We begonnen de dag met 50 banen in het zwembad. Daarna troffen we in de eetzaal een buslading (letterlijk) vol Nederlandse -voornamelijk- dames en een enkele man, allemaal 75+. Jan vroeg me: “Ern, leg me eens uit. Hoe werkt dat in een vrouwenbrein. Waarom gaan dames boven de 70-75 en-mass over op een zelfde kittig kortgeknipt beetje golvend kapsel?” De eetzaal rondkijkend, inderdaad geen enkele uitzondering. Ik weet het antwoord niet. Jullie?
We hadden gister al op de route naar het vertrekpunt van de boot een overnachtingsplek geregeld in St. Andrews, 90 kilometer verder. Die omgeving leek ons ook wel een leuk stukje Schotland (zie laatste foto).
Reden er via Dundee naartoe. Deze stad lag halverwege, prima voor een koffiestop. We doken het eerste beste terras op wat we tegenkwamen; bleek voor een museum te zijn, wat gehuisvest is in een prachtig gebouw. The McManus. Konden het niet laten even binnen te ‘wippen’ (is immers toch gratis). En wat een verrassing. Prachtige verzameling over de historie van Dundee, wat zijn betekenis was,- en is in de wereld en op de wereldhandel. Aan de collectie te zien zijn de Dundee’s overal geweest.
@Greet: mooie modelbouw boten. Leuk voor Kees zijn broer
@ Henriette: jij je foto van Jan zijn bloesje. Hij maakte op dat moment een foto van een schilderij dat een ziekenhuiszaal uit de eerste wereldoorlog afbeeldt.
We kwamen vrijwel alleen Schotten tegen, weinig toeristen. Verder vonden we de stad niet zo heel bijzonder en zijn snel verder gereden richting eindbestemming.
In St Andrews bekijken we indrukwekkende ruïnes van een kathedraal en kasteel en stuitten daarna op de jaarlijkse graduation optocht. Wat een spektakel. Hier bevindt zich de oudste universiteit van Schotland, de Universiteit van St Andrews, gesticht in 1410. De universiteit heeft zo'n 8000 studenten. Het wordt beschouwd als de beste universiteit van Schotland en behoort tot de top vijf van beste Britse universiteiten. Overal in de stad lopen overduidelijk zeer welgestelde ouders met hun afgestudeerde kinderen, meestal met een fotograaf in hun kielzog. De nationaliteiten zijn enorm divers en ruim vertegenwoordigd in de kleding onder de pij.
Onder de borrel en boven een bord te vieze Nacho’s, concludeerden we dat we het idee hebben dat alleen kinderen van goede komaf hier kunnen studeren en hebben daar onze vraagtekens bij.
Wat hiernáást ook de aanwezigheid van de vele ‘dikke’ auto’s verklaart, is dat de stad bekend staat als the home of golf ("de hoofdstad van golf"). Die naam heeft St Andrews te danken aan de aanwezigheid van The Royal and Ancient Golf Club of St Andrews – een van de oudste golfclubs ter wereld, die tot enige jaren geleden bovendien de officiële regels van het spel opstelde – en van the Old Course, een oude en zeer prestigieuze golfbaan. Al sinds de 15de eeuw wordt op de Old Course golf gespeeld.
Na de borrel hebben we nog een stukje langs de kust gereden. Er zijn veel kleine idyllische havenstadjes en in Anstruther vinden we de Fish Bar waar volgens de Schotten de beste Fish and Chips vandaan komt. Maar 1: we zitten nog vol van de Nacho’s en 2: er staat een lange rij, dus we houden het bij een lekker ijsje.
Morgen laatste dag hier.
ps. Jan heb ik nadat we het bord van de laatste foto tegenkwamen niet meer gezien
Geschreven door Klarenboschenco