Dag 19 Wildernisroute Etappe 3

Zweden, Gäddede

Als we wakker worden, regent het. Een wolkerige mist hangt boven het meer het ziet er zo anders uit als gisteren. We doen het op ons gemak. We vertrekken om half twaalf. Het plan was eerst naar de Hällingsåfallet te rijden maar het is nu geen weer voor een wandeling naar een waterval. Na een kwartiertje rijden, staan we voor de ICA Supermarkt in Gräddede. Er is weinig ruimte om te parkeren. We parkeren langs de weg en Annemiek gaat alleen de paar boodschapjes doen.
We rijden ook nog langs de milieustraat om de nodige glas- , plastic, metaal en papier kwijt te kunnen. Als ik Zweden vergelijk met het zuiden: Frankrijk, Spanje, Portugal, zorgen ze hier toch minder goed voor de camperaars. Ja langs de grote hoofdwegen gaat het wel, daar vind je veel toiletgebouwen en vaak kun je er je chemisch toilet leggen. Ook staan daar wel grote afvalcontainers. Maar je grijs water kun je nergens kwijt behalve op een camping. Rijd je op de wat kleinere doorgaande wegen dan vind je nergens een afvalbak dus je rijdt regelmatig met twee volle afvalzakjes in de camper. Voor het legen van je toilet en grijs water en zelfs voor het kwijtraken van je afvalzakken moet je dus naar een camping. Ook vind je hier nergens wasmachines of zelfs maar een wasserette. Het schijnt dat ze hier vaak in appartementsgebouwen voor de bewoners een gezamenlijke wasserij hebben met wasmachines. wasserettes zijn hier dan niet zo nodig. Dus ook voor de was moet een camperaar naar een camping. Voor glas, plastic, blik en papier, wat ze hier toch wel heel consequent scheiden, moet je naar een milieustraat. Maar die zijn niet makkelijk te vinden, ze staan vaak een beetje verstopt. Ze staan ook nergens aangegeven dus je moet er toevallig langs rijden. En dan zien we het meestal net te laat omdat ze zo verstopt staan en moeten we verderop weer zien te keren. Zelfs op een camping kun je anders dan restafval niet altijd kwijt, papier soms nog wel maar dan houdt het wel op. Dus we rijden ook meestal rond met een tas met plastic en glazen flessen, blik en papier. Wat dat betreft rijden we dus liever in het zuiden rond. Daar zijn al deze faciliteiten in overvloed en makkelijk te vinden.
Na de boodschappen rijden we binnen 10 minuten naar de camping in dit dorp. Het wordt twee dagen heel slecht weer. Als we doorrijden komen we op de Stekenjokk, een hoogvlakte waar het zeer mooi moet zijn, met slecht, grijs weer. Het schijnt daar sowieso altijd al koud te zijn dus regen en donkere grijze wolken willen we daar proberen te voorkomen. Dinsdag moet het weer daar beter zijn, in ieder geval wat zon erbij. We besluiten dus om twee dagen op deze camping te gaan staan. Zo kunnen we alles weer vullen en legen en het slechte weer over ons heen laten gaan.
Er is plaats voor ons op de camping en we mogen een plekje uitzoeken. Het ziet er allemaal troosteloos uit, net of we midden in de winter zitten. Door de regen staan er overal grote plassen en het is moeilijk en droog plekje te vinden. Het lukt ons toch een plekje te vinden waar we in ieder geval droog uit de camper kunnen stappen. Om zes uur krijg ik drie uur de sleutel van de wasruimte om mijn was te draaien en drogen. Opgelucht dat ik eindelijk kan wassen, loop ik om zes uur met twee wassen en de sleutel naar de wasruimte. Er staan twee wasmachines. Mooi; één voor de donkere en één voor de lichte was. Nu nog kijken hoe ze werken, met bril op en google translate erbij moet dat lukken. De eerste machine krijg ik alleen op 30 of op 90 graden. 30 dan maar, dat blijkt een kort programma van een half uur. Ik weet niet hoe je zo snel je was kan schoon krijgen maar vooruit, 90 graden is geen optie en zo wordt het in ieder geval weer fris en heb ik tijd genoeg om het dekbedovertrek te drogen. Dat wordt ook nog wel een dingetje. Bij de tweede, en heel andere machine, vind ik direct een 40 graden programma dus hup, draaien maar. Later blijkt dit een eco programma wat dus langer duurt. 😬. Ze hebben hier nl. geen wasdrogers staan zoals wij die kennen maar, echt Zweeds, droogkasten. Ik moet dus nog maar zien hoe snel mijn was daarin droogt. Er staan vier kasten. In één kast hang ik mijn dekbed overtrek en in één mijn laken. De derde kan de rest in en de vierde geef ik aan mijn buurvrouw ter beschikking voor haar slaapzakken ed. die hun slaaptent uit zijn gedreven door alle regen van de afgelopen uren. Ik loop tussen zes en negen uur constant heen en weer tussen wasruimte en camper. In de tussentijd kookt Theo, eten we, wast Theo af en maakt hij de vloer schoon. Een behoorlijke corvee dag dus. Het lukt mij niet om alle was op tijd droog te krijgen, vooral het dekbed overtrek heeft veel meer tijd nodig. Maar ik ben de laatste van vandaag dus ik mag mijn tijd nemen. Om tien uur heb ik al mijn was gevouwen en het bed weer opgemaakt en nemen we een wijntje met een toostje erbij.

We hebben vandaag 17 km gereden.

Gäddede Camping
Echt Zweedse camping, aardige eigenaresse, sanitair oud maar schoon. Hobbelig nat terrein.

Geschreven door

Al 1 reacties bij dit reisverslag

Dit is echt dus een wildnisroute, ze hebben er alles of niets. Elke dag een verrassing en improviseren hoort erbij. Jammer van het weer, maar ook dat kun je niet afdwingen. De omgeving moet het doen en zo zie je wel de wereld van en leven buiten de steden van Zweden! Tot lezens!

Diny 2024-07-28 11:52:49
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.