naar 4 witte mannen en daarna oversteken naar het oosten

Denemarken, Jelling

Vanmorgen eerst maar eens m'n haren gewassen, de camper nou echt schoongemaakt (want het werd mooi weer en dus had ik een excuus gehad om het niet te doen ;-) ), het vuil water eruit gelaten en nieuw water erin gedaan, afval in de diverse bakken gedaan enzenz en dus was het rond de middag dat ik pas vertrok.

Eerst nog iets naar het noorden, naar 4 witte mannen die op de dijk bij Esbjerg uit zitten te kijken over zee.

tenminste, dat was de bedoeling, alleen zag ik een bord aan de kant van de weg met het teken van 'historische site' en 'Kammersluse'. Dan daar eerst maar eens naartoe.
Het bleek de sluis uit 1913 te zijn tussen de Waddenzee en de Ribe Å. Aan de zeekant zijn er dubbele deuren, voor het geval dat. Voordat de sluis er was overstroomden de hooigebieden nogal eens bij een storm. Het water kwam dan helemaal tot voorbij Ribe.
Over de sluis loopt een ijzeren ophaalbrug waarover personenauto's de sluis ook kunnen passeren.

Daarna ben ik weer teruggereden om alsnog naar die witte mannen te gaan. Tsja, wat zal ik ervan zeggen... ze zijn wit, ze zitten daar, maar verder... Zoals er bij staat was het al een oud ontwerp en is het tientallen jaren na het ontwerp ergens anders neergezet dan waar het voor bedoeld was. Het originele ontwerp was veel verfijnder dan deze 4 'ietwat' grove kerels.

Van Esbjerg had ik naar noord-Jutland kunnen rijden, maar daar ben ik wel eerder geweest en het is ook nog best een end rijden voordat er iets nieuws te zien zou zijn. Dus reed ik naar het oosten.

Bij het Ravning (stipje op de kaart) is een brug uit de Vikingtijd gevonden. Door drooglegging ivm landbouw in de jaren '50 klinkte de veenlaag in en ineens staken er allemaal houten palen uit de weilanden. Ze dachten toen dat het een middeleeuwse brug zou zijn. Maar in de jaren 70 gingen ze nog eens onderzoeken en kwamen ze erachter dat een onderzochte paal/boom in 979/980 gekapt was. Dat was toch echt in de tijd van de Vikingen.

Waarschijnlijk heeft koning Blauwtand opdracht gegeven om deze gigantische brug (5m breed en 760m lang) te bouwen. Op de heuvel achter de brug heeft in die tijd een kasteel gestaan en met de brug konden de ruiters snel de koning waarschuwen (want oorlogen natuurlijk) en konden goederen makkelijker getransporteerd.

Ze hebben een stukje van de brug nagemaakt en opgesteld naast de originele brugdelen die nu weer begraven zijn ter conservering.
De Vikingen kenden geen zagen, dus al het hout werd met bijlen op maat gehakt. De reconstructie is ook alleen met bijlen gemaakt. De planken bovenop zijn al handbreed, het is allemaal superzwaar eiken.

Na een wandelingetje over de dijk waar de originele brug onder ligt, ben ik verder gereden naar een overnachtingsplek.


Geschreven door

Al 3 reacties bij dit reisverslag

De witte mannen zijn zeker lomp, van de voorkant zien ze er mooi uit. En die ene koe heeft last van betonrot :-) Door alle uitleg die je geeft, wat hartstikke leuk is, lijkt het zeker werk wat je elke avond of morgen doet :-) groetjes en tot beeldbels

Ilse 2025-03-26 11:57:43

Leuk verslag weer. Heel tof, dat die Vikingbrug ontdekt is. Zo lezend gaat het verleden daar 'leven'.

Herma 2025-03-26 15:51:41

Ilse: ja, het is een 'werkje', maar ik vond het leuk om te doen én je weet hoe goed mijn geheugen is... (not), dus het is ook zeker voor mezelf :-) Herma, ja, af en toe zie ik ze gewoon lopen ;-)

Volgenjullieme-e 2025-03-26 20:21:44
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.