Op donderdag reden wij naar onze laatste bestemming in Turkije, namelijk ISTANBUL. Wij verblijven op een camping ten noorden van de stad en maken alle dagen de verplaatsingen naar Istanbul per bus.
Op vrijdag bezochten we :
- het Sultanahmetplein en het oude Hipodroom met zijn fraaie obelisken
- het Serefiye Cisterne Miseum
- het Ottomaanse Topkapi Paleis
- de bekende ‘Blauwe Moskee’ werd niet bezocht ….er zijn restauraties aan gang
- de Hagia Sophia
istanbul is de enige stad ter wereld die in twee continenten ligt : met 1 been in Europa en met het andere in Azie. De stad wordt om deze reden vaak als het kruispunt van Europa en Azie omschreven. Het is dan ook niet te verwonderen dat deze stad twee gezichten heeft : een Europees en een Aziatisch. In veel opzichten doet Istanbul zeer Europees aan. Zo vind je er met bomen omgeven boulevards, elegante cafes en moderne shoppingcentra.
Maar wanneer je een beeteje van de hoofdstraten afdwaalt stap je in een andere wereld en cultuur.
De geschiedenis van de stad gaat 10.000 jaar in de tijd terug, maar wij beginnen bij de oprichting van BYZANTIUM (hoofdstad van het Byzantijnse rijk) en later CONSTANTINOPEL (hoofdstad van het Romeinse Rijk).
Vandaag is Istanbul de belangrijkste stad van Turkije. In het oude deel van de stad, Sultanahmet, vind je de twee bekendste en meest imposante godsdienstige bouwwerken : de HAGIA SOPHIA, de vroegere Byzantijnse basiliek, en de SULTANAHMET CAMII - beter bekend als de Blauwe Moskee met zijn 6 minaretten. Zoals reeds gezegd is de Blauwe Moskee gesloten wegens restauratie en de wachttijd om de Hagia Sophia te bezoeken was 1 uur - wat wij niet hebben gedaan. Enige jaren terug waren wij reeds in Istanbul en toen hebben wij beide bezocht.
Hiernaast heeft Istanbuk nog een groot aantal bezienswaardigheden, zoals diverse oude bazaars - waaronder Kapali Carsi, de grootste overdekte bazaar van de wereld waar al eeuwen lang diverse handelswaren worden geproduceerd en verkocht, het beroemde Topkapi Paleis, vol met Ottomaanse schatten.
Ook de verschillende wijken van de stad zoals de conservatieve islamistische wijken EYUP en Fatih tot de bruisende Eutopese districten van Beyoglu en het moderne TAKSIM.
De Turkse keuken is 1 van de drie beste ter wereld en aan het eten zul je merken dat oost en west met elkaar in harmonie zijn. Typisch zijn de tientallen soorten voorgerechten (mezeler) zoals gevulde druivenbladeren, met kaas of gehakt gevulde deegwaren (borek) en yoghurtsaus met knoflook (cacik).
Het hoogdgerecht bestaat meestal uit gegrilde kip, vis of lamsvlees of 1 van de vele soorten kebab.
Het meest populaire dessert is natuurlijk de baklava - laagjes deeg overgoten met honing of siroop met daartussen pistachenoten.
In het oude Byzantium was het HIPPODROME niet alleen het centrum van het sportieve maar ook van het politieke leven. Van het Hippodrome is niet veel meer over. Wel staan er nog de Egyptische obelisk van Theodosius, de zuil van Constantijn en de Slangenzuil uit het Griekse Delphi. Het Hippodrome was in 532 het toneel van een bloedige afstraffing. Na het zogeheten NIKA-oproer tegen zijn heerschappij liet keizer JUSTINIANUS hier 30.000 opstandelingen afslachten.
De Blauwe Moskee, ook wel de moskee van Sultan Ahmet, is het islamistische antwoord op de Hagia Sophia. De architect Sedefkar Mehmet Aga wilde de grandeur van die christelijke- orthodoxe kerk overtreffen. De Blauwe Moskee werd gebouwd tussen1609 en 1617, bijna 1100 jaar na de voltooiing van de Hagia Sophia. De Blauwe Moskee heeft een centrale koepel van 33 m doorsnede waaromheen koepels zijn geplaatst.De moskee heeft 6 minaretten. Het aantal minaretten stond symbool voor de rijkdom van de sultan. Maar de islamitische wereld reageerde verbolgen op het aantal minaretten omdat de Grote Moskee in de heilige stad Mekka er ook zes had. De sultan loste dit op door die moskee een zevende moskee te schenken..
