Zaterdag 18 maart 2017, Dag 19. Stadsbezoek Marrakech.
Vanochtend vroeg op om 7 uur stonden we al naast het bed. Alles vast klaarleggen om straks mee te nemen voor het stads bezoek. Ons camper is versierd met ballonnen en op de motorkap de letters jarig. Wim had zelf een karton met daarop Op naar de 100 tegen de voorruit gezet. Om 7.55 uur kwamen ze met de meeste medereizigers zingen en feliciterenbij de camper. Wim heeft nog nooit van zijn leven zo vroeg al zoveel gasten op zijn verjaardag gehad. Het ontbijt hebben we al op , dus nog snel een bakje koffie drinkende en toen naar de receptie waar de busjes om 8.30 kwamen.
Op naar Marrakech, wij hebben vandaag Achmed als gids die 4 jaar in Nederland heeft gewoond. Die kan ons dus veel vertellen en wij kunnen makkelijker vragen stellen.
We beginnen bij de mooiste tuin dee Jardin Majorelle, deze zeer gestileerde tuin met een klein museum, behoort tot de 1 van de hoogtepunten van Marrakech.
Deze tuin is aangelegd door de Franse schilder Jacques Majorelle (1886-1962) die in 1923 verliefd op Marrakech werd. In 1920 en 1930 ontstond de tuin naast een door hem ontworpen villa. In 1931 werd in de tuin een knalblauwe studio in art-decostijl gebouwd, waarin nu een museum voor islamitische kunst is gevestigd.
Na zijn dood kochten de Franse modeontwerper Yves Saint Laurent en zijn partner Pierre Bergère de Vila en de tuin, die sinds 1955 opengesteld was voor het publiek. Nadat Saint Laurent in juni 2008 overleed, werd de as over de tuin gestrooid.
Het is een hele mooie tuin en rustgevend, deze botanische tuin bevat 300 plantensoorten. 1800 cactussoorten en 400 palmensoorten. Via vier wandelpaden loop je tussen de planten door, lente vijvertjes met goudvissen.
Het Art-decoatelier van Majorelle is nu het Musee Berbere, wat een privé bijeengebrachte collectie Berberartefacten huisvest: tapijten, bruidskisten, aardewerk, kleding, maar ook gereedschap, dolken en religieuze manuscripten. De objecten komen uit heel Marokko, foto's en fimbeelden uit Berberdorpen laten het dagelijks leven zien.
Wat ik het mooist vond was de opstelling van sieraden in een spiegelkamer onder een donkere sterrenhemel. Zo mooi.
Na de tuin gingen we eerst koffie drinken, amerikano goed. Daarna gingen we naar het Paleis de la Bahia.
Het 8 ha grote paleis is een van de top attracties van Marrakech. Het grote paleis werd aan het eind van de 19e eeuw gebouwd door grootvizier Si Ahmed ben Mousa en zijn zoon voor hun vrouwen, haremdames en hun ontelbare kinderen. Thans bewoond de broer van wijlen koning Hassan II, oom van de huidige koning Mohammed VI. Een gedeelte van het paleis, dit stuk is niet opengesteld voor publiek.
De labyrint achtige opbouw is typisch voor de islamitische architectuur waarin privacy belangrijk is. Er zijn talrijke poortjes en gangen, maar geen echte doorkijkjes, verschillende hoven in plaats van een centrale binnenplaats. Dit heeft alles te maken met de traditionele sekse segregatie (scheiding) die functioneel versteend is in een architectuur waarin de scheiding tussen prive-en publieke domeinen, de vrouwen- en mannenwereld, cruciaal was.
