De “ijverige mieren” over wie we het gisteren hadden brengen voor zo’n € 0,20 per kratje de vis naar de fabriek van de Chinezen. Twee jaar geleden brachten de Gambianen zélf hun vis aan de wal voor hun eigen handel. De huidige situatie is dus een ramp voor de mensen in deze streek, temeer omdat de visfabriek stinkt en het toerisme er ook niet beter van wordt. Welke Gambiaan wél? Opmerkelijk genoeg blijven de mensen lachen, erg vrolijk en gastvrij. Wat is toch hun geheim?
Rond het middaguur kwamen we aan in de ecological lodge in Tujereng.
Om hier te kunnen verblijven moet je een motivatie aangegeven waarom je dat wilt. Het is een waar paradijs.
We zijn eerst naar het strand gegaan, ook een droom, zo zuiver, gedoken in de golven, heerlijk verse vis gegeten en gerelaxt in de lodge.
Om 17.00 uur kregen we een rondleiding en uitleg over de uitgangspunten van het ontwerp. Een Spaans architectenbureau heeft het ontwerp geleverd. Het complex bestaat uit een huis en 4 lodges voor gasten onder één dak. Het doel was een ecologisch gebouw te realiseren in harmonie met de locale huisvestingstradities. De principes van ecologisch bouwen gelden hier uiteraard ook. Zoveel mogelijk hebben ze bomen en struiken gespaard bij de bouw. De bouwblokken zijn op locatie gemaakt van zand, klei en lime. De lime van de blokken wordt geproduceerd door een plaatselijk bedrijf, door schelpen te verpulveren en verbranden en dat dient als vervanger van cement.
Het complex is zelfvoorzienend. Er zijn 24 zonnepanelen (250 Wp) beschikbaar en twee zonneboilers. De levering is het hele jaar constant met een flinke dip in de regentijd. Er is dan nauwelijks zon! Er is een opslagcapaciteit van 24 accu’s. (elk 2V en een vermogen van 1396Ah) De totale accu-capaciteit is geschikt om 3 dagen stroom te leveren.
Een dinertje in deze sferen zorgt dat we weer een topdag hadden.
Geschreven door Guus.kitty