Gisteren zijn wij 264km naar het noorden (binnenland) gereden.wij verlieten het meest toeristische zuidelijke gedeelte en van. nu af wordt het leven hier meer traditioneler.
Wij reden door de prachtige kloof, de GOGSU KANYON, met mooie vergezichten. Wij passeerden de steden MUT en KARAMAN. Na Mut overschreden wij een pas van 1650 m hoogte. Vanaf de pas en richting Karaman en Konya rijden wij op de hoogvlakte waar veel landbouw is.
Wij staan hier vrij, voor 2 nachten, op een parking.
KONYA is de oudste hoofstad van Turkije. Daarnaast is het al eeuwen een belangrijke pleisterplaats vanuit het zuiden van Cappadocie. Zoals vrijwel elk afgelegen boerencentrum staat ook Konya bekend als een conservatief bolwerk. De bewoners van de stad zijn inderdaad behoudender en religieuzer dan de meeste andere grote steden. Voor een bezoek aan Konya dragen de mannen een lange broek en de dames schouders bedekt, lange broek of lange rok tot over de knie en hebben een sjaal bij zich.
De kloosterorde van de Derwisjen had niet voor niets eeuwenlang een stevige machtsbasis in Konya. De ALAEDDIN moskee is de oudste en grootste van de stad.
Het Mevlana museum is aan de Derwisjen gewijd en is gehuisvest in het voormalige klooster van de Derwisjen. Het is genoemd naar de mystieke filosoof en dichter JAIAL AD-DIN RUMI, stichter van de orde vande dansende Derwisjen. Ook zijn graftombe bevindt zich in het museum. Om deze reden wordt de stad ook als een heilige plaats beschouwd en is het een soort bedevaartsoord.
Vandaag, zaterdag - dag 28 van ons verblijf in Turkije - bezochten wij met gids het MEVLANA (=Derwisjen) klooster/museum en de ALAEDON moskee.
Deze avond gingen wij een voorstelling bekijken van de ‘Derwisjen-dans’. Het is een mystieke dans waarbij de dansers in trance geraken door rond hun as te draaien (naar links…..over het hart) op de miziek van herdersfluiten en trommels. Het is een dans vol rituelen. Derwisjen zijn islamitische geestelijken ( zij mogen wel huwen !). Zij hebben de gelofte van armoede afgelegd en nemen een aparte plaats in binnen de zogeheten SOEFI’S. Dit zijn mystieke broedergemeenschappen binnen de Islam die geloven dat God aanwezig is in alles wat bestaat : mensen, dieren en dingen.
Een Derwisj is gekleed : op het hoofd een soort hoge hoed in kamelenhaar die de grafsteen voorstelt, een zwarte cape voor het graf zelf en de witte rok die de lijkwade voorstelt. Tijdens de ceremonie wordt de zwarte cape afgeworpen, waarmee de Derwisjen symbolisch uit het graf en aan alle aardse banden ontsnappen. De muziek is een herschepping van de muziek van de hemellichamen en de wervelende Derwisjen staan voor de hemellichamen zelf. Elke beweging en elk geluid heeft een bepaalde betekenis. Zo wijst de rechterarm van de dansers omhoog en de linker naar de vloer en dat betekent dat genade van God komt en over de mensheid wordt verdeeld.
Na de ceremonie wordt ge niet geacht te aplaudiseren gezien het geen werkelijke dans is doch een soort gebed !!
Ik heb de ceremonie gefilmd doch deze zal later na montage en nadat wij terug op Europese bodem zijn ( vanwege onze internet data) geplaatst worden.
Hier In Konya is het een stuk frisser. Konya ligt op een hoogvlakte van om en nabij 1000 m. Vannacht hebben wij een regenvlaagje gehad en vanmorgen scheen de zon terug met een temperatuur van ongeveer 25°C. Dus……toch zonnige groeten van ons……
Morgen rijden wij 164 km Noordoostwaarts naar SULTANHANI.
Geschreven door Gretajacques