TinyHouse klaar, schoon en ingepakt, we gaan enkele dagen op reis.
Op zaterdag 11 mei vertrekken we naar Sas van Gent, na 145 km komen we aan op camperplaats het Eiland, de camperplaats is bij de jachthaven en er kunnen 25 campers staan. Tarief zonder elektra is 14.50.
Het is een geautomatiseerd systeem, via de website een plaats uitzoeken, reserveren en betalen. In een mail ontvang je de toegangscode voor het hek, de toilet en de wifi. Prima geregeld.
https://camperplaatssasvangent.nl/ We hebben gereserveerd op plaats 22 met uitzicht op de oude historische schepen en het kanaal tussen Terneuzen en Sas van Gent België.
Op 18 november 1827 werd het kanaal geopend met 2 sluizen om zeewater van zoetwater te scheiden en schepen te schutten. Het kanaal is van levensbelang voor de industrie van Gent met zijn staal en chemie fabrieken. Het kanaal is 32 km lang en heeft een diepte van 13 meter, grotere zeeschepen kunnen Gent dus ook bereiken.
Sinds 2018 werkt men aan een 3e sluis waardoor nog grotere schepen Gent kunnen bereiken.
Schuin voor ons ligt de grote draaibrug welke Westdorpe met Sas van Gent verbind.
De grote schepen met de duwboten, om ze in bedwang te houden, komen voor onze neus voorbij. Maar ook is het 23/7 druk met binnenvaart schepen.
Over de draaibrug, in Westdorpe is ons doel, een feestje van Willemien met Emiel, daar kunnen we eenvoudig op de fiets naar toe.
Voor het donker fietsen we zwabberend (ik) terug terwijl Toos er een kilometer korter over doet. (Hoe kan het)
Het was gezellig, het was leuk bij prima weertje.
Op zondag toch wel goed nuchter ( ik), gaan we een Komoot fietsroute doen, om 9.30 op de fiets. Eerst een stukje door België, Assenede, dan door naar Philippine. De polder die we doorkruisen, de Albertpolder, die drooggelegd (ingedijkt) is in 1612. Een gezamenlijk NL/B project.
In 1808 is de polder overstroomd geweest en ook in 1953 is er een overstroming geweest.
Een prachtpolder waar ook natuurgebied de Braakman schitterend is met veel natuur en water.
We komen bij de zeesluizen van Sas van Gent waar een schip van DWDS vanuit Zweden in de sluis ligt om naar Gent te gaan, het schip is geladen met trailers zonder truck. Ook kijken we bij de nieuwe grotere sluis die bijna gereed is. (6 jaar aan gewerkt)
We bekijken Terneuzen wat niet bijzonder is en fietsen verder langs de zuidkant van de Westerschelde en de Otheense Kreek terug. In Spui bij de molen doen we lunch en vinden een stropdas. (hoe bijzonder)
We doen een route van 60 km.
Willemien en Emiel hebben van het feestje nog wat delicatessen over wat we mee mogen nuttigen. (Het kan slechter)
“Alveringem, tussen Veurne en Poperinge, daar waar de IJzer en de Lovaart stromen en het leven zijn gezapige gangetje gaat, ligt Alveringem zijn landelijke zelf te wezen. Hier dus geen stads lawaai, wel kronkelende landweggetjes en autoluwe oevers die je langs historische hoeves brengen waar de verse bereide ijsjes lonken. Simpel geluk.”
Op maandag 13 mei gaan we naar de ZuidWesthoek van België en komen op camping Scheibeekhoeve in Alveringem.
https://www.scheibeekhoeve.be/ We zijn er om 12 uur en mogen de camping niet op, de dame zegt in vriendelijk Bels dat we te vroeg zijn, schoonmaak en gras maaien zijn nog niet gereed.
We gaan het dorpje maar even in om een kennis te bezoeken, Martine is thuis Walter helaas niet, de koffie met lekkers staat klaar.
Terug op de camping mogen we een plekje uitzoeken, all-in prijs 22 euro. Schitterend mooi en schoon sanitair, een camping om te genieten en tot rust te komen.
In de latere middag fietsen we nog even naar Veurne, 30 km, langs de Ramspoeldreef, Veurne heeft een mooi groot plein in het centrum.
