We nemen jullie vandaag even mee naar La Ciutadella in Rosas.
Ik heb nog nooit zo'n enorm grote opgraving gezien, 40.000 m2.
Een opgraving die gevonden is in 1946.
Het grondgebied van de Citadel van Rosas verenigt overblijfselen uit uiteenlopende tijdperken van de Oude Grieken en de Romeinen tot de middeleeuwen en de moderne tijd. Deze overblijfselen en de bewaarde gebleven ruinies getuigen van nagenoeg 2500 jaar geschiedenis.
Het gebied heeft vele bewoners gekend van Magdalénien, een cultuur uit het laatste palaeolithicum (van 15.000 tot 10.000 jaar geleden), met overblijfselen tot aan het einde van de bronstijd.
Binnen de grenzen van Roses zijn diverse hunnebedden en enkel menhirs gevonden. Er was toen al intensieve bewoning, maar er zijn geen woonplaatsen gevonden.
Het behelst het stenen tijdperk, de bronstijd en de ijzertijd.
Er is aan gebouwd van de 11e tot de 16e eeuw.
Er ligt een Griekse nederzetting uit de 4e eeuw voor Christus en ook een Romeinse stad.
De voordurende confrontaties tussen de Spaanse en Franse koninkrijken leidden tot het initiatief van het moderniseren van de verdedigingsmuren van Rosas.
1543 Ging men van start en de bevolking moest hiervoor wijken. Dat werd De Citadel.
Wat stond er zoal op dit gebied wat men teruggevonden heeft.
Graven, pottenbakkersoven, nederzettingen, haven, waterreservoir, klooster, moestuinen, pier, woningen, Santa Maria-kerk, bastions, landpoort en een zeepoort, kazernes, ziekenhuis, pakhuizen, fort, waterput en drenkplaats, schuilkelders ten tijde van de Spaanse burgeroorlog.
Er werd vandaag gewoon doorgewerkt aan de opgraving. Met houwelen werd de grond aangevallen en het zand in kruiwagens afgevoerd.
In feite zie je voor het grootste deel resten van bouwwerken. Hoe zij dan precies weten wat er allemaal heeft gestaan vind ik heeeeeel knap.
Geschreven door Marisa.en.Tom.op.pad