Zoals beloofd, zouden we nog een dagje vastplakken aan de trip (en wellicht zelfs een paar, we verzinnen steeds nieuwe thema’s). Voor vandaag zetten alle bloemen van de hele reis bij elkaar. We gaan de PinDatjes (zoals we ze zelf zijn gaan noemen) gebruiken voor ons fotoboek, dus lees gerust mee - of niet🤪.
De route die we grotendeels gereden hebben, wordt in toerischtisch jargon ook wel The Garden Route genoemd. Het lijkt een grote bloementuin, maar maakt eigenlijk deel uit van een nog veel groter ecologisch systeem, namelijk het Fynbos.
De naam Fynbos slaat op de dunne stammen van de struiken. De vegetatie in het Fynbos groeit in een 100 tot 200 km brede kuststrook tussen de steden Clanwilliam en Port Elizabeth en maakt deel uit van het Kaaps florarijk. Het Kaaps florarijk is van de zes florarijken op aarde de kleinste maar ook de rijkste en herbergt ongeveer 80% van de daar voorkomende plantensoorten. In aantallen betekent dit op een oppervlakte van 46.000 km² (ter vergelijking: in Nederland 33.000 km²) zo'n 1400 plantensoorten.
De flora van het fynbos:
* bossages met hardbladige planten en vaak ontzettend mooie bloemen
* meer dan 100 soorten heide (Ericaceae), ter vergelijking: in Nederland slechts drie
* 1400 bolgewassen - waarvan alleen al 96 soorten gladiolen
* 54 aspergeplanten (Lachenalia)
* meer dan 7000 varen- en bloemplantensoorten (meer dan de helft daarvan endemisch)
Van economische betekenis is rooibos, dat op grote schaal wordt verzameld en gecultiveerd in het gebied rondom de Cederberg. Als rooibosthee is deze plant een belangrijk exportproduct uit de kaapstreek. Ook honingbosthee (of bergthee) wordt uit planten uit het fynbos gewonnen. Ook worden veel planten als sierplanten verhandeld.
De grote klimaatverschillen binnen een relatief klein oppervlak helpen ook mee aan deze diversiteit: tropische regens-mediterraanse middelmatigheid en grote droogtes en daardoor gevoelig voor bosbranden. Er zijn planten die pas door extreme hitte en rook hun zaden verspreiden.
Wat deze pracht en diversiteit voor toeristen juist zo aantrekkelijk maakt, is tevens ook het risico voor uitsterving. Grote delen van de vegetatie in het fynbos zijn door de uitbreiding van het toerisme, de agglomeratie rond Kaapstad en de zich uitbreidende landbouw reeds geruïneerd.
Er worden inspanningen gedaan om door reservaten representatieve delen van de vegetatie te behouden, bijvoorbeeld in het Tsitsikama National Park.
Al de eerste dag van onze vakantie, toen we de Tafelberg opgingen, werden we overrompeld door deze bloemenpracht. Als je een klein stukje wegloopt van de kabelbaan, weg van het drukkere gedeelte, sta je er meteen binnenin. Ook de wandeling bij de Cederbergen was een prachtig stuk Fynbos.
Erna begon daar al meteen met het verzamelen van prachtige schatten en heeft die de hele vakantie vervoerd in een grote doos. Lees (volgens de jongens): dooie takkezooi - en: dat lukt je nooit om mee het land uit te krijgen (immers: veel te volumineus, eerste vlucht mag je maar 1 stuk handbagage meenemen). Edoch: ze stroopte het winkelcentrum vlak voor de car rental bij luchthaven af naar een grote plastic tas en drapeerde alles in een grote handdoek en liet t in de tas glijden en zeulde dat de hele terugreis mee. En dacht je dat er een hond was, laat staan een douanier die er naar omkeek? Het ging slechts drie keer bijna mis:
* toen ze ‘m zelf liet staan bij de security,
* toen hij blijf steken in t röntgen apparaat en Carlo hem met moeite uit kreeg
* bij de KLM vlucht vanaf Kaapstad, toen een pronte duitse toerist haar rugzak erbij probeerde te proppen in de bagagebak.
Wacht maar, dacht Erna: later zeggen jullie: ’staat toch best bijzonder’. Iets met: ervaringen uit t verleden geven wél garanties voor de toekomst.
Geschreven door Klarenboschenco