Naar Varanasi.

India, Varanasi

Een lange reis stond ons vandaag te wachten: 425 kilometer en omdat het vaak slechte weg was deden we er 11 1/2 uur over. Aangezien er veel te zien was langs de weg en te horen was in de bus was het een prettige reisdag.
Vlak langs de weg waren dorpjes waar werd gewoond, gewerkt, stonden vastgebonden buffels op het erfje, hing de was, werd gekookt, geslapen, speelde zich het hele leven af. Op een aantal plaatsen was de weg al verbreed en daarvoor moesten de huizen wijken. Indien mogelijk werd het huis afgebroken, bleef de achtermuur staan en werd met de oude stenen weer een woning gebouwd tegen de overeind gebleven muur.
Nogal wat mensen zijn met watervoorziening in de weer, hetzij voor huishoudelijk gebruik, hetzij voor het bevloeien van de veldjes. Verspreid langs de weg zagen we, ook al eerder, waterputten met een pomp. Voor de veldjes werd uit een put of riviertje water opgepompt en door brede slangen vervoerd naar de graan-, mosterdzaad-, rijst- en linzenvelden en zodoende zag het landschap er vaak groen uit. Voor huishoudelijk gebruik
vervoert men het water op de fiets, op het hoofd of anderszins. Ongeveer de helft van de mensen heeft nog geen waterleiding en in iets meer van de huishoudens ontbreekt een toilet. Ze weten mede daardoor niet om te gaan met hygiëne en op straat zie je heel vaak en op allerlei plaatsen mannen staan te plassen. Vrouwen kunnen dat absoluut nergens anders doen dan binnen, in een toiletgebouw. Onderweg zagen we hoe de vele, mooi versierde vrachtwagens en andere verkeersvoertuigen zich een weg baanden en langs elkaar heen glipten, soms heel dicht langs elkaar. In de hoofdstad Delhi mogen in het openbaar-vervoer-bussen géén gordijnen meer hangen omdat er in het verleden regelmatig verkrachtingen voorkwamen.
We zagen onderweg en elders ook al eerder kleine kinderen met kaalgeschoren, geelgekleurde hoofden. Als een kind 3 jaar is mag het haar voor het eerst geknipt en geschoren worden. Daarna wordt het hoofd vanwege ontstekingsrisico ingewreven met kurkuma.
In een open laadbak zaten mensen die met gekleurde poeder bespoten waren. Zij zijn het feest “Holi” dat op 20 maart gevierd wordt al voor. De avond van 19 maart worden er grote vuren gestookt en midden in een stad zagen we ook daarvoor al een houtstapel liggen. Het is het vieren van het begin van de lente.
Gedroogde koemest wordt gebruikt om huizen af te smeren en als brandstof. Langs de weg worden de plaggen fraai opgestapeld te koop aangeboden of ze zijn voor eigen gebruik. Een paar vrouwen stonden op de markt lange staken brandhout aan te bieden.
Zo ging het de hele rit door met het zien en genieten van de vele gezichten van India.

Geschreven door

Al 4 reacties bij dit reisverslag

Hoi Kit en Guus, jullie hebben wel heel veel verschillende gebieden en taferelen voorbij zien komen. En heel veel kilometers gemaakt. Kunnen jullie t nog allemaal opslaan?..?? Een heel andere wereld voor ons. Ik ben zeer benieuwd hoe jullie t ervaren hebben. Geniet nog van de laatste dagen en welkom thuis!, Groetjes. Liefs.

Josée 2019-03-16 23:56:19

Dag Guus & Kitty, Inderdaad vele kilometers, maar zo leer je India beter kennen hé. Het is heel interessant om door de verschillende deelstaten te reizen. Je foto's zijn heel leuke impressie's, vooral die details, die kleine dingetjes daar ga je nog veel van kunnen genieten bij het herbekijken. Ben benieuwd naar jullie indrukken van Varanasi, want dat is wel héél bijzonder. Groetjes, Annick

Annick Saenen 2019-03-17 10:54:07

Wow, Kitty en Guus, wat n geweldig reisverslag, foto’s en tekeningen van jullie trip. Ik ben er bij! Dank jullie wel.

Rob 2019-03-17 15:46:34

Kitty en Guus, wat een fantastische reis maken jullie en het is geweldig dat we zo mee mogen genieten. Bijzonder is het leven, het landschap de architectuur de mensen en de kleuren. Alles bij elkaar genieten, dank je wel.

Pieta 2019-03-17 17:54:34
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.