Naar de Universiteitsstad Lund en via een omweg naar mijn overnachtingsplek

Zweden, Lund

Vandaag ging ik toch maar eens verder ;-) Wel 24km verderop, naar Lund.

Voor het eerst moest ik file parkeren met de camper en dat ging in 1x goed :-) Best een beetje trots op mezelf, ook al weet ik dat het de volgende keer waarschijnlijk bagger gaat...
Er liepen 2 Zweedse mannen langs toen ik uitstapte, ze keken een keer en zeiden: now you can fire the bbq and drink some beer!
Dat leek me toch net wat te vroeg 's morgens om half 11 ;-)

Eerst maar eens op jacht naar brood, ik had op Insta gezocht en een bakker gevonden die behalve brood ook lekkere dingen maakt ;-)
Onder het lopen zag ik al eea van Lund natuurlijk: wat vakwerkhuisjes, maar met name 'belle epoque' huizen. Grote, rijke huizen uit eind 1800 met van die uitgebouwde erkers vanaf de 1e verdieping. Daarnaast ook veel joekels van (oude) gebouwen van de Universiteit. De Universitiet is er sinds 1666 en hoort bij de beste 100 universiteiten ter wereld blijkbaar.

Maar goed, ik heb zuurdesum-meergranen-noten-brood gekocht met nog wat extra lekkers ;-) en toen eerst maar eens naar de kathedraal. Hij is groots en donker, zowel van binnen als van buiten. Er zijn kleine ramen, best een sombere kerk en toch ook weer niet.
Ik kwam kwart voor 12 binnenlopen en toen bleek dat er om 10 voor 12 uitleg was over de klok van de kerk, goede timing dus.

Dat is een eeuwigdurende, astronomische klok. Hij is sinds 1425 in de kathedraal en geeft de tijd aan in uren (de cijferplaat is 24u), de stand van de zon en de maan, de stand van de sterren boven Lund op die dag, welk teken van de dierenriem het is, welke beschermheilige de dag heeft enz. Elke 200 jaar moeten ze de platen vervangen om de klok bij de tijd te houden. Links van de klok zit een mannetje met een grote aanwijsstok om de dag aan te wijzen.
In het midden van de klok zit Maria met Jezus onder de ster van Bethlehem. Naast haar aan elke kant 2 deurtjes. Voor de buitenste deuren staan 2 mannetjes te wachten, de binnenste deuren zijn gesloten. Helemaal bovenop de klok staan 2 ridders te paard.

De klok slaat 2x per dag, om 12u (de klok staat op 11u ivm zomertijd) en om 15u (deze tijden zijn voor de bezoekers gekozen neem ik aan).
Eerst hakken de ridders op elkaar in, ze slaan de zwaarden net zo vaak als er uren zijn.
Wanneer de ridders uitgevochten zijn, beginnen de mannetjes naast Maria op hun trompetten te spelen, openen de binnenste deurtjes en komen daar de 3 Koningen met hun 3 bediendes tevoorschijn, die langs Maria lopen en hun hoofden buigen. Tegelijkertijd klinkt er orgelmuziek (er zit een klein orgeltje in de klok).
Niet te bevatten dat ze zoiets gemaakt hebben in 1425 en dat het nog steeds werkt.

De crypte van de kathedraal is heel groot en best hoog ook. Er liggen allemaal grote grafstenen, er staat een tombe, een altaar en een waterput. Het wordt ondersteund door pilaren, de meeste zijn glad, maar sommige hebben ribbels/decoratie. Om één pilaar staat een mansfiguur 'geklemd'. In de kathedraal staat nergens uitleg bij, maar volgens internet is dat of een reus die geholpen heeft bij het bouwen van de kathedraal, niet betaald kreeg, boos werd, de kathedraal wilde vernietigen, maar kromp, versteende en zich nu dus eeuwig vastklemt aan de pilaar. Of het is Samson.. Heel duidelijk is het me allemaal niet ;-)

Op internet had ik ook gezien dat ik de Universiteitsbibliotheek MOEST zien, dus nu daarheen. Onderweg kwam ik Kungshuset tegen; het huis van de Deense koning uit 1580. Dat hoort inmiddels ook bij de Universiteit, de afdeling filosofie zit er.
Tussen alle universiteitsgebouwen liggen parken met allerlei verschillende bomen en bloeiende bolgewassen, erg leuk. Er is ook nog ergens een Hortus Botanicus met mooie kassen, maar die heb ik even voorbij laten gaan.
De bibliotheek zag er van buiten indrukwekkend uit, van binnen helemaal niet. Dat kan komen omdat ze aan het verbouwen waren. Ik had een grote hoge open leeszaal verwacht met verdiepingen boeken, maar niks. Lage verdiepingen met kasten met boeken waren er, niks moois te zien. De bieb is net zo oud als de Universiteit en de koning heeft ooit gezegd dat alles wat gedrukt wordt in Zweden ook in de bieb moet staan. Die regel geldt nog steeds. Het past allemaal niet meer in dat ene gebouw, maar dat is wel logisch.

Daarna ben ik weer naar de camper gegaan en ben via een tankstation richting het noorden gereden. De navigatieapp die ik in eerste instantie gebruikte wilde via de snelweg. Dat wilde ik niet, dus gebruikte ik een andere app. Alleen toen kwam ik heel ergens anders uit. Ik was al verbaasd dat ik door Höör kwam (vanuit mijn werk herken ik de meeste grotere plaatsnamen hier wel en deze stond niet op de richting waar ik naartoe moest). Dat is toch wel het lastigste van alleen reizen, dat er niet iemand is die onder het rijden even op de kaart kan kijken waar je bent... Maar goed, ik moest niet in Höör zijn wist ik, dus eenmaal daarbuiten kon ik even stoppen in een zijweg, andere app weer aan en inderdaad, ik moest een half uur de andere kant op... Ik heb alle wijken van Höör wel gezien denk ik ;-)
Uiteindelijk ben ik dan toch op de bedoelde, mooie camperplek aangekomen en kon ik nog een tijdje lezen in de zon :-)

Geschreven door

Al 4 reacties bij dit reisverslag

Heel bijzonder die klok! Ik geniet van je reisverslagen; alsof ik een beetje met je mee reis... 🥰

Mireille 2025-04-13 10:39:30

Ja, zo’n gaaf ding! Dankjewel, dat vind ik gezellig 😊

Volgenjullieme-e 2025-04-13 15:58:56

Mooi zeg die klok! Knap dat ze dat toen al konden maken.

Wilma 2025-04-17 18:07:17

Heel bijzonder inderdaad, ik was er erg verbaasd over

Volgenjullieme-e 2025-04-17 20:36:49
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.