Nogmaals naar de Ganges.

India,

Op onze vrije ochtend gingen we nog één keer naar de Ganges. Met een gemotoriseerde riksja gingen we gedrieën op stap. Het laatste stuk kan niet met de riksja, daarvoor zijn de straatjes te nauw. Vanwege “holi-festiviteiten” stonden er al poppen die verbrand gaan worden. In die straatjes onderweg naar de lijkverbranding zagen we heel bijzondere dingen van het dagelijkse leven in Varanasi: tempeltjes naast de koestal, winkeltjes zo breed als een deur, marktjes enz. In de buurt van de plek van de lijkverbranding hoorden we het klingelen van de belletjes en het roken de geuren van brandend hout, hier werden we aangesproken, gewaarschuwd niet te fotograferen of te filmen en deze man bleef uitleg geven en begeleidde ons naar bijzondere plekken om de gebeurtenissen goed te kunnen volgen en gaf uitleg bij wat we zagen. Het dode lichaam werd op een bamboe draagstel onder een oranje gewaad naar de rivier gebracht om te wassen en te drogen gelegd op de trappen. Inmiddels werd een brandstappel in orde gemaakt waarop het lichaam, gehuld in een wit gewaad, werd gelegd, waarna het werd afgedekt met hout. De familie liep er vijf keer omheen waarna de oudste zoon het vuur aanstak met stro. Als de moeder overlijdt gebeurt dat door de jongste zoon. Er werd nog een klontje boter (symbool voor zuiverheid) toegevoegd. Vooraf is de zoon eerst kaal geschoren. Bij de plaats waar “het eeuwige vuur” brandt haalde de zoon stro met een brandend blokje hout. Vrouwen zijn niet aanwezig bij deze plechtigheid. Na 3 uur worden de resten weggehaald, waarna de as in de rivier wordt uitgestrooid, de niet-verbrande botten worden in de Ganges gegooid. Trouwringen, neusringen e.d.worden niet verwijderd, daarom loont het om langs de rivier te zoeken naar deze voorwerpen. Na het overlijden wordt de familie 40 dagenniet alleen gelaten.
In zes gevallen worden lichamen niet begraven maar in de Ganges afgezonken. Dat gebeurt als het een kind betreft van onder de 10 jaar, een zwangere vrouw, een sadu is, een dier is, iemand die gebeten is door een cobra of lepra had.
Er kunnen wel 200 verbrandingen per dag plaats vinden. Mensen kunnen ook worden opgevangen in een hospice en van gedoneerd geld verzorgd en verbrand worden. Vrijwilligers doen hier hun “karma-job”.
Met de riksja gingen we terug en omdat het erg druk was nam de chauffeur erg smalle straatjes en bewees ons dat hier geldt: alles kan.
‘s Middags vlogen we naar Delhi en we reden meer dan een uur door de bomvolle stad.

Geschreven door

Al 8 reacties bij dit reisverslag

Wederom een leerzaam verhaal. De terugreis is begonnen, ik wens jullie een voorspoedige reis. Ik ga de verslagen, foto's en tekeningen missen Kitty en Guus. Op deze manier zijn we allemaal een beetje in India geweest. Tot ziens en een lieve groet.

Carolien 2019-03-19 07:38:43

Wat een verhaal weer, 'Lands wijs, 's Lands eer" het staat bol van de tradities en rituelen. Wel mooi hoor, al kunnen wij ons niet voorstellen in zo'n "smerige" omgeving te moeten leven/ werken. alles op prachtige foto's vastgelegd. g

Dirk en Franz 2019-03-19 08:49:35

Dank voor jullie mooie verhalen en prachtige foto s en de mooie schetsen niet te vergeten. Een mooie herinnering van deze reis. Een fijne terug reis hoor. groetjes...……..

Nancy 2019-03-19 09:30:10

Dankjewel voor jullie prachtige reisverslag. Net als de anderen heb ik er dagelijks van genoten. Heel bijzonder om zo met jullie mee te reizen en aan de hand van jullie woorden, fantastische foto's en tekeningen een kleurrijk beeld te krijgen van een land met zoveel verschillen. De grootse paleizen van het begin van jullie reis staan in schril contrast met de vieze leefomgeving die jullie de laatste week vastlegden. Het zal voor jullie een hele cultuurschok zijn terug te keren in ons georganiseerde NL! Een goede thuisreis en tot kijk.

Klazien 2019-03-19 09:52:04

Bedankt voor het mooie, boeiende reisverslag ! Ik heb er van genoten en reis nog een keer terug. Een goede thuisreis met een lieve groet van Ria.

Ria. 2019-03-19 11:48:25

Guus en Kitty, dank je wel voor alle verhalen, prachtige foto's en de mooie schetsen. Op deze wijze hebben wij een indruk gekregen van een kleurrijk land met een lange geschiedenis en z'n tradities! Het was heel leerzaam.

Marian en Theo 2019-03-19 11:58:49

Wat een waanzinnige reis hebben jullie gehad. Ik kon de indrukken al nauwelijks via jullie foto's en reisverslagen verwerken, laat staan als ik het echt had meegemaakt. Lukt dat jullie goed? Ik wens jullie een hele voorspoedige terugreis en tot snel.

Paula 2019-03-19 13:34:01

Lieve Kitty en Guus, hartelijk dank voor het meereizen! Genoten van de prachtige verhalen en zo ook van de foto's en de tekeningen! Goede reis terug!

Marianne 2019-03-19 13:38:22
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.