Singapore - Yogyakarta

Indonesië, Yogyakarta

We zijn weer weg. Het duurde deze keer even vooraleer we een beslissing namen over onze reisbestemming.
Azië stond hoog op de verlanglijst. Het wordt een rondreis in Zuid-Oost Java en Bali.

Onze vlucht met Qatar Airways gaat langs Doha naar Singapore. Een mooie gelegenheid om dat kruispunt van zakelijk Z-O Azië kort te bezoeken. We hebben er één nacht geboekt in hotel Dorsett. Het beroemde Marina Bay Sands hotel, ons aangeraden door vriend Johan, valt buiten budget

We zijn maar een 20-tal uur in Singapore dus we beperken ons tot de echte highlights. De Gardens by the bay en Chinatown.
Apéro in de rooftopbar van het Marina Bay Sands lukt niet want volzet en de wachtrij is ontmoedigend lang.
Het wordt prijzig bier in Lau Pa Sat, één van de beroemde Hawker centers in het hart van het financiële district. Pils kost er circa 10 Singapore Dollar (7 €), een karaf kost 24 SGD. De keuze is rap gemaakt. We delen onze tafel met enkele locals en gaan om de beurt op zoek naar een lekker hapje in één van de tientallen streetfood stalletjes, een must do wanneer je in Singapore bent.

Rond 22.00 u gaan we slapen want we hebben moeite met de jetlag en morgen gaat de vlucht naar Jakarta om 11.00u.

We waren er héél kort maar hebben toch een indruk van deze zeer moderne stad. Het is er ontzettend proper. De mensen zijn er ietwat gereserveerd maar vriendelijk. We verplaatsten ons met de metro, stipt als een Zwitsers uurwerk. De stad voelt dan ook een beetje als het Zwitserland van Azië. Zakelijk, goed georganiseerd maar ook duur.

Op de vlucht van Jakarta naar Yogyarta, onze eerste bestemming in Java, maken we kennis met Widya, de rector van de universiteit van Yogyakarta. Vader van vier (!) dochters en persoonlijke kennis van de president van Indonesië. We praten de hele vlucht over de ontwikkelingen in Indonesië, over dochters (sic), over onze reizen en over Yogyakarta. Wanneer we samen de trein naar het centrum van de stad missen stelt hij voor om een taxi te delen. Een heel fijne ontmoeting. We wisselen contactgegevens uit en nemen dankbaar afscheid.

In Yogyakarta boekten we hotel Gallery Prawirotaman in de “hippe” Prawirotaman wijk. Na diner met lokale Balinese wijn (joepie !) bij Via Via (aanrader) gaan we opnieuw vroeg slapen. Dag twee hebben we ingevuld met een strak programma met bezoek aan Borubodur en de tempels van Prambaran. De chauffeur Edy staat ons stipt om 07.00 u op te wachten en zal onze de hele dag rondrijden.

Borubodur is een gigantische Boedhistische tempel uit de 9de eeuw na Chr, overwoekerd tot eind 19de eeuw en dan herontdekt en sinds enkele decennia één van de hoogtepunten voor toerisme in Indonesië. We krijgen bamboe slippers aangepast (om erosie op trappen en platforms te voorkomen) en nemen de tijd om het complex versierd met honderden kenmerkende stoepa’s te verkennen.
In de namiddag bezoeken we de Prambanan tempels, een mix van Boedhisme en Hindoe-cultuur. Hier zijn we nog meer onder de indruk. We hebben het geluk dat er net een ceremonie aan de gang waardoor de omgeving iets sacraal krijgt.

Onderweg maken we nog even een stop bij een koffiebrander waar de wereldberoemde en peperdure Kopi Luwak koffie gemaakt wordt. Je weet wel, koffie van koffiebonen die nadat ze zijn opgegeten door de wilde civet-katten in de jungle, uit de uitwerpselen worden gerecupereerd en vervolgens gebrand. Ik heb natuurlijk een kopje geproefd. Bijzonder …

Tegen valavond zet Edy ons af bij ons hotel. We hebben net genoeg tijd voor douche en gaan nu eten in Warung Toscana, een gezellig restaurant vlakbij waar je zowel terecht kan voor de lokale keuken, als voor een goede pasta of pizza. (Hadden we nu wel zin in)

Onze laatste dag in Yogyakarta trekken we om 08.00 u naar de voet van de Merapi vulkaan. De actiefste vulkaan van Indonesië. Er hangt permanent een rookpluim boven de krater en je ziet geregeld zwavelkleurige gaswolken en lava uitgespuwd worden.
Circa om de 4-5 jaar is er een echte uitbarsting. De allergrootste van de laatste decennia vond plaats in 2010. Honderden locals sloegen verwittigingen van seismologen in de wind als een zoveelste vals alarm en werden verrast door dodelijke gassen en lava.
Je kan nu nog de resten zien van huizen en andere overblijfselen van deze vreselijke ramp. Ondernemende locals organiseren jeep-safari’s langs de vernietigde dorpjes en plantages in de prachtige omgeving op de flanken van deze machtige vulkaan. Of hoe je van iets heel slechts ook een goede zakelijke opportuniteit kunt maken. Vele tientallen gezinnen leven van dit ramptoerisme.


We sloten ons verblijf in Yogyakarta af met een avondwandeling door de Mallioboro winkelstraat, een heksenketel met 1000-den winkeltjes en eetstalletjes. We hadden de indruk dat zo ongeveer iedereen uit deze miljoenenstad er zijn of haar zondagavond wilde doorbrengen. We zijn dan maar vlug vertrokken met de motor-riksja (een bromfiets met voor het stuur een zitbank voor 2, eigenlijk een soort gemotoriseerde “bakfiets” (…) )

We lieten ons afzetten bij restaurant Masama, waar we gelukkig op voorhand gereserveerd hebben. We eten er heerlijk voor echt weinig geld. Een super aanrader.

Morgen nemen we om 09.00 de trein naar Malang, op weg naar onze 3-daagse tour langs de Bromo- en de Ijen vulkaan.

Liefs,

Arlette & Bert

Geschreven door

Al 6 reacties bij dit reisverslag

Oooh leuk zoals gewoonlijk geweldig goed verhaal !!! Zo genieten we ook een beetje mee van jullie teis .Geniet er verder van lieve grj 🥰 en tot het volgend verhaal dikke 💋👌👌

Yvette 2024-07-15 08:48:30

Ziet er top uit daar Mams en Paps 🫶🏻😘

Julie 2024-07-15 08:52:41

Zalig om jullie reis weer te kunnen volgen, heel veel plezier ginder! PS: De tempels zien er nog steeds hetzelfde uit dan 31 jaar geleden :-)

Ann 2024-07-15 09:50:36

Oh, leuk dat jullie weer een reisblog bijhouden. Veel plezier !

Martine 2024-07-15 11:05:12

Ziet er weer fantastisch uit 😍 genieten maar & wij kijken alvast uit aar het vervolg!

Emily 2024-07-15 13:26:43

Toch fantastisch jullie verhalen! Wij genieten volop mee..😘 Vele kusjes S&P

Sabrina 2024-07-22 08:37:25
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.