BEZOEK AGRUPA VICENTA-MIJN in LA UNION

Spanje, La Unión

Wij bezochten deze mijn op dinsdag 4 december en blijkbaar was het dan nog op de dag van de patroonheilige van de mijnwerkers, namelijk "Santa Barbara". Dit wisten wij niet maar in onze bezoekersgroep waren 6 gepensioneerde mijnwerkers uit Waterschei (1 Italiaan, 1 Griek, 1 Marokkaan, 1Turk en 2 Belgen). Onze gids was een Spanjaard doch hij gaf zijn uitleg in het Engels. Ook vernamen wij ook veel weetjes van de Belgische mijnwerkers.

Het bezoek duurt ongeveer twee uur, te beginnen bij het infokantoor van het Park, waar een video wordt geprojecteerd die helpt om de geschiedenis van La Union beter te begrijpen.

De mijn is gelegen in de Sierra de Cartagena. De mijn in La Union bevat belangrijke metalische minerale afzettingen, voornamelijk van lood en zink, en werd gekenmerkt door een intense mijnactiviteit en dit al in de dagen van de Carthagers en Romeinen. De grote opkomst van de mijnbouw in de 19e eeuw vulde de Sierra met ondergrondse exploitatie en vanaf 1950 veroorzaakte de open mijnbouw een grove impact op het landschap, tot de definitieve sluiting van de mijn in 1991.

De intense mijnactiviteit heeft ons een waardevol industrieel erfgoed nagelaten, verspreid over de Sierra: Castilletes, machinehuizen, schoorstenen, ovens, kruitmagazijnen, wasserijen, tunnel- en mijntreinen.

Al deze elementen vormen een uniek landschap , dat vanwege zijn buitengewone waarde wordt beschermd als een bezit van cultureel belang in de categorie "historische locaties".

Aan dit rijke industriële erfgoed, nagelaten door het werk en de inspanningen van de mijnwerkers, moeten we ook een waardevol cultureel erfgoed toevoegen van immateriële aard: de "flamenco cantes" die voortkwamen uit de harde werkomstandigheden van de mijnwerkers en die jaarlijks worden herdacht met de viering van het Internationale Festival van Cante de las Minas .

Aan de mijn begint de "Camino del 33".
Het is een legendarische route van de mijnbouw. Deze weg doorkruist de Sierra Minera en verbindt La Unión met Portmán en de Middellandse Zee, via de Cuesta de las Lajas en de plaats La Crisoleja.
De route werd aangelegd in 1933 (vandaar zijn naam) met het doel om de unie van mijnen te verbinden met de haven van Portman en werk te geven aan de werkloze mijnwerkers na de mijncrisis van de jaren 20.

De Camino del 33 is het oude pad dat de mijnwerkers gebruikten om het gewonnen mineraal in de Sierra te transporteren. Het staat vermeld als een klein wandelpad (PR-MU 88) en doorkruist een gebied met een sterke mineraalconcentratie en tegenwoordig is het een authentiek openluchtmuseum geworden.

De mijn "AGRUPO VICENTA" is de belangrijkste attractie van het hele complex, omdat het de eerste en enige ondergrondse mijn is in de regio Murcia, die is aangepast en voorbereid voor het bezoek van het publiek.

In de mijn werd ook pyriet gewonnen - van 1869 tot het midden van de 20e eeuw. Ge weet wel...met pyriet wordt o.a. buskruikt gemaakt. Het is een van de meest spectaculaire en bezienswaardige mijnen in Europa met als hoogtepunten de binnenruimten van buitengewone afmetingen en het binnenmeer met roodachtig water vanwege het pyrieteffect.

Het erts gewonnen uit de mijn werd geleid naar een "wasserette", waar het erts of de mineralen van economisch belang, van de rest van de waardeloze mineralen gescheiden werden.

Het tinerts (cassiteriet), dat werd geëxtraheerd uit deze mijn - en anderen uit het gebied - werd in deze wasserij gewonnen. De wasserij werd gebouwd in 1920 en was in gebruik tot 1957.
Het is een "gravimetrische wassing", dat wil zeggen dat het erts mechanisch werd gescheiden op basis van het specifieke gewichtsverschil van het erts en het omgevingsgesteente.
De technologie is van oorsprong Engels uit het mijngebied van Cornwall. Ook in Cornwall hebben wij vroeger dit jaar tinmijnen bezocht.

Er bestaat nog een andere wijze om het erts te scheiden namelijk "differentiële flotatie", waarbij voor het afscheiden chemische reagentia werden gebruikt, met een hoge milieubelasting door verontreinigingen van het gestorte geproduceerde afval.
Voor enkele foto's klik hiernaast op de foto's.....
Hopelijk heb ik jullie niet te veel verveeld met al die uitleg maar jullie zijn niet verplicht om deze te lezen hé !

Bij een volgende gelegenheid zal ik jullie eens vertellen hoe de Spanjaarden Kerstmis en Nieuwjaar vieren......

Veel zonnige en warme groeten uit Catral….



Geschreven door

Al 7 reacties bij dit reisverslag

Prachtig ,dat is de moeite om te bezoeken 👍👍👍👍

Dierickx Liliane 2018-12-08 20:20:34

Zeer interessant, zo leren we altijd iets bij, grazie ! Geniet volop van het prachtige weer, hier iets minder........ Tot binnenkort, saluti e baci xxx

Marianne 2018-12-08 20:24:49

ja de tekst werd een beetje ééntonig, het zelf bezoeken is natuurlijk een hele ervaring! veel ondekken is de max , amuseer jullie en prettige feestdagen binnenkort!

Daniel Slock 2018-12-09 10:54:51

Ja Daniël, spijtig dat het u niet beviel maar voor iedereen goed doen is niet gemakkelijk.....groetjes

gretajacques 2018-12-09 19:18:46

Moet een ervaring zijn om die mijn te hebben bezocht. En dat er daar mensen acht uur per dag in gewerkt hebben, zou niet voor mij zijn, ik hou het liever boven de grond. En ik word echt héél nieuwsgierig hoe Kerstmis en Nieuwjaar daar bij jullie gevierd worden..... Op 't gemakske hé daarginds met de feestdagen, maar laat toch maar weten hoe het daar aan toe gaat!

Tania 2018-12-09 20:35:42

De moeite waard om te lezen. Dankjewel en heel veel groetjes

martine 2018-12-10 08:42:52

Interessant! Goed bewaarde site. Groetjes

Armand&Corine 2018-12-12 10:38:01
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.