Na een eenvoudige entree volgt de prachtige binnentuin met sinasappel- en bananebomen rond een waterpartij. Hier en in de aangrenzende ruimten zijn het beschilderde hout, het cederhouten houtsnijwerk en het fijne gipsen stucwerk heel veel (weelderig) is. Er is ook eengrote open binnenplaats die veel strakker van stijl is, dit is het domein van de talrijke bijvrouwen. Onze gids Achmed verteld zoveel dat de tijd verstrijkt en er weinig meegaan naar de kruidenman. De meesten haken af en gaan eten. De reisleiding Wim en Annie, Lies en Ton en wij gingen mee naar de kruiden dokter. Deze meneer vertelde veel over kruiden waar je die voor kon gebruiken. Hij bood ook een massage aan met Arganolie. Lies die al 6 weken een blessure aan haar been heeft, liet zich masseren met Arganolie en arnica. We mochten alles ruiken en natuurlijk ook kopen. Ik koop het paradepaardje onder de Marokkaanse kruiden ras el-hanoud (is bekroning van de winkel) het is een mengsel van diverse kruiden kurkuma, komijn, koriander, paprika,en steranijs in ieder geval en kaneel, het zwart zaad heb ik al uitgelegd ergens.
Wij waren moe en hadden honger na deze lange excursies door Marrakech, dus hebben we bij de eerste eetgelegenheid met ons zessen gegeten. Een burger Marrakech met heerlijk gepofte aardappeltjes. Het was intussen al 14.30 uur. Wij door de soek naar het Jeemaa-el-Fna plein. We hebben nog even in het park waar de koetsjes staan gezeten in de schaduw. Wim en Annie gingen hun eigen weg. Moesten nog pinnen. Om 15.30 bij de moskee zijn voor het busje, op weg daar naar toe een tasje gekocht, van de mijne ging de rits kapot. 16 uur ongeveer op de camping terug. Wim even schoonheidsslaapje, ik lekker zitten lezen. Om 17.30 een glaasje wijn op de verjaardag. Ons omkleden want om 18.30 gingen we weer naar Marrakech voor een diner (op kosten van de NKC) in een zijstraat van het Jeemaa-el-Fna plein de naam van het restaurant was volgens mij Riad Maroc.
Veel trappen op (doen we hier steeds, trappen lopen, op en afstappen) boven was voor onze hele groep 2 lange tafels gedekt. Vooraf veel kleine tapas hapjes koud, brood, allemaal water stil of gaz, daarna werden er 3 schalen voor 10 personen met hoofdgerechten op tafel gezet. 2 Gegrilde kippen voor 10 personen. Grote schaal met couscous en groenten voor 10 personen. En lamsvlees met pruimen voor 10 personen. Hierna kwamen grote schalen met divers fruit. Daarna thee met koekjes.
Na dit lekkere diner nog een klein uurtje om het Jeemaa-el-Fna plein bij donker te bekijken. Het stond nu langs de zijkanten vol met verplaatsbare eettentjes, die elke dag worden opgeruimd en om een uur of 16 uur weer worden opgebouwd. Het krioelde van de mensen op het plein en in de zijstraten. Alle winkeltjes open, veel kinderen, vrouwen die koekjes verkopen hebben hun baby bij zich, die ligt te slapen op een dekentje op straat. Allerlei activiteiten op het plein bijvoorbeeld fles frisdrank hengelen. Acrobaten en vuurspuwers, veel verkopers, telefoonkaarten, gekleurde kinderspeeltjes, je kunt het zo gek niet bedenken. Henna tatoeages die vrouwen willen zetten. Aapjes die kunstjes doen, slangen bezweerders. Om 21.30 gaat ons busje weer terug naar de camping. We gaan nog even bij Rob en Enid zitten en drinken een jus d'orange met elkaar.
Het weerlicht weer heftig, een paar spetters meer niet, terwijl we in het busje zitten.
Om 22 uur zijn we terug op de camping, erg vermoeid maar een hele mooie dag achter de rug. Wim heeft een fantastische verjaardag gehad, gevierd met 40 mensen en zonder kosten. Samen nog een glaasje wijn en dan lekker naar bed.
Geschreven door Diny1948