Dag 79, 18 juni , zaterdag Boedapest

Hongarije, Boedapest

Om 19.30 uur op. Een drukke dag want we gaan Boedapest bekijken. We nemen de tram , wat tevens eind- of beginpunt is , het is net hoe je het ziet en we gaan de hele rit mee. Makkelijker kunnen we het niet maken. We hebben 1 dag dus alles kunnen we niet zien. Het worden de onderstaande bezienswaardigheden. De kettingbrug wordt gerestaureerd , we nemen de brug ervoor. Vanaf de brug over de boulevard maar vanwege de zon gaan we door de wijk naar de vissers bastion en de kerk. We lopen er rustig zonder al te veel mensen. Als we aankomen weten we niet wat we zien, een enorme menigte; toeristen . Nog niet eerder deze vakantie zoveel toeristen bij elkaar gezien. Er is ook nog een bruidspaar met haar gevolg aanwezig . Altijd leuk voor de foto"s. De kerk ben ik niet ingeweest. Een druk programma volgt staat ons nog voor de boeg en we willen dat lopend doen.
Op naar de BURCHTHEUVEL, KONINKLIJK PALEISstadsdeel Boeda. Wel hier heb je al wel een dagdeel voor nodig, wil je alles goed bekijken . We gaan dan ook nergens in. Bekijken wel alles aan de buitenkant.
Ik bemerk nu dat het eigenlijk te veel is om alles op te schrijven wat we allemaal gezien en gedaan hebben en het was best veel in een dag. Ik laat het er daarom maar bij. Aan het einde van de dag hebben we 20 kilometers gelopen en nog lang niet ' alles' gezien. Op Budapest zou je verliefd kunnen worden. Het geeft veel, overal huizen met veel versiering of kleur. Het doet relaxt aan . Veel drukte in de ogen maar niet om je heen. Met gemak en planning kun je hier wel vier dagen rondbrengen om alle tijd te hebben om het rustig te bekijken en musea te bezoeken. Juist als je scharrelt kom je ook onverwachte dingen tegen ( niet gepland) , af en toe ook foto's van gemaakt. Ook verbazingwekkend hoe Europees het hier is.
Kortom blij dat we hier geweest zijn.


De Sint Stephanusbasiliek mag dan de grootste kerk van Boedapest zijn, de Matthiaskerk (Mátyás-templom) in de burchtwijk is de bekendste. Overigens is de officiële naam Onze-Lieve-Vrouwekerk. In de 19e eeuw kwam de naam Matthiaskerk in zwang naar een voormalige koning. Deze koning Matthias bouwde in de 15e eeuw de zuidelijke achthoekige toren. In deze kerk werden Hongaarse koningen gekroond. Ook werden er koninklijke bruiloften gehouden.

Net als de burcht werd deze kerk meerdere keren verwoest en weer opgebouwd. Toen de Turken Boeda innamen in de 16e eeuw veranderde de kerk in een moskee en werden onder andere de fresco’s verwijderd. Bij de komst van de Habsburgers werd de kerk opnieuw zwaar beschadigd. De huidige neogotische vorm dateert uit de 19e eeuw. De laatste keer werd de kerk beschadigd tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Ondanks de verwoestingen is het interieur van de kerk bijzonder fraai. De plafonds en gotische zuilen zijn rijk beschilderd en op de gebrandschilderde ramen staan Hongaarse heiligen afgebeeld. In de schatkamer liggen de Stefanuskroon en andere koninklijke attributen, maar dat zijn allemaal kopieën. De originele zijn te zien in het parlementsgebouw.

Aan de buitenkant valt vooral het dak op dat bestaat uit leien in verschillende kleuren. Deze geglazuurde leien waren zeer in zwang in de tijd van koning Matthias. De grote ingang is versierd met een reliëf met taferelen uit het leven van Maria.

Vlak bij de kerk ligt het Vissersbastion. Het werd aangelegd door architect Frigyes Schulek die in de 19e eeuw ook de Matthiaskerk restaureerde. Hij wilde met het Vissersbastion de kerk extra glans geven. Het is geen echt vestingwerk, maar meer een terras met sneeuwwitte natuurstenen muren, trappen, torens en arcaden. Het wordt veel bezocht vanwege het fraaie uitzicht over de oude stad en de bezienswaardigheden in Boedapest. Een grote trap leidt naar de Waterstad beneden, het domein van de vissers.

