Naar Frankrijk

België, ieper

Laaste momenten in Ieper, best wel jammer, een mooie stad en zeker aan te raden voor een weekendje. Waar we naar toe gaan in Albert Frankrijk is minder te doen. Het is precies 09:00 uur dus abfahrt richting Frankrijk waar we de laaste 2 dagen zullen doorbrengen.

Eerst blijven we nog in België waar we een kleine tussenstop maken in het liefelijke dorpje Mesen, je zou er zo voorbij rijden ware het niet dat er een heel speciaal standbeeld in het dorpscentrum staat. (zie foto)

Het is kerst 1914 en ergens in een knollenveld, bij La Chapelle-d’Armentieres in een modderig en steenkoud veld liggen de Duitsers en Britten tegenover elkaar in de loopgraven. Plotseling word er vanuit de Duitse stellingen lichtjes ontstoken en er wordt “stille nacht, heilige nacht” gezongen. De Britten vertrouwen het maar niets en brengen hun wapens in stelling tot er ineens vanuit de duitse stelling word geroepen: “ Englishman, Englishman, Don’t shoot, you don’t shoot we don’t shoot!” uiteindelijk kropen zowel de Britten als de Duitsers uit de loopgraven en er werd gezamelijk kerst gevierd, sigaretten, snoep en kadootjes werden uitgewisseld, er werd zelfs een voetbal wedstrijd tussen de linies georganiseerd Duitsland versus Engeland , Duitsland won de wedstrijd maar verloren de oorlog! Op heel veel plaatsen langs het westelijk front onstonden sponane akties. En er werd zelfs besloten elkaar de tijd te gunnen om hun eigen doden weg te halen en te begraven. Aldus geschiede en in de vroege ochtendgloren werden de doden geborgen, waarna men doorging met het vieren van de kerst!! Helaas schoten beide partijen elkaar een dag later weer overhoop.

In het dorp vinden we nog een piepklein museum met een leuke collectie, en na nog een rondje door het centum hebben gelopen stappen we in de bus en rijden naar onze eerste bestemming in Frankrijk, Neuve-Chapelle waar een monument staat voor gevallen Indiase soldaten. Toen de Britten doorkregen dat de oorlog wel eens langer kon gaan duren dan de verwachte 6(!) weken riepen ze de hulp in van al hun overzeese koloniën, stuur troepen en heel snel!! En dit was geen verzoek maar een bevel. India stuurde 140.000 soldaten, waarvan er 4.700 overleden tijdens de oorlog. Het Indian Corp werd in maart 1915 voor het eerst als zelfstandige eenheid ingezet. Met name de Ghurka’s hebben zich bewezen als onverschrokken krijgers. Diverse Indiase/Britse soldaten zijn beloond met een hoge onderscheiding! Een mooi monument!!

Rijdend door het Franse landschap kom je echt overal begraafplaatsen tegen, kleine, grote en allen perfect verzorgd! We stoppen bij een begraafplaats genaamd St. Mary’s A.D.S Cemetery, waar 1810 Britten liggen begraven en waarvan 1592 niet meer geïdentificeerd konden worden. Één verhaal springt er tussen uit, het verhaal van John(Jack) Kipling. Hij was de enig zoon van de beroemde auteur Rudyard Kipling, die contacten had in de hoogste kringen tot de Koning aan toe. Rudyyard was een geboren patriot en schreef zelfs propaganda voor de Engelsen. Natuurlijk wilde hij dat zijn zoon een hoge funktie binnen het leger zou krijgen. Hij werd echter overal afgewezen voor militaire dienst omdat hij ongelofelijk bijziend was, niemand wilde hem hebben! Zijn vader zeer goed bevriend met een hoge Ierse militair kreeg het voor elkaar door zijn invloed en macht aan te wenden zijn zoon geplaatst te krijgen bij 2nd Batalion Irish Guards als 2e Luitenant, en met zijn 18(!) jaar vertrok hij in augustus 1915 naar Frankrijk. Echter bij de eerste gevechten in september 1915 raakte hij gewond en volgens getuigen is hij gesneuveld terwijl ze een Duitse stelling aanvielen, zijn lichaam is nooit meer gevonden!! Dus ligt hij wel in zijn huidige graf, niemand weet het voor de volle 100%. Twijfels blijven bestaan! Het hele verhaal is in 2017 verfilmd onder de titel “My boy Jack” met Daniel Radcliffe in de hoofdrol.

Op weg naar onze laatste stop, het Canadese Monument Vimy Ridge, een herdenkingmonument voor de Canadese soldaten dat bestaat uit een herdenkingspark, een enorm monument met bijbehorende loopgraven. De Canadesen en Britten wisten de Duitsers te verslaan door 14 zware mijnen onder de stelliingen te laten exploderen! Die waren zo krachtig dat het hele landschap voorgoed veranderde, wat heden ten dage nog steeds te zien is aan het golvende terrein, zeer indrukwekkend!!


De dag zit er weer op, we gaan een uurtje rijden naar Albert midden in het Somme gebied richting ons hotel. We krijgen een diner in het Hotel en daarna naar bedje toe want morgen krijgen we veel info over de slag om de Somme!!

Dank voor het lezen en de reacties, tot morgen

Har

Geschreven door

Al 4 reacties bij dit reisverslag

Indrukwekkend Harold, je weet het goed te beschrijven en mooie foto's ook 👍. Doe die mooie blonde moeder-overste de groetjes van mij en hoop dat we als Band of Bastogne haar weer gauw zullen zien

Bert 2021-11-08 22:32:38

Ik sluit me aan bij Bert! Ik hoop dat we elkaar weer snel zien en natuurlijk ook die mooie blonde!! 🤩

Rinus 2021-11-08 23:50:28

Krijg er al bijna spijt van dat ik niet mee ben gegaan. Pakkend geschreven weer, Harold. En ik sluit me aan bij Bert en Rinus, Groeten aan Anne! The band of Bastogne will ride again..

Robin 2021-11-09 07:07:52

Indrukwekkend!

Pa 2021-11-09 15:24:57
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.