in Maleisië zijn:

Islam (~63,5%) – De officiële religie van Maleisië. De meeste Maleisiërs van Maleise afkomst zijn moslim, aangezien de grondwet bepaalt dat etnische Maleiers automatisch als moslims worden beschouwd.

Boeddhisme (~18,7%) – Vooral gevolgd door de Chinese gemeenschap.

Christendom (~9,1%) – Voornamelijk onder Maleisische Chinezen, Indiërs en inheemse volkeren van Oost-Maleisië, zoals de Kadazan-Dusun en Iban.

Hindoeïsme (~6,1%) – Vooral onder de Maleisische Indiase gemeenschap, met name de Tamil-bevolking.

Na mijn "zaligverklaring" trok ik naar de botanische tuinen die iets verderop lagen. De temperatuur begon al aardig op te lopen tot 35 graden – het was afzien, want de omgeving is hier allesbehalve vlak.

Daarna bezocht ik het vogelpark. De toegangsprijs was 85 ringgit ( €17,76), wat voor hier best stevig is. De meeste vogels die ik zag waren pauwen en parkieten. Voor een neushoornvogel (hornbill) moest ik wachten tot hij uit zijn kooi kwam. Er was ook een vogelshow, maar dat heb ik allemaal al eens gezien.

Na al die pluimen trok ik terug naar het hotel en besloot op dezelfde plek als gisteren te gaan eten. Als het lekker is, waarom zou je veranderen?

Na het eten een siësta, en 's avonds trok ik naar de Petronas Twin Towers.

De Petronas Twin Towers in Kuala Lumpur zijn een iconisch symbool van Maleisië en waren van 1998 tot 2004 de hoogste gebouwen ter wereld. De torens zijn elk 452 meter hoog en hebben 88 verdiepingen. Ze zijn ontworpen door de Argentijnse architect César Pelli en geïnspireerd door islamitische kunst, wat terug te zien is in de geometrische patronen en de stervormige grondstructuur.

De torens zijn verbonden door een Skybridge op de 41e en 42e verdieping, die op 170 meter hoogte hangt. Dit is de hoogste dubbele luchtbrug ter wereld en biedt een prachtig uitzicht over de stad. Binnenin huisvesten de torens kantoren, een winkelcentrum (Suria KLCC), een concertzaal en een wetenschapsmuseum.

Het was even zoeken waar ik precies moest zijn, maar na het vragen van de weg werd ik netjes in de juiste richting gestuurd. Alles was perfect getimed: eerst inchecken, met de lift naar de Skybridge – daar kreeg je 10 minuten. Vervolgens de lift naar het hoogste punt – opnieuw 10 minuten. Daarna zakte je nog drie verdiepingen, waar je zolang mocht blijven als je wilde. Ja, je raadt het al: de souvenirshop.

Ik vraag me af hoeveel mensen per dag deze tour doen. Aan €21 per persoon en elke dag uitverkocht… Je hoeft er niet op te rekenen dat je op de dag zelf nog een ticket kan kopen.

Net op het moment dat ik bij de souvenirshop stond, gaf mijn camera een foutmelding. Alles wat ik had opgenomen op de Skybridge en bovenste verdieping was weg. Natuurlijk moest dit net nu gebeuren. Snel nog een paar beelden gemaakt, maar ik ben toch veel kwijt.

Eenmaal beneden keek ik nog even naar de fonteinshow in het KLCC-park (Kuala Lumpur City Centre Park), vlak voor de torens. Dit trekt behoorlijk wat volk. Hoeveel foto's zouden er dagelijks van die torens worden genomen? Echt ongelooflijk veel.

Ik wandelde nog wat verder, want ik wist dat er een verlichte brug over de weg en het water was, met een perfect uitzicht op de torens. Al in België had ik bedacht: die foto moet ik hebben! En ja, ik heb hem – prachtig, al zeg ik het zelf.

Nog 3 km terug naar het hotel en onderweg stopte ik weer bij hetzelfde restaurant als deze middag.

Snel nog een hapje gegeten en terug naar mijn kamer, waar ik de dag afrondde met 29.526 stappen op de teller.

Nog even mijn verslag schrijven, foto's bekijken en op de pc zetten, en dan genieten van een heerlijke douche.

Slaapwel en tot morgen!



Geschreven door

Al 8 reacties bij dit reisverslag

Je woordgebruik ,in je verslagen,zijn ‘geweldig’ echt leuk . Heel mooie foto’s …. ❤️

Moedre 2025-03-29 17:30:26

Kverschiet ervan dat dat daar zo modern is.

Gladys 2025-03-29 19:06:30

Ziet er echt indrukwekkend uit daar 👍

Chantal 2025-03-29 19:21:34

Toch een paar maal moeten lachen met je uitleg; indrukwekkend allemaal, doe zo voort .

tante 2025-03-30 11:08:21

jammer van de verloren foto's, maar degene die je wel nog hebt zijn prachtig!

nans 2025-03-31 18:15:21

Ben nu de verslagen allemaal eens aan het lezen. Indrukwekkend ! Prachtige foto’s ook .

Veerle 2025-04-14 09:50:57

Pak ne stoel en relax 😀

TheBaldadventurer 2025-04-14 11:06:01

Pak ne stoel en relax 😀

TheBaldadventurer 2025-04-14 11:06:02
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.