Etappe 3 - dag 11 - van Beauquesne naar Amiens

Frankrijk, Amiens

Lekker geslapen maar vroeg opgestaan. Er stond immers één van de zwaarste tochten van etappe 3 op het programma. Het ontbijt bestond ditmaal uit koffie en mijn eigen meegebrachte energie repen, er was niets anders voorhanden. Ik zou in de loop van de ochtend wel iets kunnen aankopen dacht ik met mijn optimisme. Ik kwam bedrogen uit. Het werden nog energie repen.
Nog even de dagelijkse eerste stempel gevraagd bij de mevrouw des huizes en ik kon vertrekken richting Amiens. 30 kilometer volgens het Compostelagenootschap van de Somme. Het beloofde een mistige ochtend te worden maar zo mooi met de zon die zich door de mist zat te wringen.
Ergens in de middle of nowhere tussen Raincheval en Hérissart kwam ik een pelgrim tegen. De eerste in 11 dagen wandelen. Het was een jongeman, Julien uit Arras. Hij was bij hem thuis vertrokken en wil eindigen in Tours. Uit dank voor het behalen van zijn universiteitsdiploma, Cum Laude, liep hij zijn Camino. We liepen een eindje samen maar die jonge veulens hun motor hebben een turbo. De mijne is een eenvoudige diesel. Al snel verdween hij uit het zicht. Ik zou hem vandaag nog tweemaal tegenkomen. Ik vermoed dat zijn turbo sputterde 😉.
In Mirvaux passeer ik een leuk kerkje, maar weeral definitief gesloten. Zo kwam ik er al veel tegen. Is het land van kerken en kathedralen in verval vraag ik me af. Eens voorbij de kerk moet ik linksaf, de Rue de Montagne in. Ik kreeg een flauw idee van wat me te wachten stond. Ik had juist gedacht, een klim van 7%, 3,5 km lang. Maar mijn inspanning werd beloond met een overvloed aan braambessen langs de weg. En ze waren lekker en een aanvulling op mijn energie repen😂.
Toen ik de 30 km op de teller had was Amiens nog in de verste verte niet te zien. De gps-tracker gaf aan dat er nog 10 km te gaan waren. Dus even het thuisfront inschakelen om het hotel te contacteren want daar moest ik ten laatste om 19:00 uur aankomen. Niet meer haalbaar. De videochat bracht mij op Golf ter Hille want Fabienne was er gaan spelen met de vrienden. Ze passeerden allemaal de revue. Ik kan niet beschrijven hoe goed dat voelde!! Het gaf me opnieuw een duwtje in de rug. Dank gasten voor jullie vriendschap ❤️. Fabienne zou alles regelen met het hotel dat ik later kon aankomen en even later kreeg ik daarvan de bevestiging. De druk was er af. Ik kon van mijn resterende kilometers genieten in plaats van te moeten lopen.
Na 12 uur onderweg en 40,5 km heb ik ze gevonden, de kathedraal van Amiens, maar alles was gesloten. Dus geen stempel meer in mijn credential. Dat regelen we morgen wel.
Na een deugddoende douche pijlsnel naar een restaurant om iets degelijks te eten en te drinken. En lekker dat het was!
Later op de avond kwam er nog een verrassing van formaat, een klank en lichtspel op de gevel van de kathedraal. Prachtig.
Bij aankomst in het hotel viel ik als een blok in slaap 😴 na een toch wel zeer zware dag.

Wetenswaardig
  • Amiens

Historisch gezien de belangrijkste stad van de Picardie. Amiens is een zeer oude stad waarnaar in de commentaren van Caesar (100-44 v.Chr.) wordt verwezen als 'Samarobriva' of de 'versterkte stad van de Galliërs van 'Ambiani'. Het woord Samarobriva komt waarschijnlijk van het woord 'briva' - brug - over de rivier de Somme ('Samara-o' = 'Somme').

Samarobriva was een versterkt 'oppidum' dat erg belangrijk was voor de Romeinen, niet alleen vanuit strategisch-militair oogpunt, maar ook voor commerciële doeleinden. Daarom werd de stad in de Romeinse tijd zeer rijk door haar handel en als woonplaats.

Vanaf de 3e eeuw begonnen de grote barbaarse invasies, waarbij het grondgebied van Amiens op zijn beurt werd bezet door de Zwaben, Alanen, Vandalen en Hunnen, met ernstige vernietigingen en massamoorden op de bevolking.