BURCHTHEUVEL, KONINKLIJK PALEISstadsdeel Boeda is heuvelachtig, terwijl Pest aan de overkant vlak is. Op een van de heuvels aan de Donau werd in de 13e eeuw een burcht gebouwd. Dat gebeurde na de invasie van de Mongolen die een groot deel van Hongarije verwoestten.

Toen ze zich terugtrokken besloot koning Bela IV tot de bouw van een burcht met daaromheen een stad. Zware vestingwallen moesten de koning en de burgers beschermen tegen een nieuwe aanval van de Mongolen. Zeven eeuwen lang zou deze burcht het onderkomen zijn van het Hongaarse koningshuis.

De burcht werd diverse keren zwaar beschadigd, waarna het iedere keer werd herbouwd en voorzien van nieuwe elementen. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd hier zwaar gevochten tussen de Duitsers en de oprukkende Russen. Daarbij werd het vestingcomplex opnieuw zwaar beschadigd. Huizen waren vernield en het koninklijk paleis was platgebrand. In de jaren daarna is het paleis gerestaureerd maar van het koninklijke interieur was weinig over. Wel werden bij de renovatiewerkzaamheden onder het paleis de resten gevonden van eerdere burchten.

In het gerestaureerde complex zijn enkele musea ondergebracht. De Nationale Galerie is ondergebracht in de hoofdvleugels van het voormalige slot (gebouwen B, C en D). In de prachtige zalen zie je een compleet overzicht van Hongaarse kunst, van de stichting van de staat tot nu. Moderne kunst is te zien in het Ludwig Museum(gebouw A).

In het Historisch Museum (gebouw E) zijn voorwerpen te zien die gevonden zijn bij archeologische opgravingen in Hongarije. Ook staat er gerestaureerde kunst uit het voormalige paleis tentoongesteld.

De wijk rondom de burcht nodigt uit om uren in rond te slenteren. Smalle straatjes, middeleeuwse huizen, unieke bezienswaardigheden, gezellige koffiehuizen en leuke souvenirwinkels.

Onder de Burchtheuvel ligt een uitgebreid grottensysteem.


Markthal
Prachtig licht, gekleurd fruit en de geur van verse vis. Dat zijn slechts een paar van de ingrediënten die je tegenkomt als je de Grote Markthal in Boedapest bezoekt. De markthal doet van buiten aan als een oud station, met een grote klok en prachtige gevormde grote ramen.Deze overdekte markt is niet zomaar een markt. Nee, de markt is uitgeroepen tot de ‘mooiste markt van Europa’, won een gerenommeerde prijs voor zijn architectuur en werd door CNN uitgeroepen tot ‘de mooiste markt ter wereld’. En terecht.
ARCHITECTUUR GROTE MARKTHAL BOEDAPEST
De grote markthal werd ontworpen door de Hongaar Samu Pecz. Hij hielp onder andere ook mee met het ontwerp van de bekende Matthias Kerk in het Vissersbastion.


De Joodse synagoge in Boedapest is zeer indrukwekkend. Het is namelijk de grootste synagoge van Europa met plek voor 5000 mensen. Er is slechts één synagoge ter wereld groter dan de synagoge op de Dohany straat. De bijnaam van het gebouw zal je dan ook niets verbazen: ‘de grote synagoge’.

De Sint Stefanus Basiliek is de grootste kerk in Boedapest. Met zijn 96 meter hoogte is het – samen met het Parlementsgebouw – ook nog eens het hoogste gebouw van de stad. En dit is meteen de reden om de kerk een bezoekje te brengen: het uitzicht vanuit de koepel is fantastisch.

Hongaarse staatsopera
Ga je naar Boedapest dan is het bezoeken van een opera zeer de moeite waard. De imposante Hongaarse Staatsopera ligt aan de magnifieke Andrassy Út, oftewel de Andrassy Boulevard.

HET HONGAARS PARLEMENTSGEBOUW
Overdag of bij nacht: het is moeilijk kiezen wanneer het Hongaarse Parlement indrukwekkender is. Dit architectonische hoogstandje is het grootste gebouw van Hongarije en het op twee na grootste parlementsgebouw in Europa. Het 18.000m2 tellende parlement – dat op een prachtige plek aan de Donau ligt – is dus niet over het hoofd te zien bij je bezoek aan Boedapest. Gelukkig maar, want je wilt het ook niet missen.

Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.