Nadat alles opgeladen was wat er maar op te laden viel ;-) moest ik de vuilwatertank legen. Dat had nog heel wat voeten in aarde, want de opening van de tank zit middenonder de camper en je kon hier alleen maar lozen wanneer je de opening aan de zijkant hebt. Ik vond het erg raar, want ik heb niet een heel aparte camper ofzo.
Ik had al gezocht, maar nergens anders in de buurt kon ik lozen, dus moest het hier (de tank was vol)
Na het nodige ge-McGyver van de camping-dame en mijzelf is het toch gelukt en kon ik op pad :-)
Ik had over de snelweg kunnen gaan, maar door het binnenland kronkelen vind ik toch leuker.
Er zijn hier in de buurt heel veel rotstekeningen te vinden en een aantal heb ik bekeken. Voor de duidelijkheid zijn ze met rode verf ingekleurd, maar ook zonder die verf waren ze wel te zien. Het zijn tekeningen uit de Bronstijd (1700-500 vC), exact dateren is natuurlijk moeilijk en er zijn ook tekeningen naast en ook over elkaar heen gemaakt.
Heel veel tekeningen zijn van boten, maar ook van mensen en dieren. Ze weten lang niet altijd wat er bedoeld is met de tekeningen.
Ik ben ook nog in een museum geweest over de brostijd en de tekeningen, maar dat was toch wel erg veel tekst en 'waarschijnlijk, 'het zou kunnen dat', enz.
Na de tekeningen reed ik door naar landgoed Bornholm in de buurt van Strömstad. Daar 'ligt' een grootste steenschip van Bohüslan (de regio hier) en het twee na grootste van Zweden. De meeste andere schepen zijn bedekt met aarde, het zijn begraafplaatsen, maar dit schip heeft rechtopstaande stenen en is dus altijd zichtbaar gebleven. Ze denken dat het schip uit 400-800 nC komt, wie er begraven ligt/liggen is onbekend. Om het schip liggen meerdere grafheuvels die ouder zijn.
In het bos aan de andere kant van de weg staan nog 2 individuele grote stenen (bovengronds ca 4m en 2m) , een stenen cirkel en meerdere grafheuvels.
Vroeger, toen de zeespiegel nog 15m hoger was, keek je hier uit over het water en lagen al deze doden op mooie uitzichtplekken.
Dan is er nog een gebeurtenis die hier wat 'recenter' heeft plaatsgevonden.
De Zweedse Koning Karel XII was in 1718 verwikkeld in de Grote Noordelijke Oorlog met Noorwegen-Denemarken (die hoorden nog bij elkaar).
Hij wilde zijn troepen versterken, maar kon dat niet over water doen, omdat de vijand de smalle ingang van de fjord afgesloten hield. Dus dacht de beste man: dan maar over land! Een deel van de route konden ze over meren en rivieren, maar 25km moest echt over land...
Het ging om 12 schepen van elk zo'n 30 ton (!) en proviand en munitie ed. Ze noemen het de Galärvägen en hebben er 2,5 maand over gedaan om met 800 soldaten en paarden de schepen op eiken planken over boomstammen de sleuren. De route is pal langs het stenen schip gegaan; hier was een veldhospitaal en de soldaten die het niet overleefden zijn (ook) in het stenen schip begraven.
Geschreven door Volgenjullieme-e