De bevestiging van het christendom in Amiens kwam in de 5e eeuw met bisschop Saint Firmin. Met de komst van de Franken werd de stad gedomineerd door Clovis en later door het koninkrijk Soissons onder Chlothar (497 ca.-561). De stad werd vervolgens gedomineerd door de bisschoppelijke macht, versterkt door genereuze donaties van de Merovingische koningen, met de bouw van de grote basiliek van Sainte-Marie de Firmin in 852.

De Noormannen bezetten Amiens in de 9e en 10e eeuw. Met de komst van de gemeenten werd de stad een zetel van machtige en rijke kooplieden en was ze van groot economisch belang (XIII-XVI eeuw); het bewijs is de bouw van de kathedraal, gebouwd sinds 1220.

In de 15e eeuw werd de stad gedomineerd door de Bourgondiërs - nadat ze in 1185 onder Filips II aan het koninkrijk Frankrijk was onderworpen. Amiens werd bij het Verdrag van Arras in 1435 overgedragen aan Filips de Goede van Bourgondië. Het behoorde tot het hertogdom Bourgondië tot 1477, waarna het weer terugkeerde naar Frankrijk.

Tussen de 17e en 18e eeuw werd de stad onder Lodewijk XIII (1601-1643) verfraaid met nieuwe burgerlijke en religieuze monumenten, waaronder het Arsenaal [1636], kerken en kloosters.

In de Eerste Wereldoorlog leed de stad zware schade, en opnieuw leed Amiens zwaar tijdens de Tweede Wereldoorlog. De stad werd herbouwd door Pierre Dafau die het bestaande 18e-eeuwse plan versterkte met boulevards. Tegenwoordig heeft de stad een levendige economie die gebaseerd is op vele sectoren (katoen- en wolweven, metaalindustrie, voedsel, schoenen en glas). Amiens blijft een belangrijke landbouwmarkt en handelsstad, dankzij belangrijke verbindingsroutes die de stad eeuwenlang in een uitstekende handelspositie hebben geplaatst.
  • de kathedraal Notre-Dame

De grootste gotische kathedraal ter wereld.
Van gigantische proporties, een torenspits van 112 meter hoog, weelderige gebeeldhouwde portalen, zwart-witmarmeren bestrating die naar het labyrint leidt...:
Notre-Dame d'Amiens kan je alleen maar verblinden!

De Notre-Dame d'Amiens wordt beschouwd als een meesterwerk van gotische kunst en is de grootste middeleeuwse kathedraal ter wereld, met een binnenvolume van bijna 200.000 m3, het dubbele van dat van de Notre-Dame de Paris.

De eerste stenen werden gelegd in 1220, in een tijd van grote welvaart. Drie opeenvolgende bouwmeesters voerden de werkzaamheden uit. In strijd met de traditie begonnen de architecten met de bouw van de gevel en het schip. De bouw verliep vrij snel en het grootste deel was voltooid tegen het einde van de 13e eeuw: dit geeft de Notre-Dame d'Amiens een architecturale uniformiteit waar veel van zijn rivalen jaloers op zijn.
Notre-Dame d'Amiens, tweemaal opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, vierde in 2020 haar 800ste verjaardag.

Bezienswaardigheden:
  • De kathedraal
  • Maison Jules Verne
  • Het Picardisch Museum
  • De Hortillinnages: het Hof van Eden op het water
  • De zoo

cijfers van vandaag
  • 40,5 km - totaal 283,8 km
  • 57.212 stappen - totaal 414.330
  • 12:32 uur onderweg

Geschreven door

Al 5 reacties bij dit reisverslag

Wat goed ! 40 km! Op repen en vriendschap. X

Satah cadans 2024-07-25 08:56:25

40 kilometer wandelen, ik mag er niet aan denken. Geen last van blaren! Prachtig Daniel.

Danny en Nicole 2024-07-25 09:10:50

Wederom een mooi verhaal en foto’s. Zal wel een zware tocht geweest 40 km stappen. Ik kijk al uit naar de volgende etappe.

Anna Hessels 2024-07-25 09:11:17

Amai Daniël, wat een prestatie!Heeeel sterk!! Weerom een warm verhaal en met de prachtige foto’s kunnen we dit mooi meebeleven!👌 Top! En dank hiervoor! Heel veel moed voor het vervolg van je avontuur!!💪

Caroline HUYS 2024-07-25 09:15:03

Jawadde.., waar haal je de moed om na een ‘overlevingstocht’ ,met dank aan de braambessen,ons toch nog zo een mooi verslag door te sturen. Chapeau!

Jef 2024-07-25 10:55:05
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.