Wat een mooi stadje is dit! Het is het oudste stadje van Scandinavië (!), gesticht in 710 nC en dat is overal nog te zien, zoveel Middeleeuwse huizen staan er nog.
Eerst ging ik vanmorgen naar het VikingMuseum, zoals ze het zelf zeggen: 'In Museum Ribes Vikinger krijg je een bijzondere kijk in de geschiedenis van Ribe. De tentoonstelling richt zich op de periode van 700 tot 1700 en heeft een unieke collectie van vondsten uit de Vikingtijd en de Middeleeuwen. Je kunt er onder andere glasparels en skeletten bekijken. Een levensechte reconstructie van het dorpsleven in Ribe maakt het museum ook erg leuk voor kinderen. Ze kunnen zien, voelen en ruiken hoe de Vikingen ooit leefden en een echte maliënkolder uitproberen.'
Het is echt een leuk museum, mooi tentoongesteld en uitgebeeld en voor kinderen is er inderdaad een groot stuk waar ze zich kunnen verkleden en met 'middeleeuwse' spullen kunnen spelen. Zeker even naar toe gaan.
Ik was verrast door de grootte van de munten, zeg maar muntjes. Ik schat dat ze nog net wat kleiner waren dan de 1 eurocentmunten, maar wel mooi bewerkt.
Vlakbij Ribe is een Viking openluchtmuseum, maar die is over een maand pas geopend (dit is ook wel erg voorseizoen natuurlijk).
Na het museum liep ik de stad in en zoals gezegd, overal oude huizen en die deuren! Zoveel mooie deuren in deze stad, je kijkt je ogen uit. Het leuke is dat het niet een soort openluchtmuseum is, er zitten gewoon winkels, restaurants en hotels in de oude gebouwen.
Via Komoot heb ik een wandeling om en door de stad gemaakt en kwam zo uit bij de resten van het Ribe-huis. Het is eigenlijk niet meer dan een soort terp in een slotgracht met nog 1 stukje van een toren. Er staat ook een standbeeld om koningin Dagmar te eren, die in het Ribehuis woonde en er waarschijnlijk in 1212 is overleden. Blijkbaar komt zij in veel Deense legendes en liedjes voor.
Vanaf de terp kun je mooi uitkijken over de velden richting de Waddenzee en over de Ribe Å, de rivier die Ribe met de Waddenzee verbindt (maar inmiddels behoorlijk dichtgeslibd is). Een strategische plek dus, zeker als je bedenkt dat het grote, hoge huis op de terp stond en ze dus nog beter zicht hadden.
Doorgelopen kwam ik weer in de stad en ging ik naar de Dom. Zo belangrijk was Ribe dus vroeger, dat ze een dom hadden. In de hoogtijdagen konden ze zich meten met de Hanzesteden, maar door brand, de pest, het dichtslibben van de Å en oorlogen werd Ribe armer en minder belangrijk. Het mooie daarvan is dat er geen geld was voor vernieuwing en daardoor nog zoveel van de oude gebouwen bewaard zijn gebleven.
Maar goed, die Dom dus. Nu met een spitse en een vierkante toren met plat dak. Ooit waren het 2 spitse torens, maar er stortte er natuurlijk eentje in. Er zou nog een spits op de nieuwe (1610) platte toren komen, maar doordat er al een stukje instortte zonder die spits, hebben ze dat maar niet gedaan (de toren is nu 50m hoog en daar zou nog 30-40m bij zijn gekomen!).
De spitse toren die er nu staat komt uit 1882-1903, deze vervangt de in 1790 ingestorte toren uit 1220... Het valt niet mee (of juist wel..), torens bij een Dom ;-)
De dom is van binnen rustig gedecoreerd, wel mooi hoor, maar niet zo druk zoals je wel eens ziet in andere. De preekstoel is wel heel uitbundig gedecoreerd en beschilderd. Het altaar en de decoraties erachter zijn nieuw, uit de jaren 1980-90, gemaakt door een aanhanger van de Cobra-beweging.
De toren kon beklommen worden en dus... Het eerste stuk was in de spitse toren en ter hoogte van de klokken ging het door in de vierkante toren (op de 3e verdieping istie 10,5 x10,5m; bovenaan 9,2 x9,2m). Eerst stenen trappen, daarna een wirwar van houten trappen en gangetjes. En dan is daar het platte dak, wat een uitzicht! Het was wel wat heiig, maar toch was er genoeg te zien.
Na de dom liep ik nog wat verder door RIbe, wat een mooi en vriendelijk stadje. Geen beton, geen asfalt (in de oude stad alles met kinderkopjes), ik ben fan (maar dat was al duidelijk denk ik ;-) )
Voor wat betreft de foto's: ik hoop dat jullie van mooie deuren houden ;-)
Geschreven door Volgenjullieme-e