Hola iedereen,
het jaar loopt op zijn einde en zoals beloofd zal ik jullie iets vertellen over hoe de Spanjaarden de eindejaarsfeesten vieren ….
22 december : schoolverlof en trekking van EL GORDO = de vette of de dikke, is de jaarlijkse Kerstloterij van Spanje welke elk jaar op 22 december getrokken wordt. Vanaf de eerste trekking mochten de weeskinderen van Colegio de San Ildefonso, de oudste school van Madrid, delotnummers zingen. De hele dag zendt de Spaanse nationale tv-zender de trekkingen uit en worden winnaars opgezocht en geïnterviewd. Het is een waar spektakel in Spanje. Online kan men de loten bestellen via de site van de nationale loterij.
De aandachtige lezer moet dit gebeuren gezien hebben in het tv-journaal van 22 december
24 december : Kerstavond of Nochebuena.
Meestal viert men dit in gezinsverband. Spanjaarden zijn cullinaire levensgenieters. Dat zie je dan ook aan hun maaltijden : speenvarken, kalkoen, eend of lam aan het spit en aan de kuststreken garnaal, kreeft,krab en vis. Nade maaltijd gaan ze naar de 'Misa de Gallo' = mis van de haan of middernachtmis. De naam 'Misa de Gallo' komt van een oude fabel, die vertelt dat tijdens de geboorte van Jezus in de stal een haan de eerste levende getuige was van deze gebeurtenis gevolgd door de ezel en de os, en dan de herders en hun schapen. Uiteindelijk werd de komst van de Messias aangekondigd : "Ad Galli cantus". Naar het lied van de haan.
25 december : kerstdag of Dia de Navidad.
Enkele weken voor kerstmis worden in elke zelfrespecterende dorp of stad een grote kerststal in elkaar geknutseld. Het is geen kerststal zoals bij ons maar een landschap welke minutieus wordt nagebouwd. Het zijn werkelijk mooie creaties. In elke dergelijke creatie wordt er ergens in een hoekje een 'kakker' afgebeeld. Het ontgaat mij nu voor het ogenblik waarvoor dit staat. (zie foto's).
Ook worden er in verschillende dorpen en/of gemeente 'levende kerstspellen georganiseerd zoals in La Canalosa waar enkele weken geleden ook een rondwandeling hebben gemaakt. Het kerstverhaal wordt er uitgebeeld door alle inwoners, inclusief de kinderen van het dorp. Dit jaar het door op zondag 23 december en vanaf 11 uur kan men er genieten van de geur van gebakken 'gachamiga', oliebollen met suiker, koekjes, gepofte kastanjes en de nodige hapjes en drankjes die de inwoners je gratis aanbieden. Gachamiga is een tradioneel Spaans gerecht uit de streek. Het is een soort dikke pap gemaakt van deeg, water, olijfolie en zout en wordt gebakken op houtvuur. De Spanjaarden zijn er dol op. Om 12 uur worden de straten vrijgemaakt en begint het kerstspel.
Om jullie nog eens te vervelen gaan wij op die dag daar een kijkje nemen en zal er eventueel een rapportje worden opgesteld met de bijhorende foto's.
Op kerstdag bezoeken de Spanjaardenhun familieen vrienden. Opnieuw wordt aangeschoven voor een feestmaaltijd maar niet zo uitgebreid als de avond voordien. De kerstman op Papa Noel deelt geschenkjes uit aan de kinderen.
28 december :'Dia de los Santos Inocentes'.
De gebeurtenissen op deze dag, de dag van de onschuldige kinderen (en ook mijn verjaardag) zijn exclusief Spaans. Er verschijnen rare en absurde berichten in de kranten en de Spanjaarden halen grappen uit met hun vrienden en familie. Het is de Spaanse variant geworden van onze 1 april. Oppassen dus in Spanje op 28 december …..
31 december : Oudejaarsavond of 'Nochevieja'.
Op 31 december trekken duizenden Spanjaarden naar hun dorps- of stadsplein om samen met de andere inwoners de laatste 12 klokslagen van de dorpsklok te volgen.
De dag voordien hebben een aantal inwoners van de laatste geplukte druiven telkens twaalf stuks in een zakje gestoken. Even voor middernacht worden deze aan de aanwezigen uitgedeeld. Je eet 1 druif op het ritme van de laatste 12 klokslagen van het jaar en elke druif staat voor de komende 12 maanden van het nieuwe jaar. Bij het eten van elke druif kan je een wens doen. Naast het eten van de druiven bestaat ook de traditie om geld in de schoenen te doen om een fortuin te hebben in het nieuwe jaar, rondlopen met koffers om de mogelijkheid te hebben in het nieuwe jaar een grote reis te maken of rood ondergoed dragen om veel liefde te hebben in het nieuwe jaar. Sexy kanten bh's, weinig verhullende nachthemdjes, jarretels, pikante strings, boxershorts met een guitige kerstman of de slurf van een olifant, allemaal in een leuke cadeauverpakking worden geschonken. En dat allemaal in het vuurrood. Wie aan het begin van het nieuwe jaar rode lingerie draagt, heeft dat ganse jaar geluk. Op 31 december, moet je een bad nemen voor midedernacht om je lichaam te zuiveren van de slechte energieën van het oude jaar. Dan moet je de rode lingerie krijgen en dragen tot 24 uur de volgende nacht.
6 januari : Driekoningen of 'Los Reyes Magos'.
De Spanjaarden vieren de aankomst van de Reyes Magos met feestelijke en vrolijke optochten = de 'Cabalgata de los Reyes Magos'. Reeds dagen van te voren gaan de koninklijke bodes van dorp naar stad om de wensbrieven van de kinderen op te halen. De kinderen plaatsen weken van te voren hun schoentje met hun wensbrief en wat koekjes voor de koningen met een beetje hooi voor de kamelen. 's Ochtends ontdekken de kinderen dat de koningen van het snoepgoed geproefd hebben en de kamelen het hooi hebben opgegeten. Maar het allerleukste is natuurlijk dat de koningen allerlei leuke geschenkjes hebben achgtergelaten. Na het ontbijt of de lunch eet men een typisch dessert = 'Roscon de los Reyes'. Dat is een grote ronde cake waarop versieringen liggen van gedroogd fruit, zij vormen symbolisch de robijnen en smaragden van de drie koningen. In de 'Roscon de los Ryes, gekocht bij de banketbakker,zit een klein figuurtje verborgen, het zij een beeldje van kindje Jezus of een klein speelgoedje, maar ook de traditionele droge tuinboon. Om de verdeling van de cake eerlijk te laten verlopen moet het jongste kind onder de tafel plaats nemen en bij elk stukje cake iemand aanwijzen. Diegene die het figuurtje in zijn gebak krijgt, wordt koning of koningin van die dag genoemd en mag de hele dag de bijgevoegde kroon dragen. Degene die de boon krijgt moet de Roscon van volgend jaar betalen. In sommige streken kan je alleen de boon in het gebak vinden - diegene die dan de boon krijgt wordt dan koning. De oorsprong vn de boon is terug te vinden bij de Germanen. Zij mochten in de twaalf nachten van de nieuwjaarsfeesten geen peulvruchten eten en de 'heile boon' betekende het einde van die vastenperiode.
Ziezo...…..als ge tot hier hebt gelezen dan wens ik u proficiat aan de andere zijde vind ik het belangrijk dat ge de gewoonten en gebruiken van een vreemd land - waar men zolang verblijft - leert kennen.
Geschreven door Gretajacques