Eindelijk weer op de fiets

Zuid-Afrika, Stellenbosch Local Municipality

Topdag vandaag. Speciaal voor Jan! Hij mocht weer een stalen ros gaan bestijgen 😄. Na dagenlang enorme spierpijn door al dat gehike in de bergen was hij blij dat ie gewoon z’n oude bekende zeer getrainde fiets spieren mocht gaan gebruiken en hij dit keer geen masseuse nodig had.

Onderweg naar het startpunt van de Bike-Wine Tour het stadje doorgelopen. De hoofdstraat heeft veel boetiekjes, galerieën en kledingwinkels. Een gezellig stadje en overal heerlijke koffie. Dat maak je in het buitenland wel eens anders mee. Wij vonden Franshoek leuker om doorheen te slenteren dan Stellenbosch, ook al had je daar wel de röhring van de (30.000!) studenten.

Op een lokaal marktje werden door verkopers uit Zimbabwe, Malawi en Kenia allerlei handgemaakte producten verkocht. Drie keer raden wie twee vogeltjes kocht en wie een hart. Jan had bijna nog een auto overhemd gekocht, speciaal voor als hij naar Edje gaat. Helaas was er geen één met poppen, voor als hij de kleindochters weer ziet - dus de koop ging niet door. @Stephan: leuk modelletje 🚙 om na te maken? Omgerekend 220 euro vroegen ze er voor. Kun je nagaan wat jouw motor op zou brengen🫣. Ook zijn we even de kerk van de Nederlands gereformeerde gemeente (uit 1841) binnen gelopen.Ter inspirasie, zoals op het bord stond. 😂

De geschiedenis van Franschhoek is onlosmakelijk verbonden met de Hugenoten. Hoewel de Nederlanders al in 1687 een handelspost vestigden in de vallei, waren het de Fransen die een jaartje later een echte nederzetting stichtten, de Franse Hoek. In ruil voor wijnbouwkennis gaven de Nederlanders een stuk land aan de Hugenoten. Als aanhangers van het calvinisme waren zij Frankrijk ontvlucht om aan vervolging te ontkomen toen het protestantisme in 1685 in Frankrijk verboden werd. Dankzij de komst van de Fransen groeide Franschhoek uit tot een van de beste wijnregio’s van de wereld met meer dan 50 wijngaarden. Tegenwoordig dragen veel van de wijngaarden nog steeds hun oorspronkelijke Franse namen.

Tijdens de Bike Tour fietsen we langs het Hugenotenmonument. Het monument is gemaakt van graniet uit Paarl en bestaat uit een jonge vrouw op een wereldbol met een gebroken ketting in haar linkerhand en een Bijbel in haar rechterhand. Dit moet de religieuze vrijheid symboliseren. De bijbel staat symbool voor waarom de Hugenoten in Frankrijk werden vervolgd. Achter het beeld staan drie hoge luchtbogen die staan voor de drie eenheden van God: de Vader, Zoon en Heilige Geest.

Er waaide een straffe wind door de vallei, maar gelukkig hadden we een e-Bike waardoor we redelijk makkelijk de wijnhuizen bereikten: La Bri en Ricketybridge. Het was heerlijk om te fietsen, maar de route ging relatief veel door de bebouwde kom en de wijnen vielen tegen….. maar ja, na zo’n dag als gister, moet je (letterlijk) van goede huize komen. We hebben in ieder geval een goede indruk van deze regio gekregen.

Bij de laatste proeverij deelden we een pizza en toen was de pap op voor vandaag. Lekker beetje gelezen, gebadderd en verder niks- vakantie😂. Morgen richting kust om de Garden Route op te pikken.

Geschreven door

Al 5 reacties bij dit reisverslag

Ziet er weer goed uit!

Tim 2024-10-14 19:44:45

Wat zal dat weer genieten zijn op de Ros Wat geweldig allemaal.🥰

Henny 2024-10-14 20:46:36

Wat een weer weer 🌞!! Genieten hoor van deze "verder niks vakantie" 🤪😂🤣 de verhalen en foto's geven het idee dat jullie al een hele hele lange periode op pad zijn 🤩 maar er is nog genoeg te gaan... ik kan er geen genoeg van krijgen dus kom maar op 😍🙏😋🤗🤩

Lucia de Vries 2024-10-14 20:53:10

Ik zit even op het kaartje te kijken van de Franse en NL boeren en zie daar de naam van de mogelijke voorouders van Arie Wemmers uit Bleskensgraaf. Die hebben het ver geschopt;-)

Antoinet 2024-10-14 21:06:08

Wemmershoek😂scherp An

Klarenboschenco 2024-10-15 09:43:50
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.