Veurne werd voor het eerst vermeld in 877 als Furnu en zou mogelijk zijn ontstaan rondom één der burchten die door de graaf van Vlaanderen aan het einde van de 9e eeuw tegen de invallen van de Vikingen werden opgericht. In de 10e eeuw vielen de Vikingen de stad daadwerkelijk aan, waarna de (ronde) burcht werd uitgebreid. De terp in het Sint-Walburgapark is nog een overblijfsel van deze burcht. In Veurne maken we een foto met Will Tura, u welbekend. https://youtu.be/ft
OCEDnwA4?si=GCPN1Sj05cZoRai2 en https://youtu.be/9xiZYv7FzUg?si=j1F Qj-OI27HdZcN
Op het plein komen we 2 senioren tegen en komen in gesprek, 88 en 84 jaar en al 80 jaar bevriend, genietend van het leven, op zijn tijd een biertje met een peuk en naar de vrouwen kijken. Dat is het leven zeggen ze, zichtbaar genietend.
Rust roest zegt Toos: dus de volgende dag gaan we op de fiets. Op internet geeft het weerbericht aan dat wij hier momenteel op het koudste plekje van de BeNeLux zijn, in Nederland 27 gr, hier 17 graden met kans op een bui.
De route die we verzinnen gaat naar de Noordzee, een lang stuk over een fietspad op de grens tussen België en Frankrijk, de Panne, Koksijde, Nieuwpoort en via Ramskapelle en Oostkerke terug naar Alveringem. In de Panne kijken we bij Plopsaland, in Koksijde rijden we over de boulevard en door de vele shopping straten, net als Nieuwpoort, super toeristisch in de zomer. De haven entree van Nieuwpoort ligt er droog bij, het is eb en een baggerschip is de aan het werk om de diepgang voor de vele zeilboten te verbeteren.
In Ramspolle doen we lunch bij een oorlogs herdenkingsplaats van 1914-1918, het is hier hevig tekeer gegaan, ook in 40-45 lezen we.
Via een omgebouwde spoorlijn naar fietspad fietsen we terug door de polder. Een rit van 73 km.
In Alveringem is een stilstaande bierbrouwerij waar we (ik) een snoek bier drinken wat alleen in dit establisment te krijgen is, de brouwerij is een museum, de beheerder is al 18 jaar een gezellige Engelsman.
http://www.desnoek.be/ We zijn 10 minuten binnen en het begint enkele uren stevig te regenen, in de nacht blijft de regen aanhouden.
15 mei vandaag, woensdag is het, de regen heeft ons verlaten, bewolkt met soms een gat zodat we de zon zien.
Vandaag gaan we naar Diksmuide een rondrit van 42 km.
De gemeente heeft een overwegend agrarisch karakter en biedt op dat vlak veel werkgelegenheid, waarbij Diksmuide een centrumfunctie vervult in dienstverlening en nijverheid. Niet enkel voor de deelgemeenten, maar ook voor andere landelijke gemeenten in de Westhoek oefent Diksmuide als centrumstad een zekere invloed uit.
Diksmuide staat bekend als de Boterstad, wat verwijst naar de bloeiende zuivelhandel, die eeuwenlang een van de belangrijkste welvaartspijlers van de stad was. De stad is echter het bekendst vanwege de Eerste Wereldoorlog, waarbij ze het hard te verduren had aan het IJzerfront.
Wat te zien: het imponerende Museum aan de IJzer
https://www.museumaandeijzer.be/nl/home/ , de Dodengang, de City Hall en de Grote Markt, het begijnhof, de IJzeren Boomgaard, de grote Sint Niklaas Kerk.
Donderdag hobbelen we rustig richting het kamp.
In de nacht gaat het hevig regenen, om 7 uur wakker en we kunnen niet door de ramen naar buiten kijken zo hard regent het. We hebben toch wel medelijden met de boeren, het land is al bedroevend nat en en moet nog veel land bewerkt en ingepland worden.
Om 11 uur wordt de regen minder, we vertrekken, de camping dame zwaait ons uit.
Vanaf Antwerpen wordt het droog, we lunchen bij de bekende, voor ons beroemde, E17 snack parkeerplaats.
Om 3 uur thuis en om half 6 staat op het kamp een buur diner gereed, fantastisch toch?
Dank voor het volgen, geniet van elke dag.
Geschreven door Kobus-toos-kieps.wereldreis