Reisdag 5 Moulay Bousselham naar Moulay Idriss

Marokko, Meknes-Tafilalet

Zaterdag 4 maart 2017
Wij vertrekken rond 9.30 van de camping. Het is me gisterenavond gelukt om via google kaarten van Marokko te downloaden. Nu kunnen we in ieder geval wegnummers zien. Vandaag gaan we een mooie rit maken richting het oosten, naar Camping Zerhoun Belle Vue in de buurt van Moulay Idriss
Er is keus hoe we kunnen rijden, de snelweg of kleine weggetjes. We gaan van de kust naar het binnenland, vol afwisseling...Je kijkt je ogen uit naar alle vormen van vervoer van mensen, dieren en voeding......
We zijn net op weg of zien een en al bedrijvigheid langs de kant van de weg, de smid, auto's die gerepareerd of gesloopt worden, marktachtige activiteiten. Vrachtwagens, bussen, overal wordt aan en mee gewerkt ook met hout. Veel paard en wagens, ezeltjes, bromkarretjes met 3 wielen en bakje erop, scoters het valt niet goed te omschrijven, je waant je 50 jaar terug in de tijd. Hier laveren we met de camper doorheen. We rijden door Souk el Arba du Rharb en vandaar naar Sidi Kacem. Grote stukken slechte weg, ze leggen een nieuwe aan. Onderweg veel sinasappel verkopers en veel Artisjokken. De kinderen zwaaien allemaal en maken dan een geld gebaar met hun vingers. Je moet je goed voor ogen houden als je hier rond reist dat je in "Marokko bent", zoveel vuil, en volle plastic zakken langs de kant van de weg. De cultuur en de andere normen van veel zaken zijn zo ander en bij ons. Ook wordt er heel anders met dieren omgegaan. Veel van deze dieren zien er mager uit paardjes, koetjes, schapen, honden, poezen,ezels alles eet langs de kant van weg, er is altijd wel iemand of meerdere pesonen bij voor oppas. Er is volgens mij veel armoede hier.

We bezoeken Volubilis. Het is de grootste en meest interessante archeologische opgraving in Marokko en geeft een goed beeld van hoe de Romeinen hier in deze uithoek van hun rijk leefden.(deze oude Romeinse stad telde in zijn glorietijd 20.000 inwoners die tegen de zachtglooiende oostelijke helling in het dal van de Oude Kroumane rivier ligt.) Al in de 3e eeuw voor Chr. hadden Carthaagse handelaren deze vruchtbare vallei aan de voet van het Zerhoun- gebergte gekozen als nederzetting. In 45 na Chr. werd de stad ingenomen door de Romeinen en als meest verre handels post verkozen. Oeroude olijfboomgaarden langs de weg leverden de antieke stad de olie die de grondslag vormde voor zijn rijkdom. Er werd ook veel tarwe verbouwd (ook voor eigen gebruik) dat samen met de olie naar Rome werd geëxporteerd. De Romeinen verlieten de stad als gevolg van oprukkende berberstammen in 280 na Chr. Veel bevolkingsgroepen bewoonden de stad maar ze bleven Latijns spreken. In de 8e eeuw vestigde sultan Moulay Idriss zich in de stad en islamiseerde de bevolking. Tot in de 18e eeuw bleef de stad levendig. Uiteindelijk viel de stad in puin door een aardbeving in 1755. De meeste publieke gebouwen stammen uit de 2e en 3e eeuw na Chr. De opgravingen begonnen in de 19e eeuw. Het terrein is 40 ha groot. Slechts de helft, het centrum is opgegraven.
Het zijn vooral de mozaïeken die je eigenlijk wilt zien. Hoewel ze nauwelijks beschermd worden tegen weer en wind zijn ze van een bijzondere schoonheid.
Het is/koud en regende af en toe toch hebben we hier ruim anderhalf uur rond gewandeld. Het was erg de moeite waard. De entree was 10 dirham pp is €1,00.
Als wij zijn aangekomen op de niet zo grote camping (waar we meteen als we uit de camper stappen hoedjes/petjes gehaakt kunnen kopen, wat we natuurlijk doen) krijgen we de keus uit een schaduw plek onder de mimosa of op het pad. We staan dus opnieuw onder een mimosa boom.

Vanavond gaan we Marokkaanse eten in het restaurant, we konden ons opgeven kosten 85 dirham pp is €8,50. Een tajine kip of vlees was de keus en soep en sinaasappel met kaneel toe. Niet iedereen gaat mee. Morgen gaan we met de bus naar Meknes. Alles wat rood is op die ene foto, zo groot was het Romeinse rijk.

Geschreven door

Al 1 reacties bij dit reisverslag

Een mooi begin van mijn dag met het lezen van jullie reis verslag. groet, Aukje

aukjes.travels 2017-03-06 08:04:39
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.