De reis naar de hoofdstad van China!

China, Xicheng District

De activiteit van de woensdag was de reden waarom ik besloot om naar Chengdu te gaan. Er stond namelijk een bezoek gepland aan het Giant Panda Breeding Research Base. In dit onderzoekscentrum is een natuurlijke omgeving gecreëerd voor de panda's, zodat zij in de best mogelijke omgeving voor nakomelingen kunnen zorgen. Dat dit onderzoekscentrum populair is onder de Chinezen, bleek wel uit het feit dat voor iedere panda wel een rij van 2 tot 3 Chinezen stonden. In dit onderzoekscentrum zijn de panda’s onderverdeeld naar leeftijd, waardoor zij verblijven met leeftijdsgenoten. Persoonlijk had ik het gevoel dat ik rondliep in een grote dierentuin met enkel en alleen de panda’s. Toch goed om te zien dat de leefomgeving van de panda’s zoveel mogelijk is nagebootst en er voldoende bewegingsvrijheid is voor de panda’s om zichzelf, naast het eten en slapen, te vermaken. Na enkele uren hier rondgelopen te hebben, had ik genoeg van de panda’s alswel de Chinezen gezien en was het tijd om terug te keren naar het hostel. Concluderend kan gezegd worden dat dit onderzoekscentrum leuk is om te bezoeken, mits je buiten de vakanties gaat.

De volgende dag stond alweer in het teken om Chengdu te verlaten en om mijzelf te begeven naar Xi’an. Deze stad kent in China de meeste historie, is voor maar liefst twaalf eeuwen de hoofdstad van China geweest en is gelegen in een driehoek met Beijing en Shanghai. Dankzij deze rijke geschiedenis kent het vele bezienswaardigheden. De beroemdste bezienswaardigheid in Xi’an is het Terracottaleger. Dit leger bestaat uit duizenden beelden die werden begraven naast het graf van Qin Shi Huangdi, de eerste keizer van China. Deze beelden - ruim 9000 - moesten een leger voorstellen om de keizer te dienen in het leven na de dood. Wonderbaarlijk genoeg zijn alle beelden uniek: de beelden in levensgroot formaat hebben allen een eigen gezicht en kleding. Daarnaast zijn ze verdeeld in verschillende klassen, met aparte wapens. Voor mij persoonlijk was dit niet de reden om naar Xi’an te gaan. Natuurlijk kennen de beelden een enorme geschiedenis, maar het leek mij niet zo indrukwekkend om te zien. Daarnaast komen er ontzettend veel toeristen op het ‘leger’ af. Voor mij was de stad op zichzelf een betere optie.

Deze stad heb ik dan ook de vrijdag verkend, beginnend bij de stadsmuur. De oude stadsmuren van Xi’an behoren tot de best bewaarde stadsmuren in China. De 14 kilometer lange muren werden gebouwd in 1370 ten tijde van de Ming-dynastie en omringen het stadscentrum nog altijd volledig. Op de stadsmuur heb ik een mountainbike gehuurd om hiermee een rondje over de muur te kunnen fietsen. 14 Kilometer lopen in de brandende zon was toch wel teveel van het goede. Indrukwekkend om te zien hoe massief zo’n muur is. Andere bekende bezienswaardigheden die ik in Xi’an heb bezocht is de Bell en Drum Tower. Eerstgenoemde had een enorme bel die vroeger werd geluid bij zonsopgang, terwijl de Drum Tower aankondigde dat de zon onderging. De klokken werden eveneens geluid als de stad werd aangevallen van buitenaf. Gedurende de Yuan- dynastie (1271-1368) werden veel steden voorzien van dit soort torens. De dag werd afgesloten in de buurt van mijn hostel. Mijn hostel lag middenin de moslimwijk. Indrukwekkend om de grote lappen vlees aan de rekken te zien hangen, welke staan aan de rand van de straat.

Voor de zaterdag stond de ene laatste treinreis op het programma voor China, namelijk naar het authentieke Pingyao. Dit stadje heeft veel weg van het eerder bezochte Fenghuang. Pingyao is een Chinese stad bijna 600km ten zuidwesten van de hoofdstad Peking (Beijing) en de stad kent slechts 40.000 inwoners. Ik had gekozen voor dit dorpje om hier nog enigszins iets van het ‘oude’ China te zien. Bij aankomst in het hostel bleek deze te zijn gestationeerd in een heel oud gebouw wat zijn charmes heeft. Daarnaast kende het hostel een kat en twee labradors. Ik was gelijk blij! Zo blij dat de kat het zo naar zijn zin had, dat die ‘s avonds en ‘s nachts ook heerlijk in mijn bed heeft gelegen.

De daaropvolgende dag zou in het eken staan van het dorpje te verkennen, maar mijn hoofd zat meer bij de voetbalwedstrijd die ‘s avonds zou plaatsvinden! De gebouwen in het dorpje lieten nog veel zien van het ‘oude’ China, maar de bewoners hebben flink ingespeeld op het toerisme. Hierdoor zijn alle gebouwen omgebouwd naar: slaapgelegenheid, restaurant of een winkel. Dit vond ik persoonlijk wel teleurstellend om te zien. Toch had dit dorpje een heerlijke vibe en heb ik een mooie dag gehad. Hoe klein de wereld eigenlijk is, blijkt wel uit het feit dat ik ‘s avonds een echtpaar met kinderen ontmoette uit Ermelo. Leuk om weer eens Nederlands te mogen praten!

In de planning stonden twee dagen Pingyao gepland, maar dit had ik de zondagavond snel veranderd naar één dag. Hierdoor kon ik maandagochtend al vroeg de trein pakken naar Beijing! Door het gegeven dat ik de treinreis op het laatste moment had omgegooid, moest ik wel genoegen nemen met een staanplaats in de trein. Gelukkig was genoeg plaats op de grond in de trein en vloog de vier uur durige treinreis voorbij! In de middag was het een ware schattocht naar een werkende pinautomaat. De pinautomaten gaven allemaal aan Mastercard te accepteren, maar helaas werd toch mijn transactie telkens geweigerd. Gelukkig kon ik bij de vierde pinautomaat en na velen kilometers wandelen toch wat geld uit de muur krijgen. Daarna ingecheckt in mijn hostel voor de komende nacht en begonnen met het inslaan van wat kleren voor Zuid - Afrika. In Beijing loopt het assortiment uiteen: van goedkope namaakkleding naar de allerduurste merkkleding. Bij de H&M kon ik al vrij snel wat leuke kleding vinden! Daarnaast een koffer gekocht om in mijn laatste maand mee te reizen. Mijn backpack heb ik - met wat inhoud ‘’ lees vieze kleding’’ - achtergelaten in mijn hostel.

De dinsdag kon ik allereerst verplaatsen naar een ander hostel waar ik tot woensdag 14 augustus verblijf. Gelukkig ligt dit hostel slechts op enkele kilometers van het eerder verbleven hostel en kon ik dit met de metro goed bereiken. Daarna diverse winkelcentra bezocht om nog wat meer kleding te kopen. De komende dagen staan voornamelijk in het teken van:
  • een bezoek aan de Chineze muur;
  • een bezoek aan de verboden stad;
  • een bezoek aan het zomerpaleis;
  • een bezoek aan een voetbalwedstrijd.


Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.