25 mei : Tolo

Griekenland, Tolo

Om 9 uur stappen we in de bus naar Mycene, de ruïnes van een stad van meer dan 3500 jaar oud. Omdat de camping vlakbij is, wandelen we om 9:30 uur het terrein op. Wij zijn pas de 2e bus, het is dus "lekker rustig". In de bus heeft onze reisleider Hidde uitgebreid verteld over het leven van Heinrich Schliemann, die zijn vergaarde fortuin besteed heeft aan opgravingen. Eerst heeft hij in 1871 in Turkije de juiste locatie van Troje ontdekt. Daarna is hij opgravingen gaan doen in Mycene, waar hij het graf van Agamemnon hoopte te vinden. Hij vond opnieuw grote schatten, waaronder het "masker van Agamemnon". Mycene is een bronstijdcitadel (ca. 1250 voor Christus) op een berg waar de koning en adel met hun personeel woonde. Het volk woonde buiten de muren. Het meest imponerend bij het betreden van Mycene is de Leeuwenpoort (zie foto). twee opgerichte leeuwinnen tegenover elkaar met hun voorpoten op een altaar. Net als bij de piramides en andere bouwwerken uit de oudheid vraag je je af hoe ze dat voor elkaar hebben gekregen. Voor het overige zie je de fundamenten nog en moet je de rest je erbij voorstellen.
Op korte afstand van Mycene is de schatkamer van Atreus, een zogenaamd Tholos- of koepelgraf, dat op ingenieuze wijze is gebouwd zonder gebruik van cement en nog volledig intact. Het is een soort bijenkorf, gestapelde stenen die steeds dichter bij elkaar gelegd worden. Heel indrukwekkend.
Van Mycene rijden we naar Nafplio voor een bezoek aan het Palamidi-kasteel, hoog boven het stadje op de top van een 216 meter hoge heuvel. Het fort werd gebouwd door de Venetianen van 1711-1714. In tegenstelling tot al onze vorige excursies stond van dit fort nog heel veel overeind.
Na de bezichtiging van het fort werden we beneden in de stad Nafplio "losgelaten". We hebben inkopen gedaan op de markt met een groot aanbod aan groente en fruit en verder vis, kleding, huishoudelijke artikelen. Wij verlieten de markt bepakt en bezakt met aardbeien, tomaten, komkommer, aubergine, pinda's, honing, en een riem.
Daarna een eenvoudige lunch en een wandeling door de oude stad.
Terug op de camping was het tijd om je voor te bereiden op de Griekse avond, die om 19:30 uur begon in het camping restaurant. Om er een beetje in te komen kregen we allerlei kleine hapjes, die regelmatig werden opgediend. Wij waren al gewaarschuwd om je bij de hapjes wat in te houden om te voorkomen dat je halverwege niets meer hoeft. Om 22 uur kwam het hoofdgerecht : aardappelen met draadjesvlees.
Naast het eten waren er ook 2 muzikanten die traditionele Griekse muziek speelden. 2 jongedames en een jongeman toonden ons hoe je Griekse dansen kon uitvoeren. regelmatig werden ook mensen uitgenodigd om mee te doen (en dat werd ook gedaan). Veel mensen lieten zien hoe moeilijk die Griekse dansen zijn.
Het grootse succes voor de muzikanten was uiteraard : "Waarom ben jij nooit op zondag vrij". Deze 65+ generatie kenden dit nummer allemaal.
Het bleef nog lang onrustig.



Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.