1e dag Marrakech

Marokko, Marrakesh

Vrijdag 17 maart 2017. Reisdag 18. 1e dag in Marrakech.
Marrakech. Deze koningsstad werd in de 11e eeuw gesticht als versterkt legerkamp en groeide uit tot de hoofdstad en een belangrijk handelscentrum. In deze tijd van culturele bloei ontstonden talrijke prachtige gebouwen. Marrakech, gelegen in een oase op Haouzvlakte, is na Fes de belangrijkste van de koningssteden en een van de meest bezienswaardige en fascinerende steden van het hele land. Tot aan de 20e eeuw was dit het traditionele centrum van het Marokkaanse zuiden en het belangrijkste knooppunt tussen Noord Marokko en de Sahara..

Vandaag om 10 uur tot 14 uur kunnen we met een busje naar de stad, die ongeveer 10 km vanaf de camping is. Het busje zet ons af voor de Koutoubiamoskee, de minaret is van verre te zien. We willen naar de Medina en de soek. Er wordt ons gewezen hoe we op het Jeemaa-el-Fna plein komen, waar de hele dag en een stuk van de nacht van alles gebeurt. Het valt bijna niet te omschrijven wat zo de eerste aanblikken en de sfeer en alles wat je ziet in Marrakech met je doet. Wat een drukte, wat een indrukwekkende mysterieuze stad. We komen eerst langs een lange rij koetsjes en paardjes waarin je een rondrit Kunt maken om de oude en nieuwe stad te zien. Het plein heeft aantrekkingskracht en afstotings gevoel heb ik al gemerkt. Net als de soeks. Al je zintuigen worden hier aangesproken als je door deze bazaar wijk loopt. Volgens de reisgidsen zijn er meer dan 7000 winkeltjes in de stegen en steegjes( sommige doodlopend) verzameld, oorspronkelijk streng gescheiden naar beroepen. Vanaf het Jeemaa-el-Fna plein kom je eerst in de pottenbbakkerssoeks, daarna de stof-en textielwinkels, mandenmakers, specerijen handelaren (wat een prachtig en kleurig en geurig geheel), dan zijn er nog de tapijt handelaren, dan de zilver en kopersmeden( lampjes en sieraden). Dan is er nog een ledermarkt, daar worden veel leren baboesjes gemaakt (leren sloffen) en dat allemaal prikkeld je zintuigen. Er is heel veel van hetzelfde wat inhoud dat ik, wij niet veel kopen de keus is zo groot. Nergens staat er een prijs bij een product, overal vragen wat het kost en dan afdingen. Nee zeggen kennen ze niet, als je niks koopt, komen ze met het product achter je aan en vragen wat is jou prijs?? en blijven je een tijdje achtervolgen tot ze eindelijk begrijpen dat je niet koopt.
Er zijn ook heel veel eet gelegenheden vooral bij het Jeemaa-el-Fna plein. Dat zijn ook veel restaurantjes met een dakterras waarvan je op het plein kunt kijken. Ik had al gelezen over Marrakech en er over gehoord. Toch is de 1e indruk overweldigend, ik kan zondag pas echt mijn mening geven. Vandaag zijn we met 8 mensen samen begonnen, maar toen we de soeks in gingen haakten Lies (met enige tegenzin) en Ton af. Wij zijn met ons zessen het avontuur gewoon aangegaan. Het was gezellig en als je bij elkaar blijft verdwaal je niet zo snel. Toen we zaten te koffie drinken schoven Rob en Enid aan. Rob is al vele malen in Marrakech geweest. Hij wil er steeds wel weer naar toe. Ik hoorde van hem over een kruid "het zwarte zaad" heel goed als je verkouden bent en vol zit. Het is zaad wat je in katoenen doekje doet er een bolletje van maakt en het warm wrijft in je hand en dan in opsnuifd. Geeft verlichting.
We eten met ons zessen op een dakterras een pizza en zijn om 14 uur weer voor bij de Koutoubiamoskee, bij intaliaans restaurant Porte fino, waar we opgehaald worden.

Even lekker op de camping zitten, want vanavond gaan we naar Chez Ali een voor toeristen opgevoerde show met eten in berber tenten. Het weer is goed, s morgens blauwe lucht, in de middag wolken en zoals vandaag bliksem en onweer in de verte.
Chez Ali is een facultatief aanbod, omdat we 1 dag langer in Marrakech verblijven. Kosten 370 dirham pp. Incl vervoer en eten.
We vertrekken in busjes om 19.45 uur naar Chez Ali voor De Fantasia of jeu de baroud (letterlijk: kruitspel) is een soort ruiterspel dat traditioneel in Noord-Afrika wordt beoefend. In het spel galoppeert een groep ruiters in één lijn naast elkaar op, om zo'n tweehonderd meter verder plots te stoppen en verticaal de geweren af te vuren. Groepen ruiters uit verschillende regio's spelen tegen elkaar. De Fantasia is geïnspireerd door de gezamenlijke aanvallen die woeste ruiters in vroeger dagen tijdens oorlogen uitvoerden. De fraai geborduurde zadels en teugels van de snelle woestijnpaarden dragen bij aan de indrukwekkende vertoning van de in witte djellaba's gehulde ruiters, evenals hun met zilver, ivoor en geelkoper ingelegde geweren.
Van oudsher vindt de fantasia plaats tijdens cultureele evenementen zoals de jaarfeesten (mousems) die voor lokale heiligen worden gehouden.
Tegenwoordig treden enkele ruitervereniging elke avond op voor de toeristen in sprookjesachtige fantasia-complexen. Chez Ali is de bekendste, het ligt net buiten Marrakech en de boomgaarden van de Palmeria aan de rivier de Tensift en doet zonder meer denken aan Data Morgana in de Efteling. Zelfs het vliegend tapijt met fakir( dat over zichtbare kabels rolt) ontbreekt niet tijdens de show die rond de opkomst van de ruiters is opgezet.
Bij binnenkomst in het complex van neppaleizen en -grotten in Ali Baba sfeer worden de bezoekers verwelkomd door groepjes muzikanten en zangers uit alle windstreken van Marokko, maar de dekka-groep uit Marrakech met hun kenmerkende lange trompet (nfir), is veruit het meest enthousiast.
Verschillende gangen traditioneel Marokkaans eten (harira soep, lam, schaap en kiptajines, couscous, fruit, en muntthee met koekjes) komen voorafgaand aan de show voorbij in de typisch Marokkaanse restauranttenten rondom het centrale plein.
Maar de show van acrobaten te paard (en te ezel) gevolgd door de eigenlijke fantasa-ruiters, blijft het klapstuk van de avond. In deze Midden-Oosten idylle ontbreekt uiteraard een buikdanseres ( in een rijdend bordes) niet. Met een echte vuurwerkshow eindigde de avond. Weer met busje naar de camping. Zijn ongeveer 23.40 uur op de camping.

Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.