Dag 28, 28 april donderdag Phillipi, Kavala.

Griekenland, Nea Iraklitsa

Vandaag wilden we de archeologische site van Fhilippi bekijken en daarna naar de stad Kavala.Het werd wat later dan gepland want Theo sprak met een man waar die elke ochtend mee sprak. Een Bulgaar met zijn moeder die op Cyprus had gewoond maar vanwege de hitte nu in Nea iraklitsa woonde voor de rust, natuurschoon en klimaat. Hij was i.c.t projectmanager en werkte als zefstandige. Een 20 minuten later werden we, voor als we weer terug kwamen, uitgenodigd voor een drankje en eten. Telefoonnummers uitgewisseld en toen konden we weg.
Na maar een keer verkeert te hebben gereden kwamen we aan op de site. Het zag er serieus uit, via een eetgelegenheid, speeltoestellen en souveniersshop kom je op het terrein waar je de toegangskaarten kan kopen. Alleen met water mocht je het terrein betreden. Geen eten of sigaretten. Diverse groepen mensen waren er. Soort schoolreisje met jonge kinderen,grote groepen reisgezelschappen en gelovigen van allerlei landen zoals Amerika, Frankrijk en zelfs Porto Rico. Op het terrein stond nog veel in de steigers en op sommige plekken mocht je niet komen. Het was heel warm , het museum was daarna een verademing , lekker koel.
Op naar Kavala, in de camper was het 34 graden , na even doorbijten werd het 22 graden. In Kavala zoeken naar een plek om de Campert neer te zetten. Het zag er niet zo leuk uit, allemaal vrachtauto"s. Gelukkig keek Theo verder dan zijn neus lang is. Ergens achterin was nog een doorgang . Daarachter, hoe wonderlijk, een strandje. Na enig heen en weer rijden de camper goed neergezet en toen de stad in. Diverse " must see" attracties af geweest. Helaas, wederom de meesten waren dicht. Kasteel lang gezocht. Theo had tabak van de zoektocht. ( Suikertekort), toen de stad in. Theo had heel lief een visrestaurant bij de haven uitgezocht ter viering van ons 36 jubileum voor morgen. Het was heel lekker maar ook heel weinig. Dat vult zo'n suiker tekort ook niet aan. De niet bestelde , maar wel betaalde broodjes werden meegenomen naar thuis, in de camper, voor een broodje kaas.












Philippi
De overblijfselen van deze ommuurde stad liggen aan de voet van een acropolis in de tegenwoordige regio Oost-Macedonië en Thracië. De stad werd in 356 v.Chr. gesticht door de Macedonische koning Philip II, langs de antieke route die Europa en Azië verbindt, de Via Egnatia. De stad ontwikkelde zich tot een ‘kleine versie van Rome’, na de vestiging van het Romeinse Rijk in de decennia na de slag om Philippi, in 42 v.Chr. Het Hellistische theater en de graftempel (heroön) werden aangevuld met Romeinse bouwwerken zoals het forum. Later werd de stad een centrum van het christelijk geloof na het bezoek van de apostel Paulus in 49-50 n.Chr. De overblijfselen van diverse basilieken getuigen op bijzondere wijze van de vroege stichting van het christendom.


Het Archeologisch Museum van Philippi bevat twee tentoonstellingseenheden waarin de vondsten van de opgravingen in de oude stad permanent worden tentoongesteld:

Unit A: Deze unit beslaat de gehele begane grond en heeft een oppervlakte van 380 m². Het bevat het archeologische (inscripties, sculpturen, vazen, munten, juwelen), historisch en visueel materiaal van de stad Philippi en haar regio vanaf de prehistorie tot het einde van de Romeinse oudheid.

Unit B: Deze unit beslaat de eerste verdieping van het gebouw, met een oppervlakte van 205 m². Hier is een presentatie van de christelijke stad (inscripties, bouwkundige onderdelen, mozaïeken, vazen, munten) vanaf de vroegchristelijke periode van zijn opkomst tot zijn verval in de zevende eeuw na Christus, en zijn volledige verlatenheid na de Turkse verovering van de late 14e


Het Archeologisch Museum van Philippi werd in 1960 gebouwd naar de ontwerpen van architecten ID Triantafyllidi en D. Fatouro aan de rand van de archeologische vindplaats Philippi. Omdat het oude gebouw meerdere problemen had, is het gebouw opnieuw opgebouwd.
Het museum heeft twee tentoonstellingsruimten voor de permanente presentatie van bevindingen uit de opgravingen van de oude stad.
Kavala stad. Kavala is de meest ontwikkelde stad van Oost-Macedonië en Thracië, een prachtige toeristische bestemming. Kavala is de hoofdstad van het gelijknamige departement Kavala. Het is een stad met een rijke cultuur en geschiedenis. Kavala stad ligt op de hellingen van heuvels, gebouwd aan de voet van de berg Simvolo. Er is grote haven en een even grote jachthaven. Het is een van de belangrijkste viscentra van Griekenland. Een van de grootste vismarkten van de Middellandse Zee bevindt zich hier. Vanaf hier worden goederen naar vele binnenlandse en internationale markten verscheept.


Kavala
Het historische centrum, de oude stad, wordt ook de Panagia buurt genoemd. Hier bij het fort zijn mooie geplaveide straten en prachtige neoklassieke gebouwen. Het grootste deel van het fort werd gebouwd in het eerste kwart van de 15e eeuw op de ruïnes van de Byzantijnse Akropolis. Tegenwoordig is het een plek waar bezoekers en omwonenden komen wandelen of het openluchttheater bezoeken om culturele evenementen bij te wonen.

Kavala heeft een levendige markt en een bruisend bedrijfsleven. De terrasjes zijn ideale plekken voor een ouzo en mezedes (hapjes). De haven is perfect voor korte wandelingen langs de haven muur. Een geweldige plek om uit te kijken over de lange stukken strand en de kleine dorpjes die verder weg liggen. In de smalle straatjes van de wijk Agios Nikolaos, dicht bij het centrale plein, lijkt het alsof de tijd is stil blijven staan. De moderne, grote commerciële winkels liggen aan de andere kant tussen de Omonia straat en de Venizelou straat. Deze twee winkelgebieden zijn met elkaar verbonden door het moderne gemeentelijke marktgebouw. Deze plaats bruist van het leven als de lokale bevolking hier komt uit eten. De markt is schoon en biedt een breed assortiment aan verse producten.

De 60 stenen bogen van de Kamares is de historische trekpleister van Kavala. Een oud aquaduct, uit de Romeinse tijd, en nog altijd in goede staat. Het kasteel steekt boven de stad uit en is een ander visitekaartje. ’s Avonds mooi verlicht en dateert uit de 15e eeuw. Panagia is een andere benaming voor de oude binnenstad. Wandelen over de geplaveide straatjes met neoklassieke herenhuizen en verschillende imposante kerken. Mohammed Ali square is een populair plein vol met pittoreske tavernes. Lokale gerechten, mezzedes en veel vis staan hier op de menukaart.

Een tip voor een wandelroute is om de auto te parkeren aan de haven bij de Imaret. Van hieruit te wandelen naar het Mohammed Ali huis, het standbeeld, de kerk en de vuurtoren. Vervolgens naar de byzantijnse kerk en de Halil Bey moskee en verder door naar het byzantijnse kasteel of de acropolis.

Geschreven door

Al 1 reacties bij dit reisverslag

Foi., wat een lang verslag. Graag ook info over wat jullie beleven met elkaar en locals en zo. Dus een iets persoonlijker verslag 😂😉

Johan 2022-04-28 20:59:36
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.