In het interieur is niet meteen duidelijk waarom het gebouw Blauwe Moskee wordt genoemd. De 20.000 tegeltjes uit het stadje IZNIK hebben blauwe, groene en roodbruine kleuren. De blauwe tegeltjes zijn voornamelijk aangebracht op de hogere delen en op de binnenplaats.
HAGIA SOPHIA
Keizer Justinianus gaf in de 6de eeuw opdracht tot de bouw van de Hagia Sophia ( letterlijk vertaald : Heilige Wijsheid), nadat een eerdere kerk op die plaats bij een opstand tegen zijn bewind was verwoest. Oorspronkelijk was de Hagia Sophia een christelijk-orthodoxe kerk en is later veranderd in een moskee.
Ruim 20 jaar na de voltooiing van het gebouw stortte in 558 de koepel in. Dat was een fout van de architecten die ze duur moesten bekopen….ze werden onthoofd. De huidige koepel werd in 563 voltooid.
Negenhonderd jaar lang was Hagia Sophia de kathedraal van Constantinopel. In 1453 gelastte Mehmet de Veroveraar dat de kerk moest worden veranderd in een moskee. Er werden minaretten toegevoegd en de mozaieken met Byzantijnse figuren werden aan het oog ontrokken door een dikke pleisterlaag. Zo zijn die oude kunstwerken bewaard gebleven.
ATATURK, die een groot voorstander was van de scheiding tussen kerk en staat, besloot in 1935 dat de Hagia Sophia een museum moest worden en de pleisterlaag werd verwijderd. De Arabische geschriften overheersen, maar je kan nog wel enkele christelijke iconen ontdekken waaronder een mozaiek van de heilige Johannes Chrysostomus.
Op bevel van ERDOGAN werd op 24 juli 2020 de Hagia Sophia weer in gebruik genomen als moskee.
THEODOSIU CISTERNE of DERIFYE SARNICI
Deze cisterne is een van de mysterieuze Byzantijnse waterreservoirs in Istanbul.
De legende van de stichting van Istanbul dateert uit het oude Griekenland. Bij het verlaten van de stad Megara, dichtbij de Golf van Korinthie, kwamen Byzas en zijn gezelschap naar Seraglio Point en vestigden Byzantium op de heuvel waar het TOPKAPI-paleis staat.
Gebrek aan watervoorzieningen was voor deze kleine gemeenschap geen probleem omdat er toen slechts een paar duizend wensen woonden. Nadat Byzantium echter was herbouwd en Constantinopel werd als de tweede hoofdstad van het Romeinse Rijk, veroorzaakte de bevolkingsexplosie aanzienlijke watertekorten.
Romeinse keizers vonden hier een oplossing voor. Keizer Valens creeerde het grootste waterwerk en bouwde het Valens Aquaduct dat water via Thracie naar Constantinopel zou brengen. Ze moesten echter het stromende water in stand houden. Daartoe werden in de eeuwen daarna tientallen stortbakken gebouwd. Basilica Cisterne is ongetwijfeld de meest bekende onder hen.
TOPKAPI PALEIS.
Het oorspronkelijke paleis werd halverwege de 15de eeuw gebouwd door sultan MEHMET II. In de eeuwen daarna werd het paleis door verschillende sultans uitgebreid om uiteindelijk plaats te bieden aan zo’n 5000 mensen : de sultan en zijn familie, de harem en de bedienden.
Rond de privevertrekken van de sultan lag de harem welke bewaakt werd door ‘zwarte’ eunuchen.
In de Hazine Dairesi liggen de schatten van het Topkapi paleis : sieraden en juwelen waaronder twee ruwe smaragden van 3,5kg en een84-karaats diamant.
Ziezo…….hopelijk heb ik jullie niet teveel verveeld en weten jullie nu iets meer omtrent Istanbul.
Morgen zondag en maandag bezoeken wij nog andere bezienswaardigheden maar dat is voor een andere keer…..
Geschreven door Gretajacques