Cairo; piramiden van Gizeh, Sfinx en museum.

Egypte, Caïro

Yessss het is gelukt!! Stipt om 03:30 uur worden we opgehaald door het taxibusje.
Met onze ontbijt to-go stappen we in en rijden we richting het vliegveld.
Aangekomen bij het vliegveld staat er al iemand voor de ingang van het vliegveld voor paspoort controle. Vervolgens checken we in en gaan we door douane. Dit gaat lekker vlot. Vlucht MS043 richting Cairo gate 17.
We hoeven niet lang te wachten en de bustransfer komt ons halen om ons naar het vliegtuig te brengen. Om 05:15 uur exact gaat het vliegtuig de lucht. Tot nu toe loopt het prima!!👌👌
We landen om 06:00 uur precies. Dat viel mee 45 minuten gevlogen. De bustransfer staat ons al op te wachten en rijdt ons richting de aankomsthal. We kunnen meteen doorlopen, want we hebben geen koffers. Maar toch nog eerst even naar het toilet.
Zodra we het vliegveld uitkomen staat onze chauffeur op ons te wachten. We rijden meteen door naar de piramides van Gizeh.
Aangekomen bij de piramides staat onze reisgids daar ook. Zijn naam is Karaman.
We krijgen eerst wat info wat de bedoeling is vandaag en vervolgen de excursie.
Programma is volgt: panorama view - met kamelen--> dromedaris piramides van dichtbij bekijken, Sfinx bekijken, pauze, museum bezoeken, lunchen aan de Nijl en de bazaar in Cairo. Daarna moeten we echt weer in het vliegtuig zitten richting Hurghada. Wat een geweldig programma 🙌🙌.
Even kijken; onze vlucht vliegt terug om 19:00 uur. Twee uur van tevoren inchecken, dus 17:00 uur weer op het vliegveld zijn.

Dus eerst een panoramisch overzicht en tegelijkertijd een beeld krijgen van de plek waar de piramides staan. Wat een eeuwenoude en rijke geschiedenis heeft Egypte. Als je van geschiedenis houdt kun je hier je lol op. Met veel verschillende theorieën over het ontstaan van de beschaving en de bouw van piramides.

De piramides van Gizeh bestaat uit drie grote en drie kleine piramiden. De grote piramides van Gizeh worden toegekend aan de koningen Cheops, Chefren en Menkaoera. In heel Egypte bestaan er wel meer dan 100 piramides. Vanwege de stabiele bouw zijn de piramides van Gizeh goed bewaard gebleven. Zo denkt men dat de piramides niet alleen een graftombe is, maar dat het tevens in gebruik werd genomen voor andere zaken. Dit denkt men doordat er in de velen overige kamers veel vondsten waren gedaan die dat aantoonden. De piramides van Gizeh komen uit de tijd van de oudste dynastie periode (Het oude rijk). De Egyptische dynastie bestaat inmiddels uit 30 perioden en kun je in drie delen opsplitsen. Het eerste deel periode 1 t/m 6 noemt men "Het oude rijk" (Caïro).
Het tweede deel periode 7 t/m 22 noemt men "Het nieuwe rijk" (voornamelijk in Luxor).
Het derde deel periode 23 t/m 30 is weinig over bekend maar wordt door de reisgids het begin van de Griekse/Otmaanse rijk genoemd.

De Piramide van Cheops is de grootste piramide in Gizeh en is de graftombe van koning Cheops.

De Piramide van Chefren is de op een na grootste piramide in Gizeh en is de graftombe van koning Chefren (of Khafra).

De Piramide van Menkaoera is de op twee na grootste piramide in Gizeh. Hij heeft de benaming: Menkaoera is goddelijk. De piramide bestaat uit kalksteen uit nabijgelegen plekken.

De Sfinx van Gizeh is het grootste en bekendste beeld van een sfinx ter wereld (21 meter hoog en 72 meter lang). Het staat bij de drie grote piramiden in Gizeh met de rug naar de Piramide van Chefren. Het blijkt dat de sfinx is uitgehakt uit de berg die uit kalksteen bestond en dus niet opgebouwd is zoals de de piramiden.
De neus van de sfinx is afgebroken, doordat het is uitgehakt kon men de neus niet repareren. Er is tot op heden één ingang gevonden en dat is onder de rechteroor van de sfinx. Er bestaan nog veel onduidelijkheden over de sfinx, er zijn dan ook tal van theorieën over het ontstaan en de vorm. Ook zouden er nog ruimten onder de sfinx zijn, die nog niet zijn verkend.

Om een gevoel te krijgen na alle indrukwekkende en interessante verhalen van de reisgids, hebben we het gebied door de woestijn van de piramides van Gizeh bewandeld op een dromedaris 🐪🐪🐪🐪.

