Het wordt vandaag heel warm 37 graden.
De fietsen te voor schijn gehaald. We gaan fietsen in de stad. Zolang we op de fiets zaten was het wel te doen. Zodra we eraf gingen...poef, warm hoor. De meeste bezienswaardigheden gezien. Dit kon makkelijk want er waren er een hoop dicht. Hoewel ik gek ben om archeologische sites te zien, vond ik het wel prima. Uiteindelijk beland bij een café waar diverse mannen op leeftijd backgammen speelden met een enthousiaste waar een voetbalclub jalours op is. Naast ons speelde twee mannen met 5 supporters om hun heen. Iedereen leefde erg mee. In de heetst van de strijd werd een dobbelsteentjes te hard geworpen en geraakte op de grond. Gelukkig was er een Nederlandse toeriste die hem terug vond. Hij lag nml een tafeltje verder, bij ons. Dikke duimen werden opgestoken als dank.
Een zeker moment zagen we een man die allerlei hapje kreeg bij zijn borrel, dat leek Theo ook wel wat. Mij niet Toch ging Theo het wel bestellen. Het ging niet door want het was op.Theo was blij want bij navraging bleek het allemaal vis te zijn , wat je eet bij je ouzo. Nu leek het me wel wat...
Thuis gekomen bij de camper lunch genuttigd aan de zee in de schaduw met een briesje. Daarna bij het zwembad in de schaduw gezeten en af toe verkoeling gezocht in het zwembad. Inmiddels komen er steeds meer gasten bij. Ook de vaste gasten. We staan niet meer alleen op het ' veldje'.
Eretria is niet alleen een vakantiebestemming, maat herbergt ook de belangrijkste archeologische bezienswaardigheden van Evia. De archeologische site en ruïnes van het oude Eretria, het oude amfitheater, het archeologisch museum en de tempels van Dionysos en Iseio mag je niet missen tijdens je vakantie. Het huis van de mozaïek, de oude baden van Eretria en het huis van Kanaris zijn andere bezienswaardigheden in het stadje en de directe omgeving.
Eretria is één van de meest bezochte en ook belangrijkste badplaatsen van Evia. Niet alleen de archeologische hoogtepunten spelen hierin mee, maar ook de fraaie stranden in de buurt en het aanbod van mooie en luxe hotels. Via een smalle strook kun je naar het schiereilandje. Hier vind je naast veel groen ook een klein haventje met vissersbootjes en zeilboten. Kunstmatig aangelegd, maar beschut tegen de wind van zee.
Info over de foto"s met graffiti: Het Eiland van Dromen of Pezonisi in Evia, is een plaats met veel vooruitzichten, maar verloren in de loop van de geschiedenis.
Op slechts twee uur rijden van Athene ligt een onbekend, verlaten eiland met helderblauw, paradijselijk water, lange zandstranden en hoge, weelderige bomen.
Naast Eretria in Evia, werd een klein eiland in de jaren 60 bekend als het "Island of Dreams" en trok bezoekers uit het hele land, die wilden genieten van momenten van rust in de buurt van de weelderige vegetatie.
Het meest indrukwekkende element van dit verlaten paradijs van vandaag is het feit dat men er te voet kan komen, aangezien het door een kleine strook land verbonden is met Evia. Daarom noemen ze het Pezonisi
Het eiland ziet eruit als een verlengstuk van de haven en de stranden zijn blauw en kristalhelder. 3 decennia geleden was er in Pezonisi een groot hotel en veel restaurants, maar gedurende vele jaren zijn de faciliteiten om bureaucratische redenen verlaten. Iedereen kan er echter komen, wandelen en genieten van een bad in het kristalheldere water. In de late jaren 60 was Pezonisi een attractie voor bezoekers uit heel Griekenland en de wereld.
Na de regeringswisseling en na een aanbesteding werd de grond geschonken aan het bedrijf Rest Club AE, dat honderdduizenden euro's in apparatuur investeerde. Rond 2008 heeft het bedrijf het pand echter overgedragen na de ontruiming van de gemeente Eretria.
In de informatie staat dat de huurder is vertrokken omdat bleek dat er geen eerdere openbare aanbesteding was geweest en er feitelijk een directe opdracht was gedaan met een huur van 100.000 euro per semester.
Het pand is sinds 2008 ongewenst, terwijl een voorstel voor de ontwikkeling van het eiland van de Grieks-Amerikaanse zakenman Lambros Angelopoulos, "vastliep" in de ongelooflijke bureaucratie en het geschil tussen de gemeente en ETAD, dat uiteindelijk in 2012 verbood om door te gaan met een exploitatieproces zonder haar toestemming. Zo blijft het eiland tot op de dag van vandaag onbenut.
Backgammon wordt gezien als een van de oudste bordspellen ter wereld en de wortels van het spel liggen mogelijk duizenden jaren terug in de Soemerische cultuur in Mesopotamië, het hedendaagse Irak en Iran.
Het spel is niet in een keer ontstaan maar heeft een lange evolutie doorlopen. Het spel uit Mesopotamië was waarschijnlijk een voorloper maar het speelbord had niet precies dezelfde indeling. Maar overeenkomsten waren zeer duidelijk aanwezig. Waar en wanneer het eerste moderne backgammonbord is ontstaan is onduidelijk.
Wel bekend is dat het speelbord in zijn huidige vorm in vele oude beschavingen is terug te vinden overal ter wereld. De oude Egyptenaren speelden een soortgelijk spel, de oude Grieken speelden het (Plato heeft het spel ooit genoemd en benadrukte de populariteit ervan) en ook de oude Romeinen speelden het. Ook heeft het spel een enorme populariteit gekend ten tijde van de Renaissance in Frankrijk. In de roman van Walewein komt het spel voor als werptafelspel.
Uit 1920 dateert de verdubbelingsdobbelsteen met de waarden 2, 4, 8, 16, 32 en 64. De regels zoals wij die nu kennen zijn in 1931 bedacht in de Verenigde Staten. In de jaren zestig werd backgammon steeds populairder. Dit kwam mede doordat de van afkomst Russische prins Alexis Obolensky wereldkampioenschappen had georganiseerd op de Bahama's. In de jaren 70 werd het spel herontdekt door fanatieke gokkers in Amerika waardoor het spel een wereldwijde opleving kende. Er kwamen veel toernooien, waarbij aanzienlijke bedragen konden worden gewonnen.
In de jaren 80 nam de populariteit weer wat af en anno 2008 is Backgammon overal op internet te spelen en lijkt de populariteit weer wat te groeien.
Backgammon kent mede door de evolutie die het spel heeft doorgemaakt vele varianten. Nederland heeft een eigen variant die Tric Trac of Triktrak wordt genoemd. Door de Romeinen werd het spel Tabulae (tafeltje), Tali (kleine stenen), Alea (dobbelsteen) of Ludus Duodecim Scriptum (spel met twaalf lijnen) genoemd. In Frankrijk heet het Tric Trac en in Spanje Tables Reales. In Griekenland is Tavli een nationaal volksspel. Het bestaat uit drie aparte spelletjes: Portes, Plakoto en Fevga. Ook in Turkije, Libanon, Israël, Irak en Iran is het spel in zijn eigen varianten nog steeds populair.
De naam backgammon komt van het Engels back (terug) en game (spelen).
Geschreven door 2021-frankrijk