Lieve tochtgenoten,
Na een mistige start brak de zon snel door, en het werd een stuk warmer vandaag. Voor het eerst zweette ik meer door de zon dan door de inspanning. De chocoladen paaseitjes die ik had meegekregen gingen vlotjes binnen, anders smolten ze, en trouwens, ik had de energie nodig.
Vandaag wandelde ik bijna de hele tijd op asfalt of beton, op vaak drukke wegen. De eerste zachte hellingen bieden zich aan, en ik ben blij dat ik wat aanpassingen heb uitgevoerd aan mijn karretje. Zo heb ik van stevig katoen een zak genaaid en die vastgenaaid aan het frame, waarin ik mijn drinkfles, wat eten en andere zaken direct bij de hand heb. Een substantiële verbetering is de band die ik gemaakt heb van datzelfde stevig katoen, die de handvatten verbindt over mijn schouder heen (én ik kan wisselen van schouder), waardoor de trekstangen een ietsje hoger komen en mijn bekken ontlast wordt terwijl ik toch mijn handen vrij heb. Het geheel voelt echt lichter!
Tijdens mijn lunch op een landbouwweggetje komt een gepensioneerde wandelaar met hond voorbij: "Aan 't picknicken?" - "Ja, ik ben onderweg naar Assisi, in Italië." - "Te voet?? Langs waar?" - "Luxemburg, Duitsland, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Italië", som ik op. Hij lacht: "Als je een week wacht kun je met ons meegaan, wij rijden met de mobilhome naar Luxemburg!"
In de praktijk kom ik niet zo vanzelfsprekend langs ecoprojectjes (en om er na een dagtraject nog eens speciaal heen te gaan is te vermoeiend, heb ik gemerkt), maar op zich is dat niet erg. De lokale mensen noemen dan projecten op die ze zelf kennen in hun buurt, en voor het vergroten van de zichtbaarheid is het vernoemen ook al iets, hé! Bijvoorbeeld:
- in Houwaart, deelgemeente van Tielt-Winge, bevindt zich Het Mooi Alternatief (https://www.hetmooialternatief.be/ ), met o.a. een bistro, een natuurwinkel en een pluktuin;
- Het Nijswolkje (https://hetnijswolkje.be/ ) in Rillaar (Aarschot) is een zelfvoorzienende biologische schapen(zorg)boerderij (melk, kaas, yoghurt, ijs, ...), een familiebedrijfje "met een plan";
- en in Scherpenheuvel zit het unieke ecologisch en sociaal project De Vlaspit (https://www.devlaspitkaarsen.be/ ), een sociale werkplaats die een kaarsen- en kurkatelier omvat, eetcafé De Heerlyckheid en buurtrestaurant Het Beverbeekhuis. Daarnaast doet De Vlaspit ook energiescans.
Bij de vriendin waar ik overnacht, kwamen deze namiddag nog twee andere vriendinnen op bezoek, uit verschillende hoek. Gedeeld over de diepere dingen des levens, en daarnaast veel herinneringen opgehaald aan onze activistische periode bij Voor Moeder Aarde. D. kan zo sappig vertellen dat ik voortdurend in lachen uitbarstte, wat veel deugd deed: lachen ontspant toch echt wel, hé!
O, en niet te vergeten, het artikel dat op de vertrekdag verscheen in de Gazet van Antwerpen:
https://www.gva.be/regio/antwerpen/regio-antwerpen/zoersel/marieke-vertrekt-assisi-de-rugzak-was-te-zwaar-dus-neem-ik-een-kar-mee/60488617.html "Begin met het nodige,Doe daarna het mogelijke,En dan ineens doe je zomaar het onmogelijke."=============================
PS:
1) Dankzij de steun van
RouteYou (Premium) en een ervaren gps-gebruiker kon ik mijn tocht voorbereiden en de route uitstippelen.
2) Als je
nieuw bent hier: wees van harte welkom!
Op 4 oktober 2024 vind je de achtergrond en het waarom van de tocht. En kijk even in de vroegere reisverslagen als je een vraag hebt (de onderwerpen staan in de titels), ze werd misschien al beantwoord.
3)
Media welkom voor diepte-interviews; ook het delen van dit blog wordt erg gewaardeerd: het doel is immers om ecoprojectjes zichtbaar te maken en vertrouwen aan te moedigen.
4) Wie mij wil contacteren en geen
contactgegevens heeft van mij: je vindt mij via Messenger (Marieke Van Coppenolle). Dank voor je begrip dat ik mijn focus op deze tocht wil houden.
5) Als je de tocht
financieel een duwtje in de rug wilt geven, voel je vrij (en zeker niet verplicht!) om bij te dragen op BE41 8919 6000 9010, op naam van Van Coppenolle Maria. Veel dank!
Geschreven door Zwervende.Eik.op.Pelgrimstocht