Woensdag 8 maart 2017. Dag 9 stadsbezoek aan Rabat.
De bus vertrekt om 9 uur vanaf de camping, iets meer dan een uur rijden over de snelweg en dan zijn we in Rabat de hoofdstad van Marokko.
De gids komt in de bus deze praat Duits, Nederlands en Engels doorelkaar. We gaan eerst naar het koninklijk paleis. Door een poort kom je op een breed groot plein: de mechouar (paradeplein). Op dit plein staat de El Faeh-moskee, die vrijdags door de koninklijke hofhouding voor het vrijdagmiddag gebed wordt bezocht. Het koninklijk paleis
Dar el-Makhzen is gebouwd in de 18e eeuw in de 20e gemoderniseerd. Behalve de koninklijke vertrekken zijn hier ook de officiële werkruimte van premier, het nablussen (ministerie van Geloof), het gerechtsgebouw, de kazerne van de lijfgarde en de elite school college imperial, waar de prinsen worden opgeleid. In het paleis wonen ongeveer 2000 paleis ambtenaren. Buiten het makhzen terrein ligt het politiek middelpunt dat omvat de ambassades en regeringsgebouwen.
Na het paleis gaan we naar Chella of Sala Colonia dat was de oorspronkelijke Romeinse nederzetting nabij de rivier Bou Regreg. De ingang tot dit fascinerend oord is een poort met achthoekige torens. Een trap daalt af in mooie tuin. De ruïnes liggen nu in een park met de minaret van de ruïne van de moskee van Abou Youssef Yacoub (1269-1286) deze minaret is meestal gekroond door een ooievaarsnest. De merinidische Abou Youssef Yacoub was de 1e die hier in 1284 een graf voor zijn vrouw en een moskee bouwde. Hier zijn zo'n dertig merinidische graven gevonden. Door een soort wilde tuin loop je naar een terras waar je een mooi overzicht hebt. Je hoort het klepperen van ooievaars snavels, want er is een grote kolonie ooievaars hier neergestreken. Waar het mogelijk is hebben ze nesten gebouwd.
Er zijn vele legenden die over deze necropool de ronde doen bijv. De palingen poel is bekend vanwege legende over vruchtbaarheid. Als vrouwen hier eieren aan de palingen voeren, worden ze sneller vruchtbaar en zal hun bevalling makkelijker verlopen zo gaat het verhaal.Chella is een romantische plek met een rustgevende sfeer.
We drinken een kopje koffie, we kunnen daar ook gebak bij kopen heerlijk. Hierna gaan we door de oude medina die klein en overzichtelijk is, met voor ons nu al de gebruikelijke dingen op de markt. Fruit, groenten, enzo.
We gaan ook naar de Kasbah (vesting) des oudaias. Hier woonden aanvankelijk Andalusiërs.
De 5 km lange Almohadische muren van Rabat omsluiten niet alleen de Medina en de Kasbah, maar ook het paleis en de nieuwe stad er zijn 5 poorten.
De entree is een kolossaal groot plein waar zowel de De Tour Hassan en Mausoleum aan staat.. Een vierkante mineret van de nooit voltooide Hassan moskee vormt het symbool van de hoofdstad. De heerser over de Almohaden Yacoub el-mansour (1184-1199) was van plan een moskee te bouwen voor zijn royaal ontworpen residentie stad Ribat el-Fath (overwinningskamp) maar stierf voortijdig in 1199). De 44 meter hoge toren
( gepland was een toren hoger dan 80 meter) gold als een van de drie zuilen van het rijk van de Almohaden. De resterende ronde zuilen van de 19 -schepige gebedshal en delen van de buitenmuur geven een indruk van de omvang van het sacrale gebouw. De Moskee in aanbouw raakte in verval en de aardbeving van 1755 deed de rest. De ingang naar het areaal van de toren en het Mausoleum wordt bewaakt door gekostumeerde wachters en ruiters te paard.
We bezoeken natuurlijk ook het mausoleum van Mohammed V, de 1e koning van het onafhankelijke Marokko en de grootvader vande huidige koning. Koning Hassan II liet van 1961 tot 1967 dit voor zijn vader liet bouwen. Zijn graf van wit marmer is rijk versierd met typische Marokkaanse motieven. Prachtig bewerk houten plafond en een balustrade met mozaïeken. Naast het mausoleum staat een moskee. Het hele complex wordt door gekostumeerde wachters en ruiters te paard omringd.
Moe van al deze indrukken in een andere taal, gaan we met de bus naar een restaurant voor de warme lunch. Daar knappen we weer wat op en opnieuw had de reisleiding kunnen zorgen voor een glas wijn rood of wit. De lunch hier is een warme maaltijd bij ons. Soep, groenten vlees, brood erbij, fruit toe. Weer met de bus naar de camper op de camping.
Geschreven door Diny1948