TURKIJE - 24 september 2022 - KONYA -DERWISJEN-dans…..

Spanje, Crevillent

Zoals beloofd Hierbij link naar het filmje van de DERWISJEN-dans te Konya Turkije.
Gezien het al een tijdje geleden is dat jullie ons reisverslag van 24 september 2022 hebben gelezen frissen wij jullie geheugen een beetje op betreffende de befaamde originele DERWISJEN te Konya.

KONYA is de oudste hoofstad van Turkije. Daarnaast is het al eeuwen een belangrijke pleisterplaats vanuit het zuiden van Cappadocie. Zoals vrijwel elk afgelegen boerencentrum staat ook Konya bekend als een conservatief bolwerk. De bewoners van de stad zijn inderdaad behoudender en religieuzer dan de meeste andere grote steden. Voor een bezoek aan Konya dragen de mannen een lange broek en de dames schouders bedekt, lange broek of lange rok tot over de knie en hebben een sjaal bij zich.
De kloosterorde van de Derwisjen had niet voor niets eeuwenlang een stevige machtsbasis in Konya. De ALAEDDIN moskee is de oudste en grootste van de stad.
Het Mevlana museum is aan de Derwisjen gewijd en is gehuisvest in het voormalige klooster van de Derwisjen. Het is genoemd naar de mystieke filosoof en dichter JAIAL AD-DIN RUMI, stichter van de orde vande dansende Derwisjen. Ook zijn graftombe bevindt zich in het museum. Om deze reden wordt de stad ook als een heilige plaats beschouwd en is het een soort bedevaartsoord.

De Derwisjen-dans’. Het is een mystieke dans waarbij de dansers in trance geraken door rond hun as te draaien (naar links…..over het hart) op de muziek van herdersfluiten en trommels. Het is een dans vol rituelen. Derwisjen zijn islamitische geestelijken ( zij mogen wel huwen !). Zij hebben de gelofte van armoede afgelegd en nemen een aparte plaats in binnen de zogeheten SOEFI’S. Dit zijn mystieke broedergemeenschappen binnen de Islam die geloven dat God aanwezig is in alles wat bestaat : mensen, dieren en dingen.
Een Derwisj is gekleed : op het hoofd een soort hoge hoed in kamelenhaar die de grafsteen voorstelt, een zwarte cape voor het graf zelf en de witte rok die de lijkwade voorstelt. Tijdens de ceremonie wordt de zwarte cape afgeworpen, waarmee de Derwisjen symbolisch uit het graf en aan alle aardse banden ontsnappen. De muziek is een herschepping van de muziek van de hemellichamen en de wervelende Derwisjen staan voor de hemellichamen zelf. Elke beweging en elk geluid heeft een bepaalde betekenis. Zo wijst de rechterarm van de dansers omhoog en de linker naar de vloer en dat betekent dat genade van God komt en over de mensheid wordt verdeeld.
Na de ceremonie wordt ge niet geacht te aplaudiseren gezien het geen werkelijke dans is doch een soort gebed !!
Ik heb de ceremonie gefilmd doch deze zal later na montage en nadat wij terug op Europese bodem zijn ( vanwege onze internet data) geplaatst worden.

Link naar filmpje. https://vimeo.com/799510354 Klank aan he !!

Geschreven door

Al 7 reacties bij dit reisverslag

Turkije Dit moet heel fascinerend zijn! Een land met veel cultuur en een gastvrije bevolking!Veel geluk met jullie exploratie! . groeten Daniël en Bernadette.

Daniel Slock. 2023-02-16 16:48:13

Mooi in beeld gebracht Jacques! Groetjes

Armand en Corine 2023-02-16 17:20:48

Dag Greta en Jacques, Heel mooi. Zeer schoon filmpje. Jammer dat Turkije NU niet meteen vakantie oproept. Vele groeten Linda en Luc

luc bosmans 2023-02-16 17:42:05

Heel ingetogen en sereen, een stilmakende sfeer, prachtige cultuur, mooi in beeld gebracht, grazie! Fijne vakantie verder, saluti e baci.

Marianne 2023-02-16 20:45:31

Zo zijn we weer helemaal terug op de reis in Turkije. Een prachtig filmpje, waarin je goed ziet, dat er maar een voet is die de ronddraaibeweging maakt.

Pieter en Liesbeth 2023-02-16 22:54:23

Bedankt voor het mooie filmpje . Nog een toffe vakantie

Mireille Ivens 2023-02-17 10:22:24

Mooie filosofie achter dit dansgebed, de muziek en het mystieke errond liggen me ook. Leuk verslag, boeiend om te lezen. Merci Jacky! Lieve groet aan jullie tweetjes!

Tania 2023-02-20 10:28:23
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.