We vervolgen onze excursie met een bezoek aan een museum. Auguste Mariette, een Franse archeoloog gespecialiseerd in Egyptische vondsten is de oprichter van het eerste Egyptische museum. Dit is het eerste museum in Egypte, waarbij originele vondsten tentoon zijn gesteld voor publiek. We hebben het over sarcofagen, Egyptische hiërogliefen, mummies en schatten van 5000-7000 jaar geleden. De vondsten zijn nog in goede staat. Het meest bijzondere is het graf en het masker, verguld in goud, van Toetanchamon. De verhalen en de vondsten zijn ook hier indrukwekkend en interessant.
Hoe men aan alle verhalen en wetenschap zijn gekomen komt door een persoon die het Egyptische schrift heeft bestudeerd. Dit heeft hij kunnen doen doordat er script is gevonden, die in drie talen is geschreven. Één taal was in het oude Grieks geschreven. Door dit script en de oude Griekse taal heeft die persoon het Egyptische schrift kunnen ontcijferen. De naam van de persoon is Jean-François Champollion en is de grondlegger van de egyptoligie.

Na het bezoek aan het museum gaan we lunchen en dit doen we op de boot Andrea op de rivier de Nijl. Deze boot voerde 20 jaar geleden over de Nijl met haar passagiers die de Nijl-cruise deden. Nu is de boot oud en vaart korte stukjes over de Nijl, waarbij er voornamelijk dinershows worden georganiseerd voor toeristen en de rijke Egyptische bevolking.
In de middag kan er worden geluncht op de Andrea door toeristen, waarbij men kan genieten van een leuk en mooi uitzicht over de Nijl.
We hebben goed en lekker geluncht.

Na de lunch vervolgen we de excursie door naar de bazaar te gaan in Caïro. Een bazaar ofwel open lucht markt in Arabische landen ook wel "souk" genoemd is een ware attractie voor toeristen en moet je gezien hebben in Caïro. We gaan naar de beroemde Khan El Khalili bazaar in oud Caïro.
De reisgids waarschuwt ons en zegt dat het een grote drukke stad is. Je kunt er snel verdwalen. Hij raadt ons aan om één plek aan te houden, dan vanaf die plek een straat of steeg in te lopen. Rechtdoor lopen tot het einde dan weer rechtdoor terug naar de plek.
De reisgids is uiteindelijk toch met ons meegelopen door de bazaar. Hij heeft ons een indruk gegeven hoe het arme leven is en de mensen die op de bazaar lopen, hoe de sfeer, de drukte, de omgeving, de samenstelling is. Het was een hele indrukwekkende, drukke en chaotische ervaring, maar echt de moeite waard om dit mee te maken en te zien. We hebben iets gedronken op een terras, tijdens het wachten op de chauffeur. De reisgids vertelt dan o.a. over het leven van het Egyptische volk.
We worden opgehaald op de plek waar we zitten en rijden door naar het vliegveld. Het is nog steeds ontzettend hectisch en chaotisch in het verkeer, maar onze chauffeur weet zich in goede banen te werken door het verkeer.
We nemen tussendoor afscheid van de reisgids en om 16:45 uur komen we aan op het vliegveld. Inchecken voor vlucht MS048 en boarden bij gate G28 vanaf 18:15 uur.
We hebben nog een half uur voor een broodje, drinken en koffie voor mij.
Om 19:00 uur gaan we stijgen en vliegen we terug richting Hurghada 👍.
19:50 uur landen we goed en wel op het vliegveld van Hurghada. Bustransfer naar de aankomsthal en buiten staat de chauffeur die ons naar het hotel brengt.
Aangekomen bij het hotel schuiven we direct aan tafel voor het diner. We zitten om 20:30 uur aan tafel met een bord eten en een glas drinken. We praten nog na over de dag.
We zijn het allemaal met elkaar eens. Het was een hele lange dag. Maar we hebben een leuke, indrukwekkende excursie gedaan met veel info, impressie, goed bewaarde vondsten en uiteraard eeuwenoude geschiedenis 👍👍.

Na het eten besluiten we om naar de avondshow van het resort te gaan. De Fakir treedt vanavond op en daar zijn we ook best nieuwsgierig naar. Dus die pakken we ook nog mee vandaag op de valreep.
Na de show drinken we nog een glaasje fris en gaan we naar onze hotelkamers en sluiten we onze ogen. Ik zeg weltrusten en tot morgen 😴😴

Geschreven door

Al 2 reacties bij dit reisverslag

wat een foto s super en wat een belevenis allemaal. en heel veel indrukken . maar super dat jullie dit allemaal mee kunnen maken. geniet van de dag veel liefs van ons.

inge 2023-03-05 11:09:36

Bedankt voor je geschiedenis les! Wat een bijzondere ervaringen. Super leuk!

Christel 2023-03-06 08:27:35
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.