Aangekomen in de Indiase stad Agra bezoeken we Fatehpur Sikri, een stad gebouwd door de keizer ter ere van de moslim soefi-heilige Salim Chishti. Akbar had nog geen troonopvolger maar Salim Chishti voorspelde dat hij nog drie zonen zou krijgen. De voorspelling kwam inderdaad uit. De oudste zoon was prins Salim, de latere keizer Jahangir. Akbar begon de bouw in Sikri, het dorpje vlak bij de plek waar de heilige voor zijn dood gewoond had in 1571. Akbar liet er voor Salim Chishti een mooi mausoleum bouwen.
De zoon werd al troonopvolger vanaf z’n 14e en had een moslim geloof. Hij wilde graag trouwen met een vrouw die het hindoeïsme aanbadt en de vrouw dacht ; als ik nou zeg dat ik dat goed vindt zolang er maar ruimte is voor mijn geloof dan zal hij dat nooit accepteren en gaat het huwelijk niet door. Maar de zoon stemde in en liet voor haar ook een tempel bouwen waar zij haar geloof kon uitoefenen.
Er is een film gemaakt over dit waargebeurde verhaal en het heet:
Jorda Akbar
Mij deed het vooral denken aan alle
kung-fu films die ik gezien heb.
Daarna hebben we het Fort van Agra bezocht. Dit ford is van 1565 tot 1571 gebouwd in opdracht van de Mogolse keizer Akbar om zichzelf en de nieuwe hoofdstad Agra te beschermen. Het gebouw staat sinds 1983 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Dit machtige fort van rood zandsteen wordt omsloten door een 2,5 kilometer lange vestingmuur. Vanwege de kleur wordt dit fort ook wel het Rode Fort genoemd. Het verhaal gaat dat een prins er zijn vader 8 jaar in heeft opgesloten, zodat hij naar de Taj Mahal kon kijken. Je kunt in de verte de Taj Mahal dus ook zien vanaf het ford, erg indrukwekkend.
Samen met de Taj Mahal is het Fort van Agra het boegbeeld van de verdwenen beschaving van de Mogolse keizers. Deze monumenten markeren het toppunt van een Indiase moslimkunst die sterk door invloeden uit Perzië gemarkeerd is.
Geschreven door Cindys.reizen